Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ευρωζώνη: Ενισχύονται οι προσδοκίες για ανάκαμψη το β΄ εξάμηνο του 2023

Ευρωζώνη: Ενισχύονται οι προσδοκίες για ανάκαμψη το β΄ εξάμηνο του 2023

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευρωζώνη: Ενισχύονται οι προσδοκίες για ανάκαμψη το β΄ εξάμηνο του 2023

Η απρόσμενη ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο για πρώτη φορά από τον περσινό Ιούνιο μαζί με τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σχηματίζουν μια θετικότερη εικόνα για την Ευρώπη. Οικονομικοί αναλυτές συνεκτιμούν πως ένα από τα πιθανότερα σενάρια είναι να υπάρξει ήπια συρρίκνωση στις αρχές του έτους. Μέσα στην άνοιξη, όμως, αναμένεται μια εξομάλυνση της οικονομικής δραστηριότητας και μια ανάκαμψη από το καλοκαίρι και έπειτα που θα αναπτύξει ταχύτητα προς το 2024. Αυτήν την πεποίθηση ενισχύει, επίσης, η τόνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Γερμανία τον Ιανουάριο επί τέταρτο διαδοχικό μήνα.

Ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία θα είναι βραδύτεροι μέσα στο 2023 λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της συνεπακόλουθης αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, μειώνονται οι πιθανότητες βαθιάς ύφεσης χάρις στη λήψη μέτρων από την Ε.Ε για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης και το άνοιγμα της Κίνας μετά τα αυστηρά lockdown της τελευταίας τριετίας.

Σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence, o σύνθετος δείκτης Υπευθύνων Προμηθευτών (ΡΜΙ), ο οποίος συνυπολογίζει την δραστηριότητα στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, της Ευρωζώνης ενισχύθηκε στο 50,2 τον Ιανουάριο από το 49,3 τον Δεκέμβριο, με το 50 να αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αναρριχήθηκε στο -20,9 τον Ιανουάριο από το  -22,2 τον Δεκέμβριο, αντικατοπτρίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, δηλαδή όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συν τοις άλλοις, το ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε την Τετάρτη πως ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, σκαρφάλωσε στο 86,4 από το 83,2 έναν μήνα πριν.

Ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας αναλύσεων S&P Global τόνισε, ωστόσο, πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια εκ νέου υποχώρηση του σύνθετου δείκτη ΡΜΙ κάτω από το 50, έτσι όπως ίσχυε στο διάστημα του προηγούμενου εξαμήνου. Ο ίδιος υπογράμμισε  πως οι συνθήκες παραμένουν ευμετάβλητες λόγω του πληθωρισμού και της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Στη Γαλλία, παραδείγματος χάριν, ο δείκτης ΡΜΙ στον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε περαιτέρω στο 49,2 τον Ιανουάριο από το 49,5 τον Δεκέμβριο.

«Αναμένουμε μια ήπια συρρίκνωση της Ευρωζώνης στις αρχές του 2023 που θα ακολουθηθεί από μια σταθεροποίηση την άνοιξη και μια ανάκαμψη από το καλοκαίρι και έπειτα» αναφέρει ο Χόλγκερ Σμίτινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank. Προβλέπει πως η ΕΚΤ θα αυξήσει δυο φορές τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, τη μια στη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης και τη δεύτερη στις 16 Μαρτίου.

«Κλειδί» στις επιδόσεις ο ήπιος χειμώνας

Κεντρικό ρόλο στη βελτίωση της οικονομικής προοπτικής της Ευρώπης έχει διαδραματίσει ο ήπιος χειμώνας, μειώνοντας δραστικά τις ανάγκες θέρμανσης μέχρι σήμερα. Μαζί με τη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, την εύρεση εναλλακτικών προμηθευτών ενέργειας αντί της Ρωσίας και τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης έχουν συντελέσει στη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στο 77,8% της συνολικής χωρητικότητας, αντανακλώντας ένα ιστορικό υψηλό σε σχέση με τον μέσον όρο της τελευταίας πενταετίας.

Αφού οι τιμές του φυσικού αερίου αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ εξαιτίας της δραματικής μείωσης των ροών από την  Gazprom προς την Ευρώπη, με αποκορύφωμα τον περσινό Αύγουστο όπου διακόπηκε η παροχή από τον Nord Stream 1, σήμερα κυμαίνονται στο χαμηλό 16μήνου. Οι τιμές κινούνταν στα 60 ευρώ τη μεγαβατώρα την Τρίτη, αντανακλώντας την ικανότητα της Ε.Ε να αποφύγει μια βαθιά ενεργειακή κρίση τους προηγούμενους μήνες όσο η Μόσχα έκλεινε τις στρόφιγγες για να κάμψει τη συμπαράσταση της Δύσης στην Ουκρανία.

«Η σταθεροποίηση της Ευρωζώνης μέσα στο 2023 προστίθεται σε μια σειρά στοιχείων που καταδεικνύουν πως μια ύφεση μπορεί να αποφευχθεί» δήλωσε ο Γουίλιαμσον,. Η ύφεση επιβεβαιώνεται από  τη συρρίκνωση των οικονομιών επί δυο διαδοχικά τρίμηνα. Σημειωτέον πως, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη έφθασε το 0,3% το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο.

 

ΖΩΡΖΕΤ ΖΟΛΩΤΑ

Πηγή: powergame.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text