Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Eurobank Χρηματιστηριακή: Το ράλι του ΧΑ, το πολιτικό ρίσκο και τα top picks

Eurobank Χρηματιστηριακή: Το ράλι του ΧΑ, το πολιτικό ρίσκο και τα top picks

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Eurobank Χρηματιστηριακή: Το ράλι του ΧΑ, το πολιτικό ρίσκο και τα top picks

Η εικόνα του χρηματιστηρίου της Αθήνας για το 2023 είναι θετική, όμως οι επενδυτές δείχνουν να έχουν υποτιμήσει τον παράγοντα του πολιτικού ρίσκου και άρα τα περιθώρια ανόδου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι περιορισμένα, ειδικά έπειτα από το πρόσφατο ράλι, εκτιμά η Eurobank Χρηματιστηριακή.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το χρηματιστήριο ωφελείται από την βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών στην Ευρώπη, έπειτα από την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου. Επιπλέον, ευνοείται από τη στροφή στην αξία, όπως δείχνουν οι υπερ-αποδόσεις του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος λαμβάνει ώθηση και από την υψηλή έκθεσή του στην αύξηση των επιτοκίων.

Τόσο το προφίλ των εταιρικών αποτελεσμάτων όσο και οι αποτιμήσεις θεωρούνται ελκυστικές, με τις μετοχές του μη χρηματοοικονομικού κλάδου (περίπου 5.5x EV EBITDA) και τις τράπεζες (περίπου 0.6x P/BV) να εμφανίζουν discount 20-30% έναντι των ανταγωνιστών σε Ε.Ε. και περιφέρεια.

Ωστόσο, η Eurobank Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η άνοδος του χρηματιστηρίου αντανακλά μεν τις προοπτικές επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα φέτος, αλλά σπεύδει να προεξοφλήσει πολύ νωρίς τη μείωση του πολιτικού ρίσκου.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι εκλογές φαίνεται να οδηγούν σε διπλές κάλπες και πιο σύνθετο μονοπάτι για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Συνολικά, η εικόνα του ΧΑ για το 2023 χαρακτηρίζεται θετική, όμως, βραχυπρόθεσμα είναι πιο θολή, έστω και εάν τα περιθώρια πτώσης μετά το ράλι θεωρούνται μέτρια, με δεδομένα τα ανθεκτικά εταιρικά κέρδη.

Eurobank Χρηματιστηριακή: Το ράλι του ΧΑ, το πολιτικό ρίσκο και τα top picks-1

Η Eurobank Χρηματιστηριακή προτείνει ένα χαρτοφυλάκιο με μετοχές καλού λειτουργικού momentum και ορατότητας στις μερισματικές αποδόσεις (Mytilineos, Jumbo, ΟΠΑΠ), το οποίο συμπληρώνει με την Alpha Bank, η  οποία προσφέρει καλή αναλογία ρίσκου/ανταμοιβής, λόγω της χαμηλής αποτίμησής της.

 

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text