Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Προβλέψεις για ισχνή ανάπτυξη στη Γερμανία το 2023

Προβλέψεις για ισχνή ανάπτυξη στη Γερμανία το 2023

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η γερμανική οικονομία, η οποία αναπτύχθηκε κατά 1,8% το 2022, αναμένεται να αναπτυχθεί μόνο κατά 0,2%, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Αναφερόμενος στην οικονομία πέρυσι, ο Χάμπεκ δήλωσε ότι «η χώρα κατάφερε να αποφύγει μια βαθιά οικονομική κρίση» λόγω κυβερνητικών δράσεων, όπως η επανεθνικοποίηση των εταιρειών φυσικού αερίου, η δημόσια προμήθεια φυσικού αερίου και η συντόμευση των διαδικασιών έγκρισης νέων υποδομών, όπως οι τερματικοί σταθμοί υγρού αερίου.

«Φυσικά, η κρίση δεν έχει τελειώσει, δεν την έχουμε ξεπεράσει, αλλά καταφέραμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα σενάρια», πρόσθεσε.

Το καλοκαίρι του περασμένου έτους, ορισμένα σενάρια προέβλεπαν οικονομική συρρίκνωση της τάξης του 12% σε περίπτωση που η Ρωσία διέκοπτε την προμήθεια φυσικού αερίου στη χώρα, όπως και έγινε λίγο αργότερα, τόνισε ο Χάμπεκ.

Παρόλα αυτά, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,9% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

«Αποδείξαμε ότι η Γερμανία μπορεί να είναι γρήγορη, ότι μπορεί να είναι ισχυρή, ότι μπορεί να κάνει πολλά. Ήταν η πολιτική βούληση και, αν μπορώ να το πω έτσι, η πειθαρχία πολλών που έκαναν την κατάσταση ελεγχόμενη», δήλωσε ο Χάμπεκ.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η κυβέρνηση αναμένει ότι θα μειωθεί στο 6% το 2023, αφού έφτασε το 7,9% το 2022.

Ωστόσο, το συντηρητικό κόμμα CDU, που βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση, δεν θέλησε να συμμετάσχει στις επευφημίες του Χάμπεκ και χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση «τεταμένη».

«Πολλές εταιρείες και επιχειρήσεις έχουν εγκλωβιστεί σε μια παγίδα κόστους, ο πληθωρισμός επιβαρύνει τις αλυσίδες αξίας και το καταναλωτικό κλίμα είναι κακό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Τζούλια ΚλέκνερJ, εκπρόσωπος οικονομικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU/CSU στην Μπούντεσταγκ.

«Κορυφαίες γερμανικές εταιρείες, όπως η BASF, η Bayer ή η BioNTech, αναζητούν επομένως όλο και περισσότερο το εξωτερικό και επενδύουν εκεί», ανέφερε η ίδια, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «μετέτρεψε τη Γερμανία από ατμομηχανή ανάπτυξης της Ευρώπης σε ουραγό».

 

Πηγή:euractiv.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text