Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 249 | Αλλαγή του “επιπέδου τιμών” στο Χρηματιστήριο

Αλλαγή του “επιπέδου τιμών” στο Χρηματιστήριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αλλαγή του “επιπέδου τιμών” στο Χρηματιστήριο

 

Η άνοδος του Γενικού Δείκτη σε επίπεδα πάνω από τις 1.000 μονάδες, προκαλεί ενθουσιασμό, καλλιεργεί θετικές προσδοκίες και δημιουργεί άλλες, πολύ θετικές, συνθήκες για τη χρηματιστηριακή αγορά. Εκτιμούμε ότι, οι τιμές, έχουν εισέλθει σε μία φάση “αλλαγής επιπέδου”, όπου, η άνοδος σε μία ή μερικές μετοχές, αρχίζει να προκαλεί άνοδο και στις άλλες. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει στις πρώτες φάσεις μίας ευρύτερης (γενικής) ανόδου στην αγορά και, σταδιακά, αυτό οδηγεί σε μία αλλαγή του ευρύτερου επιπέδου τιμών. Σημειώνουμε δε ότι, η άνοδος αυτού του είδους, διαφέρει σημαντικά από την “επιλεκτική” άνοδο που συμβαίνει, όταν μία μετοχή ή μία ομάδα μετοχών ανεβαίνουν λόγω καλών αποτελεσμάτων των εταιριών. Αν η εκτίμησή μας για το τί συμβαίνει στην αγορά, είναι ορθή, τότε, αν βοηθήσουν και οι συγκυρίες, μπορεί να βιώσουμε μία μεγάλη άνοδο κατά τους επόμενους μήνες ή και χρόνια. Μία τέτοια άνοδος, δε θα είναι ούτε “απότομη”, αλλά ούτε και χωρίς “πισωγυρίσματα”. Όμως, ακόμη και όταν αυτά συμβούν, δε θα κυριαρχήσει το κλίμα “καταστροφής” που κυριαρχούσε στην αγορά στα προηγούμενα χρόνια, κατά τη διάρκεια πτώσεων.

 

Παρά τη σταδιακή δημιουργία θετικών προσδοκιών, εξακολουθούν -όπως εξηγούμε και στη σελίδα 4- να υπάρχουν αρκετά “επικίνδυνα σημεία” στην πορεία της αγοράς, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις εξελίξεις. Εκτίμησή μας όμως είναι ότι, ακόμη και σε αρνητικά -για το Χρηματιστήριο- εκλογικά σενάρια, η επίδραση δεν θα είναι σημαντική, εφ’ όσον τελικά η χώρα, πετύχει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης.

 

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι, η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, απουσίασε από τις χρηματιστηριακές εξελίξεις επί πολλά χρόνια. Η επανάκτηση της επενδυτικής αξιολόγησης, σε συνδυασμό με την “επιστροφή” της χώρας, αλλά και πολλά άλλα θετικά που έχουν επιτευχθεί στα τελευταία χρόνια, είναι κάτι πολύ σημαντικό και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, της οποίας άλλωστε είμαστε μόλις ένα πολύ μικρό τμήμα, οπότε, ακόμη και μικρές (για τα διεθνή δεδομένα) επενδυτικές εξελίξεις και κινήσεις με κατεύθυνση στην Ελλάδα, παίζουν ένα μεγάλο ρόλο και προκαλούν μεγάλες διαφορές, στα ελληνικά μεγέθη.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 249 (Φεβρουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 249, εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text