Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 249 | Τί σημαίνει η υπέρβαση των 1.000 μονάδων του Γενικού Δείκτη; Ένα “ορόσημο” στην ανοδική φάση της χρηματιστηριακής αγοράς

Τί σημαίνει η υπέρβαση των 1.000 μονάδων του Γενικού Δείκτη; Ένα “ορόσημο” στην ανοδική φάση της χρηματιστηριακής αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τί σημαίνει η υπέρβαση των 1.000 μονάδων του Γενικού Δείκτη; Ένα “ορόσημο” στην ανοδική φάση της χρηματιστηριακής αγοράς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τί σημαίνει η υπέρβαση των 1.000 μονάδων του Γενικού Δείκτη;

Ένα “ορόσημο” στην ανοδική φάση της χρηματιστηριακής αγοράς

 

Κάθε μέρα, κάθε κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, είναι κομμάτι μιας μεγάλης ιστορικής πορείας. Μιας πορείας που εξηγείται από το παρελθόν της και της οποίας το μέλλον, μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να εκτιμηθεί.

Πώς και γιατί, ο Γενικός Δείκτης, κινήθηκε, με τον τρόπο που κινήθηκε κατά τη δεκαετία του 1990; Πώς έφτασε στην κορύφωση του Σεπτεμβρίου του 1999 και γιατί υποχώρησε στη συνέχεια και ποιά γεγονότα τον οδήγησαν στο χαμηλό των 440 μονάδων, του Φεβρουαρίου του 2016; Τί άλλαξε στη συνέχεια και γιατί η υπέρβαση των 1.000 μονάδων, πριν από λίγες μέρες, αποτελεί απλά ένα πρώτο σκαλοπάτι, μιας νέας πορείας που, σταδιακά θα μας οδηγήσει σε μια νέα κορύφωση;

 

Πριν από πέντε χρόνια, την άνοιξη του 2018, επανακυκλοφόρησε το περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, μετά από μια μεγάλη διακοπή, 14 περίπου ετών. Επανακυκλοφόρησε επειδή, όπως γράφαμε τότε, “είχε κάτι να πει”. Στο πρώτο τεύχος της νέας περιόδου ζωής του περιοδικού (Νο 199, στις 19 Απριλίου 2018 - δείτε εδώ), περιγράψαμε το πώς σχηματίστηκαν οι ιστορικοί κύκλοι της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, από τη δημιουργία της έως και τότε, αναλύσαμε τα χαρακτηριστικά των μεγάλων ιστορικών της περιόδων και δώσαμε έμφαση στην πορεία της κατά τη διάρκεια του τελευταίου μεγάλου κύκλου της.

Το σκεπτικό μας ήταν ότι, κατά το 2016, έκλεισε ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος για την ελληνική οικονομία, την ελληνική κοινωνία και -αντανακλαστικά- για το Χρηματιστήριο της Αθήνας και ότι, από τότε, είχαμε εισέλθει στον επόμενο μακροχρόνιο κύκλο, ο οποίος, ως “μακροχρόνιος κύκλος”. Είχαμε υποστηρίξει δε ότι, αυτός, θα διαρκέσει μερικές δεκαετίες και ότι, ο κύκλος ξεκινά -όπως όλοι οι μακροχρόνιοι κύκλοι- με μια πορεία ανόδου, θα κορυφωθεί σε κάποια στιγμή μετά από πολλά χρόνια και θα κλείσει με μια νέα μεγάλη ύφεση, μετά από πολλά χρόνια -ουδείς μπορεί να γνωρίζει το πότε ακριβώς. Πιο συγκεκριμένα, γράφαμε τότε: “Υποστηρίζουμε ότι, στο Φεβρουάριο του 2016, υπήρξε το χαμηλότερο σημείο της περιόδου και ότι, από τότε έχει ξεκινήσει ένας νέος χρηματιστηριακός κύκλος για την αγορά της Αθήνας, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει επί δεκαετίες. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του κύκλου είναι η ρεαλιστική προσέγγιση της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας, από την πολιτική και την κοινωνία και συνακόλουθα και από την οικονομία. Βασικός άξονας της πολιτικής εξέλιξης και της οικονομικής ανάπτυξης των επομένων δεκαετιών είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη” (Χ&Α, τεύχος 199, σελίδα 11).

