Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Citi: Το μεγάλο δίλημμα της Fitch με την Ελλάδα - Τι θα κάνει στην αυριανή αξιολόγηση

Citi: Το μεγάλο δίλημμα της Fitch με την Ελλάδα - Τι θα κάνει στην αυριανή αξιολόγηση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στην αυριανή (Παρασκευή 27 Ιανουαρίου) αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Fitch - αξιολόγηση «BB» με θετικό outlook από τον περασμένο Ιανουάριο - στρέφεται η Citi.

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος σε σχόλιό του, η Standard & Poor's αναβάθμισε την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα υψηλότερα στο «BB+» με σταθερό outlook (ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα), ενώ η Moody's τη διατήρησε την εγχώρια οικονομία κατά μία βαθμίδα χαμηλότερα από τη Fitch στο «Ba3» με σταθερό outlook (τρία σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα).

Στην τελευταία αξιολόγηση τον Οκτώβριο, η Fitch στάθηκε ιδιαίτερα στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, εκτιμώντας πως αποτελούν έναν κίνδυνο για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών του φετινού έτους, δεδομένων των καθαρών δαπανών ύψους 4,5 δισ. ευρώ για τα μέτρα ενεργειακής στήριξης της περυσινής περιόδου.

Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου αναμένεται να κατευνάσει ορισμένες από τις ανησυχίες των οίκων αξιολόγησης, με τη Citi να μην αποκλείει μια αναβάθμιση σε «BB+», στην αυριανή αξιολόγηση. Ωστόσο, εκτιμά ότι η Fitch είναι πιο πιθανό να περιμένει μέχρι τις εθνικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν έως τον Ιούλιο.

Να σημειωθεί από την άλλη, πως τόσο η JP Morgan όσο και η Société Générale αναμένουν από την Ελλάδα να περάσει το «κατώφλι» του «investment grade» στην πρώτη αξιολόγηση που θα διενεργηθεί από την Standard & Poor's κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, με τον αμερικανικό οίκο να θέτει έναν ορίζοντα μέχρι και στις αρχές του επόμενου έτους. Και από τους δύο επενδυτικούς οίκους έχει ανοιχτεί long θέση στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών, με τη JP Morgan να θέτει «overweight» σύσταση για τους εγχώριους τίτλους διάρκειας από επτά έως δέκα ετών με έμφαση προς το ομόλογο διάρκειας εννέα ετών πλέον (δεκαετές λήξης Ιουνίου 2032).

Υπό αυτό το πρίσμα, προτείνει την είσοδο («long») στο ομόλογο λήξεως Ιουνίου 2032 με θέση 10 εκατ. ευρώ έναντι του ιταλικού λήξεως Ιουνίου 2032 («short» 10,15 εκατ. ευρώ) με το spread στις 29,5 μονάδες βάσης (3M carry: -1,1 μονάδες βάσης and 3M slide: 0,1 μονάδες βάσης).

 

Ανδρέας Βελισσάριος

Πηγή: insider.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text