Επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

 

Η Ελλάδα, βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο επενδυτικής αξιολόγησης (Α1 από τη Moody’s) στο διάστημα από την 4/11/2002 έως την 29/10/2009. Για τους οίκους S&P και Fitch, βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο της, το φθινόπωρο του 2004. Στη συνέχεια, από τα τέλη του 2009, ξεκίνησε μια σειρά υποβαθμίσεων και τελικά, απώλεσε την “επενδυτική βαθμίδα”, από τη Fitch στις 8/12/2009, από την S&P στις 16/12/2009 και, τέλος, από τη Moody’s την 14/6/2010.

Μετά την πρώτη ρύθμιση του χρέους, του Μαρτίου 2012, υπήρξαν διάφορες αναβαθμίσεις και υποβαθμίσεις. Η ανοδική τάση των αξιολογήσεων ξεκίνησε, πρώτα από την S&P στις 21/1/2016, ενώ ακολούθησαν η Moody’s στις 23/6/2017 και τέλος, η Fitch, στις 18/8/2017. Η τάση αναβαθμίσεων, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Φέτος, αναμένεται (για πρώτη φορά βάσιμα) να ανακαταλάβει την επενδυτική βαθμίδα. Δείτε στο διάγραμμα (εδώ), όλη την εξέλιξη των ετών αυτών.

Όταν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός -ίσως το κυριότερο του 2023- το οποίο θα έχει θετικές επιδράσεις σε όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής και δραστηριότητας.

Είναι σαφές ότι, το ενδεχόμενο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, έχει ήδη αρχίσει να προεξοφλείται στην αγορά. Όμως, κατά την άποψή μας, η πλήρης προεξόφληση απέχει ακόμη πολύ.

****

Καθώς οι εκτιμήσεις για την πιθανότητα εμφάνισης ύφεσης στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης αμβλύνονται, θα πρέπει να αναμένουμε βελτίωση και των εκτιμήσεων για την εξέλιξη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Θεωρούμε αρκετά πιθανό, οι εκτιμήσεις να αναφέρονται πλέον σε επίπεδο άνω του 2,0%, ενώ, μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, οι πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, ανέφεραν ότι η αύξηση του ΑΕΠ κατά το 2023, θα κινηθεί περί το 1,8%. Μία τέτοια εξέλιξη, θα έχει θετικές επιδράσεις στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και κυρίως, στην κερδοφορία των τραπεζών.

Υπενθυμίζουμε ότι, με βάση τις μέχρι σήμερα προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας κατά το 2023, την εξέλιξη των αποτελεσμάτων κατά το γ’ τρίμηνο του 2022, τις αναφορές από τις διοικήσεις των εταιριών και τις πληροφορίες που συλλέγουμε από τον Τύπο, η εκτίμησή μας είναι ότι, τα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων κατά το τρέχον έτος, θα εμφανίσουν αύξηση που θα κυμαίνεται από 10% έως 15%. Αν η αύξηση του ΑΕΠ κινηθεί σε επίπεδα πάνω από το 2,0%, τότε θα μπορούσαμε να προσδοκούμε ότι, η αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ του 15% και του 20% (σημειώνουμε ότι, τα κέρδη των επιχειρήσεων αναφέρονται πάντα σε τρέχουσες τιμές, ενώ η εξέλιξη του ΑΕΠ, υπολογίζεται με βάση σταθερές τιμές).

 

****

 

 

Οι βουλευτικές εκλογές της άνοιξης, προβάλλουν σήμερα ως ο μεγαλύτερος παράγοντας ανησυχίας για την εξέλιξη της χρηματιστηριακής αγοράς κατά τους επόμενους μήνες. Η ιστορία έχει δείξει ότι όντως, ένα “μη επιθυμητό” από τη χρηματιστηριακή αγορά εκλογικό αποτέλεσμα, μπορεί να έχει επίδραση στη βραχυχρόνια πορεία της.

Η ελληνική οικονομία, κατά τα τελευταία χρόνια και μετά την αποδέσμευσή της από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, έχει αναπτύξει μια στάση φιλική προς τις επενδύσεις, η οποία είναι δύσκολο να ανατραπεί. Όμως, η ανησυχία και ο φόβος, πάντα υπάρχουν και είναι δύσκολο να αποβληθούν, τουλάχιστον άμεσα.

