Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 249 | Η αναμόρφωση της Ινδίας από αναπτυσσόμενη σε ανεπτυγμένη οικονομία

Η αναμόρφωση της Ινδίας από αναπτυσσόμενη σε ανεπτυγμένη οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η αναμόρφωση της Ινδίας από αναπτυσσόμενη σε ανεπτυγμένη οικονομία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η αναμόρφωση της Ινδίας από αναπτυσσόμενη σε ανεπτυγμένη οικονομία

 

Η Ινδία, η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί τις οικονομικές της δυνατότητες και να μετατραπεί σε μια ισχυρή αναπτυγμένη οικονομία. Ωστόσο, η πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και τη διεθνή οικονομική κυριαρχία απαιτεί την λήψη σημαντικών αποφάσεων και πραγματοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να καταπολεμηθούν τα παρατεταμένα προβλήματα της διαφθοράς, της ανισότητας και της γραφειοκρατίας, που μαστίζουν για καιρό την οικονομία. Η έμφαση της ινδικής οικονομίας στην μεταποιητική δραστηριότητα και στον ανεκμετάλλευτο ενεργειακό τομέα αποτελεί το κλειδί για την αναβάθμιση της οικονομίας.

 

Η επιδίωξη της Ινδίας για μακροχρόνια ανάπτυξη και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας γίνεται εμφανής και από την διάρθρωση του κρατικού προϋπολογισμού. Η Ινδία δαπάνησε το 20% του προϋπολογισμού της σε επενδύσεις που έχουν ως απώτερο στόχο την προσέλκυση νέων κεφαλαίων. Παράλληλα, οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και οι ανησυχίες για μια ενδεχόμενη σύγκρουση Κίνας - Ταϊβάν, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας.

 

Η Ινδία, έπειτα από την ανεξαρτησία της, το 1947, έγινε μια κλειστή οικονομία και αποξενώθηκε από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Στα έτη που ακολούθησαν υπήρξαν ενέργειες που επιδείνωσαν την αποκοπή της ινδικής οικονομία από την παγκόσμια κοινότητα. Αυτές οι ενέργειες περιλάμβαναν μια σειρά από κρατικοποιήσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων και αύξηση της γραφειοκρατίας. Ένα δαιδαλώδες σύστημα που ονομαζόταν «License Raj» υπαγόρευε τα πάντα, από μοντέλα αυτοκινήτων μέχρι ποιά είδη ψωμιού επιτρέπονταν στα καταστήματα. Οι επιχειρήσεις ήταν υποχρεωμένες να λαμβάνουν άδεια από την κυβέρνηση για να λειτουργήσουν, και αυτές οι άδειες ήταν συχνά δύσκολο να αποκτηθούν.

 

Η κατάσταση αυτή όμως μεταβλήθηκε το 1991, όταν μια κρίση στο ισοζυγίου πληρωμών επέβαλε δραστικές αλλαγές στην διαχείριση της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της υποτίμησης του εγχώριου νομίσματος και της εκ νέου προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές ώθησαν την ανάπτυξη της Ινδικής οικονομίας. Στη δεκαετία του 2000, η Ινδία σημείωσε αρκετά χρόνια ανάπτυξης κοντά στο 8%.

 

Η Ινδία, και συγκεκριμένα o ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi, έχει πλέον θέσει ως βασική προτεραιότητα της κυβερνήσεως του την αύξηση της συνεισφοράς της μεταποιητικής δραστηριότητας στο σύνολο του ΑΕΠ. Ο στόχος είναι, η μεταποίηση να καταλήξει να αντιπροσωπεύει το 25% της οικονομίας της Ινδίας. Η εκστρατεία αυτή, η οποία έχει λάβει την ονομασία «Make in India» ξεκίνησε το 2014 και έκτοτε θέτει σε εφαρμογή σχέδια και διατάξεις προκειμένου να προσελκύσει νέους κατασκευαστές να έρθουν στην Ινδία, αλλά και δίνοντας κίνητρα στους ήδη υφιστάμενους να αυξήσουν την παραγωγή τους.

 

Ο ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και η πιθανή σύγκρουση Ταϊβάν - Κίνας, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές εξελίξεις για την οικονομία της Ινδίας. Η κυβέρνηση δίνει συνεχώς κίνητρα σε επιχειρήσεις, όπως η Foxconn -βασικός κατασκευαστής του Iphone, με έδρα την Ταϊβάν- και σε άλλους προμηθευτές της Apple να ενισχύσουν τις παραγωγικές εγκαταστάσεις τους στην Ινδία.

 

Οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας βασίζονται, επίσης, στη δυνατότητά της να μετατραπεί σε έναν παγκόσμιο προμηθευτή ενέργειας. Καθώς οι εταιρίες ηλεκτρικού ρεύματος ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν επιβράδυνση των αναπτυξιακών τους δυνατοτήτων, η Ινδία μπορεί να επωφεληθεί από αυτήν την εξέλιξη εκμεταλλευόμενη τις ενεργειακές της πηγές προκειμένου να κυριαρχήσει στον κλάδο της προσφοράς ενέργειας. Σύμφωνα με προβλέψεις της Morgan Stanley, το 20% της παγκόσμιας ανάπτυξης της αγοράς ενέργειας -κατά την τρέχουσα δεκαετία- θα προέρχεται από την Ινδία.

 

Η δημιουργία εκτεταμένων δικτύων συμμαχιών, οι περικοπές εταιρικών φόρων, τα κίνητρα για προσέλκυση νέων επενδύσεων και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων είναι μεταξύ των βασικών παραγόντων όπου αναμένεται να υποβοηθήσουν την ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας. Με βάση τις εκτιμήσεις του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών, το ΑΕΠ της ινδικής οικονομίας θα φτάσει τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2035. Το 2021 το ΑΕΠ βρισκόταν στα 3,18 τρισεκατομμύρια.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg.com

 

Κώστας Καρατζάς

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 249 (Φεβρουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 249, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text