Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η απόδοση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, στις πρώτες θέσεις, διεθνώς.

Η απόδοση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, στις πρώτες θέσεις, διεθνώς.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η χρηματιστηριακή αγορά συνέχισε και σήμερα την εντυπωσιακή της πορεία, πάνω από τις 1.000 μονάδες.

Σήμερα ήταν η 20η συνεδρίαση του έτους. Από τις συνεδριάσεις αυτές, οι 16 ήταν θετικές (80% του συνόλου) και μόλις οι 4 ήταν πτωτικές (20%).

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη κατά 9,2% από την αρχή του έτους. Μετά την αγορά της Ιταλίας (+11,1%) και της Ισπανίας (+9,6%), το ελληνικό Χρηματιστήριο, καταγράφει την 3η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη (εξαιρουμένων των πολύ μικρών αγορών).

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και οι 3 πρώτες σε κατάταξη αγορές, είναι μεσογειακές και συγκαταλέγονται, μαζί με την Πορτογαλία, στην ομάδα των μεσογειακών αγορών (τότε τις είχαμε ονομάσει PIGS) που, από πέρυσι το Μάιο (δείτε εδώ), είχαμε αναφέρει ότι επρόκειτο να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Σε σχέση με το κλείσιμο του τέλους του 2021, η ελληνική αγορά, έχει πετύχει -και με διαφορά- την καλύτερη επίδοση στον κόσμο. Δείτε εδώ.

Σήμερα, υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι, η ανοδική δυναμική, μπορεί να συνεχιστεί για αρκετά ακόμη.

 

Ο δείκτης Ρ/Ε της χρηματιστηριακής αγοράς, σήμερα υπολογίζεται στο 8,3 (υπολογισμένος με βάση τα μέχρι σήμερα γνωστά και δημοσιευμένα μεγέθη). Με βάση τις προβλέψεις  μας για την εξέλιξη των κερδών κατά το 2022, ο δείκτης υποχωρεί στο 7,2. Αν μάλιστα υπολογίσουμε ότι, θα υπάρξει μια αύξηση κερδών κατά 10% στο έτος 2023, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι η σχέση “forward” P/E, υποχωρεί ακόμη περισσότερο, στο 6,5.

 

Υπό ίσες, με τις υπόλοιπες διεθνείς αγορές, συνθήκες αντιμετώπισης από την επενδυτική κοινότητα, αυτό σημαίνει ότι, η τιμή του Γενικού Δείκτη θα μπορούσε κάλλιστα να διπλασιαστεί. Όμως, αυτό εκτιμούμε ότι δε θα συμβεί, τουλάχιστον κατά το 2023, δηλαδή σε μια χρονιά κατά την οποία οι διεθνείς αγορές δείχνουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η αγορά έχει διασπάσει τα επίπεδα των 900 μονάδων, που -όπως επί χρόνια αναφέραμε- εμπόδιζαν την κίνηση των τιμών και έχει αφεθεί “ελεύθερη”, να καταγράφει διαρκώς νέα υψηλά επίπεδα 8ετίας.

 

Όπως έχουμε προαναφέρει, είμαστε σε φάση που, οι τιμές στην αγορά αλλάζουν “επίπεδο”. Στο τεύχος 249 που θα κυκλοφορήσει την τετάρτη, αυτό το αποδεικνύουμε με σωρεία στατιστικών στοιχείων. Αυτός είναι και ο λόγος που, από την αρχή του έτους, αναφέρουμε διαρκώς “αφήστε τα χαρτοφυλάκιά σας να δουλέψουν”. Οι επιλογές μετοχών, έχουν νόημα, αλλά πλέον, μειωμένο. Σε μία αγορά που αλλάζει επίπεδα τιμών, με τόσο χαμηλές αποτιμήσεις και η οποία έχει, μετά από πολλά χρόνια, αποκτήσει μια ανοδική διάθεση, κανείς δε ξέρει πού θα “κτυπήσει” η ανοδική διάθεση.

 

Το επενδυτικό μας χαρτοφυλάκιο, είχε εισέλθει στην αγορά, με καθυστέρηση -αλλά και με μεγαλύτερη ασφάλεια- με το τελευταίο και πλέον καθυστερημένο σήμα του Απόλυτου Συστήματος (ήταν δική μας επιλογή να κινηθούμε με αυτό το τρόπο), στις 19/12/2022. Από τότε ανεβαίνει κατά 16,10%, έναντι 11,8% του Γενικού Δείκτη. Θα είναι μία κερδοφόρα χρονιά.

 

Το διεθνές χαρτοφυλάκιο αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, το οποίο αναλύουμε και εξηγούμε, στο τεύχος της Τετάρτης.

 

Δε βλέπουμε κάτι ανησυχητικό. Ούτε στη μετοχή της Intrakat που υποχωρεί, μετά από την ανακοίνωση της πλήρους κάλυψης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η πτώση (όπως περιγράφαμε και πριν μερικές μέρες), σ’ αυτή τη φάση, πριν από την κυκλοφορία των νέων (και φθηνότερων σε κόστος κτήσης) μετοχών, είναι δικαιολογημένη και κάτι που όλοι ανέμεναν -και που ίσως ρευστοποίησαν για το λόγο αυτό. Οι νέες μετοχές μάλλον θα κυκλοφορήσουν στις 2/2/2023 και εκτιμούμε ότι η πορεία τους θα είναι ανοδική.

Προς στιγμή, σκεφτήκαμε να “αλλάξουμε” τη θέση μας στη ΜΟΤΟ με μετοχές της ΙΝΚΑΤ ή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, όμως, απορρίψαμε αυτή την ιδέα. Θα παραμείνουμε ως έχουμε.

 

Αύριο, θα υπάρξουν αρκετές ακόμη προδημοσιεύσεις. Με βάση του πως έχουν σήμερα τα πράγματα, το περιοδικό, θα κυκλοφορήσει ολοκληρωμένο, την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου.

 

Καλό σας βράδυ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text