Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 249 | Ήπιες ζημιές στο διεθνές χαρτοφυλάκιο

Ήπιες ζημιές στο διεθνές χαρτοφυλάκιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ήπιες ζημιές στο διεθνές χαρτοφυλάκιο

 

Η απόδοση του εκπαιδευτικού διεθνούς επενδυτικού χαρτοφυλακίου μας, κατά το μήνα Ιανουάριο, υπήρξε αρνητική, κατά -1,80%.

Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι, η λειτουργία του χαρτοφυλακίου, εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη φάση της, όπου, έχουμε πραγματοποιήσει μερικές τοποθετήσεις (δείτε το χαρτοφυλάκιο εδώ), οι οποίες όμως, έρχονται σε “αντίθεση” μεταξύ τους. Δηλαδή, έχουμε αγοράζει μετοχές σε ποσοστό 15% του χαρτοφυλακίου και ένα “αντίστροφο” και “μοχλευμένο” EFT, το οποίο “ποντάρει” στην πτώση του Nasdaq. Όπως γράφουμε και σε καθημερινά σχόλια, θα διατηρήσουμε το συγκεκριμένο ETF μέχρι και τα μέσα ή τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε, όπως εκτιμούμε, θα αποσαφηνιστούν οι τάσεις της αγοράς του Nasdaq και αυτή θα πάρει μια πιο μόνιμη κατεύθυνση. Έτσι, ενώ καταγράφονται κέρδη από τις μετοχές, την ίδια στιγμή, καταγράφονται ζημιές από το ETF.

Η επιλογή “αντίθετων” επενδυτικών προϊόντων, ήταν σε γνώση μας και έγινε, για το λόγο ότι, το ζητούμενο στην πρώτη φάση λειτουργίας του χαρτοφυλακίου είναι να δούμε, το πώς κινείται ένα χαρτοφυλάκιο που επενδύει σε διεθνείς αγορές και σε “μη συνηθισμένα” προϊόντα, ώστε να αρχίζει να αποκτάται μια εμπειρία γύρω απ’ αυτά.

Παράλληλα, με καθημερινά σχόλια για τις εξελίξεις επί των μετοχών που παρακολουθούμε, οι αναγνώστες αποκτούν εξοικείωση στην αναζήτηση πληροφοριών και στοιχείων για εταιρίες που διαπραγματεύονται σε ξένες αγορές.

 

 

Αύξηση του πληθωρισμού, λόγω “επαναλειτουργίας” της Κίνας;

 

Η επαναλειτουργία της κινεζικής οικονομίας, έπειτα από την άρση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού, αναδύει τον κίνδυνο επέκτασης των παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων. Παρά τον θετικό αντίκτυπο του ανοίγματος της κινεζικής οικονομίας στην τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης, η απότομη αύξηση της ζήτησης, σε συνδυασμό με μια πιθανή νέα διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων ενδεχομένως να επιδεινώσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό.

 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με προβλέψεις του Bloomberg, η κινεζική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5,8% το 2023, ενώ το 2022 κατέγραψε ανάπτυξη της τάξεως του 3,0%.

Η επαναλειτουργία της Κίνας θα μπορούσε ωστόσο να οδηγήσει σε αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού κατά 1,0% εώς 2,0%. Η επιδείνωση του πληθωρισμού σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω των επιδράσεων του ανοίγματος της Κίνας, θα μπορούσε να φτάσει το 0,7%, επηρεάζοντας έτσι και αναδιαμορφώνοντας τις πολιτικές νομισματικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών.

 

Καταληκτικά, το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας, σε συνδυασμό με μια σειρά παραγόντων όπως τα όρια τιμών του ρωσικού πετρελαίου, τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ αναφορικά με τα επίπεδα προσφοράς πετρελαίου, τις καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη και το επίπεδο των αποθεμάτων των λιανοπωλητών θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν ή να επιδεινώσουν τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις.

 

S&P 500: Οι εταιρίες τεχνολογίας πετυχαίνουν χαμηλότερα κέρδη στο εξωτερικό

 

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Factset.com, οι εταιρίες με μεγάλη έκθεση σε αγορές εκτός των ΗΠΑ εμφανίζουν ασθενέστερα οικονομικά αποτελέσματα από αυτές που το κύριο μέρος των εσόδων τους προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ταξινομώντας τις εταιρίες του S&P 500 σε αυτές που παράγουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50,0% των πωλήσεών τους εκτός των ΗΠΑ και σε αυτές που η αγορά των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 50,0%, παρατηρείται ότι οι εταιρίες με μεγάλη διεθνή έκθεση εμφανίζουν χαμηλότερα κέρδη και ρυθμό αύξησης των εσόδων. Πρέπει να σημειωθεί ότι, οι εταιρίες με μεγαλύτερη παρουσία στο εξωτερικό, είναι -κατά κύριο λόγο- οι εταιρίες της τεχνολογίας.

 

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που έχουν ανακοινώσει οι εταιρίες και τις προβλέψεις των αναλυτών για αυτές που δεν έχουν ανακοινώσει, υπολογίζεται ότι στο δ΄τρίμηνο του 2022 τα μικτά κέρδη των εταιριών που απαρτίζουν τον S&P 500 θα μειωθούν κατά 5,0% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Για τις εταιρίες με μικρή έκθεση στις διεθνείς αγορές, η μείωση είναι της τάξεως του 3,5%, ενώ για αυτές με μεγάλη έκθεση η πτώση των κερδών ανέρχεται στο 7,3%.


Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 249 (Φεβρουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 249, εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text