Όντως, οι εκλογές θα αποτελέσουν έναν ανασταλτικό παράγοντα για την κίνηση της αγοράς, πριν τη διεξαγωγή τους και, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα, θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα, μετά απ’ αυτές.

 

****

Ένας δεύτερος, επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου, είναι το εξωτερικό. Παρά τις ανοδικές τάσεις και την ανάκαμψη των τελευταίων μηνών, οι πιθανότητες μιας πτώσης στις διεθνείς αγορές, είναι υψηλές. Με βάση τις αναφορές αναλυτών του εξωτερικού, υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να εξελιχθούν αρνητικά και να οδηγήσουν τις διεθνείς αγορές σε “εκτροχιασμό”: Μία επί τα χείρω αναθεώρηση των εταιρικών αποτελεσμάτων (κάτι που θα μπορούσε να συμβεί και εντός του Φεβρουαρίου), η καθυστέρηση στην πτώση του πληθωρισμού, η διατήρηση της “σφιχτής” νομισματικής πολιτικής, τόσο από τη FED, όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία ή μια νίκη της Ρωσίας. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι, “η  ανθεκτικότητα του 2022, μπορεί να διαρραγεί, αφού οι αγορές δεν έχουν αποτιμήσει ακόμη το μέγεθος της επικείμενης μείωσης των εταιρικών μεγεθών”.

Από την άλλη πλευρά όμως, μια σειρά από βελτιωμένους παράγοντες, σε επίπεδο διεθνούς οικονομίας, οδηγούν τους αναλυτές να είναι περισσότερο αισιόδοξοι και να βελτιώνουν τις προβλέψεις τους για την πορεία της διεθνούς οικονομίας κατά το 2023 και το 2024. Ο κυριότερος παράγοντας είναι οι τιμές του πετρελαίου και γενικότερα της ενέργειας, που υποχώρησαν κατά τους πρώτους χειμερινούς μήνες, αντίθετα από τις προηγούμενες προβλέψεις που ανέφεραν άνοδό τους. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η ταχύτερη, σε σχέση με την αναμενόμενη, αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, κάτι που περιορίζει τις ανοδικές τάσεις των επιτοκίων. Ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη εκλείψει ως πρόβλημα, στις περισσότερες οικονομίες, όμως, η περαιτέρω κάμψη του είναι ορατή, ενώ έχουν υποχωρήσει οι πληθωριστικές προσδοκίες. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι, στις περισσότερες χώρες του κόσμου, κατά το 2024, ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με αυτά του τέλους του 2021. Ο τρίτος παράγοντας είναι η “επάνοδος” της Κίνας σε κανονική λειτουργία, εξέλιξη που επαναφέρει και τη λειτουργία, αλλά και τον όγκο του διεθνούς εμπορίου, σε σχετική κανονικότητα.

****

 

 

Έτσι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στις 30/1/2023, αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2023 -σε 2,9%, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του 2,7%- εκτιμώντας πως το φάσμα της ύφεσης απομακρύνεται από αρκετές χώρες, ιδίως δε από την Ευρωζώνη.

Για το 2024, το ΔΝΤ προβλέπει ότι, η παγκόσμια ανάπτυξη θα φτάσει στο 3,1%, ποσοστό ελαφρά μειωμένο σε σχέση με την πρόβλεψη του Οκτωβρίου (3,2%).

Στη διάρκεια του έτους, το ΔΝΤ εκδίδει 4 μελέτες της σειράς (World Economic Outlook), στα τέλη των μηνών Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και Ιανουαρίου. Δείτε την τελευταία μελέτη, εδώ.

****

Τα κυρίαρχα θέματα στις διεθνείς αγορές έχουν να κάνουν με το πόσο θα επηρεαστεί η οικονομία από την αύξηση των επιτοκίων (η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί) και με το πότε θα ξεκινήσει η FED την αντίστροφη (πτωτική) πορεία σ’ αυτά.

Όλοι αναμένουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα κινηθεί σε βραδύτερους ρυθμούς κατά το τρέχον έτος, ενώ θα υπάρξουν σημάδια ύφεσης κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο του έτους. Ήδη, πολλοί μακροοικονομικοί δείκτες, δείχνουν ότι η οικονομία τελικά θα εισέλθει σε κατάσταση ύφεσης, η οποία όμως, με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, θα είναι ήπιας μορφής.