 

Ένας νέος κύκλος, πάντα ξεκινάει με άνοδο

 

Το πρόβλημα με τους μακροχρόνιους κύκλους, αυτούς που κρατούν για δεκαετίες, είναι ότι δύσκολα τους αντιλαμβανόμαστε όταν ξεκινούν, ή όταν τελειώνουν. Αυτό συμβαίνει επειδή, λόγω της μεγάλης διάρκειάς τους, στην –ενήλικη– ζωή μας, θα ζήσουμε μόνον έναν ή και –αρκετά σπάνια– δύο.

Σε κύκλους μικρής διάρκειας, αντιλαμβανόμαστε εύκολα τις μεταβολές. Έτσι, για παράδειγμα, όταν κάθε χρόνο εισερχόμαστε στο μήνα Δεκέμβριο, γνωρίζουμε –από προηγούμενη εμπειρία– ότι μπροστά μας είναι μία περίοδος με χαμηλές θερμοκρασίες, με κακοκαιρία και με ημέρες μικρότερης διάρκειας. Αντιλαμβανόμαστε τα “γυρίσματα” των εποχών και των ετήσιων κύκλων και πράττουμε ανάλογα. Όμως, σε έναν κύκλο που θα βιώσουμε μία φορά, δεν έχουμε αντίστοιχες εμπειρίες. Και ούτε γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά της εκκίνησης ή του τερματισμού τους. Εδώ όμως, έρχεται ο ρόλος της ιστορίας.

 

Αναλύοντας τους ιστορικούς κύκλους των οικονομιών και των χρηματιστηριακών αγορών, αντιλαμβανόμαστε ότι, ένας κύκλος, πάντα ξεκινάει από ένα “χαμηλό”, κορυφώνεται σε ένα “υψηλό” και τελειώνει σε ένα νέο “χαμηλό”.

Ο πρόσφατος -και “τρέχων”- κύκλος της ελληνικής οικονομίας (και του Χρηματιστηρίου της Αθήνας) ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2016, όταν ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο επίπεδο των 440,88 μονάδων (στις 11/2/2016), σημείο που ήταν το χαμηλότερο από το Σεπτέμβριο του 1989, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο πληθωρισμός. Το επίπεδο των 1.000 μονάδων, το οποίο ξεπέρασε ο Γενικός Δείκτης στις 26 Ιανουαρίου 2023, είναι απλά, ένα από τα “ορόσημα” που θα διασπάσει, σε μια ανοδική πορεία αρκετών ετών.

 

Υπό κανονικές συνθήκες, η υπέρβαση του επιπέδου των 1.000 μονάδων, θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα -ίσως κατά τη διάρκεια του 2020. Όμως, ανέκυψαν, αρχικά η πανδημία και στη συνέχεια, η κρίση του πληθωρισμού και ο πόλεμος στην Ουκρανία, γεγονότα που προκάλεσαν μια διεθνή οικονομική διαταραχή, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της εμφάνισης της πλήρης δυναμικής αποκατάστασης της ελληνικής οικονομίας και ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς.

 

Το 2022, ήταν το πρώτο έτος δυναμικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και ουσιαστικά, ήταν το πρώτο έτος κατά το οποίο έγινε σαφές ότι, η χώρα έχει αφήσει, οριστικά πίσω της, την ύφεση που προκλήθηκε από τη μεγάλη κρίση χρέους και την πλήρη ανατροπή του τραπεζικού της συστήματος. Το γεγονός ότι, σήμερα, ζούμε σε ένα νέο περιβάλλον, εντελώς διαφορετικό από αυτό του πρόσφατου παρελθόντος, γίνεται καθημερινά ορατό και αντιληπτό: μία “αίσθηση” ανάπτυξης, διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, επιχειρηματικές συμφωνίες, εξαγορές, νέα έργα, επενδύσεις, αύξηση κερδοφορίας και, συνεπακόλουθα, άνοδος των χρηματιστηριακών τιμών.

