Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 249 | Η σημασία της μερισματικής πολιτικής

Η σημασία της μερισματικής πολιτικής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η σημασία της μερισματικής πολιτικής

 

Η Intel ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο του 2022,  την Πέμπτη 26/1/2023 (δείτε σχετικό άρθρο μας, εδώ). Η εικόνα των αποτελεσμάτων προκάλεσε ανησυχίες στους επενδυτές και πτώση στη μετοχή (-6,4%). Ωστόσο, η δήλωση πως, η Intel θα συνεχίσει να διανέμει μέρισμα, χωρίς να μειώσει το ποσό διανομής, αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα σημεία της ανακοίνωσης.

 

Οι αποφάσεις της διοίκησης σχετικά με την ακολουθούμενη μερισματική πολιτική και οι αλλαγές στον τρόπο, στη συχνότητα και στο ύψος της μερισματικής διανομής αποτελούν αποφάσεις οι οποίες επηρεάζουν την αντίληψη των επενδυτών για την εταιρία.

 

Η Intel ξεκίνησε να διανέμει μέρισμα τον Οκτώβριο του 1992, ωστόσο η πρώτη διανομή ήταν χαμηλής αξίας -ύψους $ 0,003125 ανά μετοχή (προσαρμοσμένη στο σημερινό αριθμό μετοχών). Έκτοτε η διανομή μερίσματος ακολουθεί αυξητική κατεύθυνση και η εταιρία, διατηρεί την επιλογή της για διαρκώς αυξανόμενο ποσό μερίσματος.


Παρά τις ζημιές και την υποχώρηση των εσόδων κατά το δ’ τρίμηνο, η εταιρία επέλεξε να διανείμει μέρισμα ύψους $ 0,365 ανά μετοχή, πληρωτέο την 1η Μαρτίου 2023, δηλαδή το μέρισμα, έμεινε σταθερό, παρά τις ζημίες που κατέγραψε η εταιρία.


Η σταθερή καταβολή μερίσματος και η αυξητική τάση του ποσού διανομής, λειτουργεί ως ένας μηχανισμός σηματοδότησης πως τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία της εταιρίας βρίσκονται καλή κατάσταση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όχι μόνο για την Intel -την οποία χρησιμοποιούμε ως παράδειγμα- αλλά για κάθε εταιρία, εισηγμένη στις αμερικανικές αγορές. Στην προκειμένη περίπτωση, η Intel, εμφανίζει ζημίες και προβλέπει αρνητικές προοπτικές και για το επόμενο τρίμηνο, ωστόσο η επιλογή να μην μειώσει το ποσό διανομής, στέλνει ένα μήνυμα προς τους επενδυτές, ότι, η θέση της εξακολουθεί να είναι ισχυρή και ότι, προσβλέπει -σύντομα- σε καλύτερα μεγέθη.

 

Αν η εταιρία δρούσε διαφορετικά και μείωνε το ποσό του μερίσματος, έστω κατά ελάχιστο, οι αγορές θα την “τιμωρούσαν” πολύ σκληρά.


 

Ας δούμε ένα πολύ ενδιαφέρον διάγραμμα (για το παράδειγμα της Intel) που το βρίσκουμε εδώ (στο site αυτό μπορείτε να βρείτε στοιχεία για κάθε μετοχή).

Το επάνω διάγραμμα, απεικονίζει την (κατ’ έτος) προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής, από το έτος 1992. Το μεσαίο, απεικονίζει την εξέλιξη του μερίσματος (σε ετήσια βάση). Και το κάτω διάγραμμα,  την ετήσια εξέλιξη της καμπύλης της μερισματικής απόδοσης. Καθώς το μέρισμα βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, η μερισματική απόδοση βρίσκεται και αυτή υψηλά και υψηλότερα από την καμπύλη της μακροχρόνιας μέσης απόδοσης (καμπύλη τάσης). Όμως, αυτό συμβαίνει επειδή η τιμή της μετοχής βρίσκεται χαμηλά (μερισματική απόδοση = μέρισμα δια τιμή μετοχής).

Τί σημαίνει αυτή η εξέλιξη και πώς μπορεί να λειτουργήσει; Ο σχηματισμός μιας υψηλής μερισματικής απόδοσης (5,2% την 30/1/2023), είναι πιθανό να προσελκύσει αγοραστές και να προκαλέσει άνοδο της τιμής της μετοχής, αφού είναι σημαντικά υψηλότερη από την μέση απόδοση του κλάδου και από άλλες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.


Συμπερασματικά, το μέρισμα και η σταθερότητα στην καταβολή του, καθώς και η διαχρονικά ανοδική τάση, είναι πολύ σημαντική για τους επενδυτές και δίνει πραγματικά μηνύματα για την πορεία της εταιρίας, ενώ συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση της τιμής της μετοχής.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 249 (Φεβρουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 249, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text