Παράλληλα, επιφυλάξεις διατυπώνονται από πολλές διοικήσεις εισηγμένων εταιριών, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους. Οι παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων θα κορυφωθούν ανάμεσα στην περίοδο από τις 10 έως τις 24 Φεβρουαρίου, διάστημα το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πιο κρίσιμα του έτους, αφού μέχρι τότε, θα έχουν διατυπωθεί οι εκτιμήσεις των διοικήσεων των μεγαλύτερων εταιριών, για την εξέλιξη των συνθηκων λειτουργίας και της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών. Εκτιμούμε ότι, μεγάλο μέρος των “εξελίξεων” του έτους, θα μπορούσε να συμβεί σ’ αυτή την περίοδο.

****

 

 

Η άνοδος των επιτοκίων, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σήμερα, το βασικό επιτόκιο της FED, φτάνει στο 4,5%. Η πρόβλεψή μας για το ανώτερο ύψος που θα έφτανε, αναφερόταν σε 5,25% και είχαμε εκτιμήσει ότι, αυτό θα συνέβαινε κατά το μήνα Μάρτιο. Θα μπορούσαμε να μειώσουμε την αρχική μας εκτίμηση, στο 5,0%, διατηρώντας την άποψη ότι αυτό θα συμβεί μέσα στο μήνα Μάρτιο. Οι επόμενες αποφάσεις της FED για τα επιτόκια, θα ανακοινωθούν στις 1 Φεβρουαρίου και στις 22 Μαρτίου 2023. Οι εκτιμήσεις για την απόφαση της 1ης Φεβρουαρίου, αναφέρονται σε αύξηση από 0,25% (η πλειοψηφία των εκτιμήσεων) έως 0,50% (η μειοψηφία).

Δείτε την εξέλιξη των επιτοκίων της FED και των ομολόγων 2 και 10 ετών, από την αρχή του 2022, μέχρι και σήμερα (εδώ).

****

Με βάση τα προηγούμενα ιστορικά στοιχεία, η πτώση των επιτοκίων ξεκινά, περίπου 9 μήνες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανόδου. Παράλληλα, ο πρόεδρος της FED κ. Jerome Powell, έχει πολλές φορές αναφέρει ότι, δε θα πρέπει να δίδεται τόση μεγάλη σημασία στο ρυθμό ανόδου των επιτοκίων, αλλά στο ύψος που τελικά θα καταλήξουν και στο πόσο διάστημα θα μείνουν στο υψηλό επίπεδό τους, ενώ έχει υπονοήσει ότι, το είδος του πληθωρισμού που ταλαιπωρεί σήμερα τις περισσότερες οικονομίες, δεν καταπολεμείται με ήπια και παροδικά μέσα.

 

****

 

 

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg (18/1/2023), ο Πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Δημήτριος Πολίτης, ανέφερε ότι, εντός του 2023, θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, η εταιρία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Η εταιρία σήμερα ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ (30%), την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (το λεγόμενο “Υπερταμείο”) (25%), τις καναδικές εταιρίες AviAlliance GmbH and AviAlliance Capital GmbH (οι οποίες ελέγχονται από τον ασφαλιστικό όμιλο PSP Investments) (40%) και την οικογένεια Κοπελούζου (5%). Το σχέδιο είναι, να προσφερθεί το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ και κατά τη διαδικασία της Δημόσιας Προσφοράς, να εξαγοράσουν οι καναδοί μέτοχοι, ποσοστό 10% (ώστε να καταστούν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι) και το υπόλοιπο 20% να αγοραστεί από το επενδυτικό κοινό. Η αξία του 30% του ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να εκτιμηθεί μεταξύ € 800 εκατομμυρίων και € 1,0 δισεκατομμυρίου.

Κατά την άποψή μας, η εξέλιξη αυτή, θα είναι μία από τις πιο θετικές χρηματιστηριακές ειδήσεις του έτους, αλλά και μία από τις πιο σημαντικές κινήσεις αναβάθμισης της ελληνικής αγοράς, ιδίως δε αν συνδυαστεί με την ανάκτηση της “επενδυτικής βαθμίδας” από τη χώρα.

Η είσοδος μιας μεγάλης εταιρίας, αυτής της μορφής, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες προβολής των ελληνικών εταιριών και το “turnaround story” που “παίζει” στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και τους επενδυτικούς οίκους, αλλά και με την εντυπωσιακή απόδοση της ελληνικής αγοράς από τις αρχές του 2022, θα προσελκύσει πολλά μεγάλα διεθνή funds στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά που, σε κάθε περίπτωση, δε θα ενδιαφερθούν να αγοράσουν μόνο τις μετοχές του ΔΑΑ.