Η επαναφορά του τραπεζικού κλάδου σε πλήρη και κανονική λειτουργία, ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα στη διαδικασία ανάκαμψης. Το δεύτερο θα είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Η άρση αυτού του εμποδίου, θα επιτρέψει την αύξηση των κεφαλαιακών ροών προς την οικονομία, τα χρεόγραφα και τη χρηματιστηριακή αγορά της χώρας, ενώ, σε μεταγενέστερο χρόνο, θα επιτρέψει τον επαναχαρακτηρισμό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, ως “αναπτυγμένη χρηματιστηριακή αγορά”.

 

Είναι βεβαίως αρνητικό ότι, αυτή η “επαναφορά” της ελληνικής οικονομίας και της χρηματιστηριακής αγοράς, συμβαίνουν σε μία περίοδο όπου, η διεθνής οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα πληθωρισμού και επιβράδυνσης της ανάπτυξης, εξελίξεις που επεκτείνονται και στα διεθνή χρηματιστήρια. Αναμφισβήτητα, αυτά επιδρούν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και του Χρηματιστηρίου. Όμως, όπως αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια του 2022, δε μπορούν να μεταβάλλουν σημαντικά τις εγχώριες εξελίξεις.

 

Διατηρούμε αμετάβλητες τις θέσεις που είχαμε εκφράσει πριν από πέντε χρόνια στο εισαγωγικό μας τεύχος, του Απριλίου 2018. Η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, βρίσκεται στο πρώτο στάδιο μιας φάσης ανόδου, η οποία θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Η φάση αυτή, δε θα είναι χωρίς προβλήματα ή χωρίς διακυμάνσεις. Το ότι, στην παρούσα φάση, δε συντονίζεται με την πορεία των διεθνών αγορών, δεν είναι θετικό. Εκτιμούμε όμως ότι, θα συντονιστεί μαζί τους, σε κάποια προσεχή φάση.

Με βάση τη σημερινή κατάσταση και τη φυσιολογική μελλοντική πορεία των πραγμάτων, δεν αναμένουμε μια επανάληψη του φαινομένου 1998-1999. Αναμένουμε όμως, μία ήπια ανοδική πορεία, συντονισμένη με τις οικονομικές εξελίξεις.

 

Προς το παρόν, απουσιάζουν από το Χρηματιστήριο, ο απαραίτητος αριθμός εισηγμένων εταιριών και η κρίσιμη μάζα επενδυτών. Οι μεν εταιρίες, θα έρθουν σταδιακά, καθώς οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις θα αρχίζουν να δίνουν αξία στην παρουσία μιας εταιρίας στο χρηματιστηριακό χώρο. Δεν αναμένουμε “πλημμυρίδα” νέων εταιριών, στα αμέσως επόμενα χρόνια, εκτιμούμε όμως ότι, σταδιακά θα υπάρξει μια τάση εισόδου τους, η οποία θα είναι αυξανόμενη. Έτσι γινόταν και στο παρελθόν, έτσι γίνεται πάντα.

Οι δε επενδυτές, θα αρχίσουν και αυτοί να επιστρέφουν. Καθώς ο χρηματιστηριακός δείκτης θα ανεβαίνει σε υψηλότερα επίπεδα, πολλοί -κυρίως παλαιότεροι- επενδυτές, θα ανησυχήσουν από το ενδεχόμενο της απώλειας της ευκαιρίας να τοποθετηθούν “χαμηλά” και θα επανέρχονται, ενώ θα προσελκύονται και νεότεροι επενδυτές, που δεν είχαν ζήσει την εμπειρία των προηγούμενων δεκαετιών. Βέβαια, η “μεγάλη μάζα” θα έρθει στην αγορά, όταν πλέον, μετά από αρκετά χρόνια, οι τιμές θα έχουν ανέβει πολύ και όταν θα φαίνεται ότι κερδίζουν όλοι -όμως, τότε θα είναι αργά. Όμως, έτσι συμβαίνει πάντα και δε μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων.

 

Η υπέρβαση των 1.000 μονάδων, είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο, που η αγορά ανέμενε επί μακρόν. Παράλληλα είναι το πρώτο βήμα μιας φυσιολογικής μακροχρόνιας ανοδικής πορείας. Ας ετοιμαστούμε να την παρακολουθήσουμε.

 

Γιάννης Σιάτρας

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 249 (Φεβρουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 249, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text