Είναι ένα πρώτο βήμα. Θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα! Η ελληνική αγορά, έχει ακόμη πολύ έδαφος να καλύψει!

****

Η έρευνα και η εμπειρία έχουν αποδείξει ότι, στο “Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών” (το σύστημα συναλλαγών που έχουμε αναπτύξει - δείτε εδώ) υπάρχουν “σήματα εισόδου” τα οποία, ένας έμπειρος χρήστης, μπορεί, από την αρχή, να αναγνωρίσει ότι δε θα έχουν μεγάλη επιτυχία ή ότι, άλλα, πρόκειται να καταλήξουν πολύ πετυχημένα, με υψηλές αποδόσεις. Το τρέχον σήμα εισόδου (το πρώτο και πιο “γρήγορο” δόθηκε την 31/10/2022, στις 874,27 μονάδες, ενώ το τελευταίο και πιο “καθυστερημένο” δόθηκε την 19/12/2022, στις 916,48 μονάδες), λόγω της μορφής της ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς, εκτιμάται ότι θα είναι ένα από τα πολύ πετυχημένα και ότι, μπορεί να έχει διάρκεια πολλών μηνών και ίσως, να μας πάει πέρα και από το 2023.

Καθώς, στην παρούσα φάση, η άνοδος του Γενικού Δείκτη είναι πολύ ταχύτερη από την άνοδο της καμπύλης του ΚΜΟ-200 ημερών, εκτιμάται ότι, το “σύστημα” μπορεί να αντέξει και “γύρισμα” του Γενικού Δείκτη κατά 150 μονάδες, χωρίς να υπάρξει “σήμα εξόδου”.

****

Διατηρούμε σταθερή την τιμή των συνδρομητικών μας σελίδων, από το 2007, δηλαδή από την περίοδο της προηγούμενης μεγάλης ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς. Βεβαίως, από τότε, η ύλη των σελίδων, έχει πολλαπλασιαστεί, ενώ, ειδικά στις σελίδες του “Απόλυτου Συστήματος”, έχει προστεθεί και η ύλη του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ.

Κάποια στιγμή, κατά το 2019, είχαμε αναφέρει ότι, θα προχωρήσουμε σε αύξηση της τιμής της συνδρομής, μόνον εφόσον ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες. Θεωρούσαμε άδικο να διεκδικήσουμε μεγαλύτερη αμοιβή για τις υπηρεσίες μας, σε μια περίοδο που οι συνδρομητές μας είτε έχαναν, είτε δεν κέρδιζαν.

Από την 1η Απριλίου, η τιμή των συνδρομητικών σελίδων, θα αυξηθεί. Η τιμή των σελίδων του Τεχνικού Χαρτοφυλακίου (του κ. Δημήτρη Δημόπουλου), θα αυξηθεί από € 115 το έτος, σε € 125 (αύξηση 8,7%). Η τιμή των σελίδων του Απόλυτου Συστήματος, θα αυξηθεί, από € 125, σε € 135 (αύξηση 8%). Παράλληλα, η τιμή της κοινής συνδρομής (όπου παρέχεται έκπτωση 20%), θα αυξηθεί από € 192, σε € 200 (αύξηση 4,2%%). Δηλαδή, η έκπτωση στην κοινή συνδρομή, από 20%, θα αυξηθεί, από 20%, σε 23%.

Η τιμή της συνδρομής του περιοδικού, θα αυξηθεί από τα € 70, στα € 75 (αύξηση 7,1%).

Μέχρι την 1η Απριλίου, κάποιος μπορεί να αγοράσει συνδρομές, με την παλαιά τιμή, για όσο διάστημα (έτη) επιθυμεί, στη σημερινή τους τιμή. Εάν θέλει να αγοράσει περισσότερα από ένα έτη, στη φάση του “ταμείου”, στο πεδίο της ποσότητας, θα σημειώσει τα έτη που επιθυμεί.  Δείτε τη σελίδα των συνδρομών, στο e-shop, εδώ.

Σημείωση: Δεν θα υπάρξει νέα αύξηση όταν ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει τις …2.000 μονάδες. Για πιο πάνω, το βλέπουμε!

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 249 (Φεβρουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 249, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text