Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 249 | Χρηματιστηριακές Επισημάνσεις

Χρηματιστηριακές Επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρηματιστηριακές Επισημάνσεις

 

 

 

 

Χρηματιστηριακές Επισημάνσεις

Ποιές ήταν οι μεγαλύτερες μεταβολές που συνέβησαν στο Χρηματιστήριο σ’ αυτά τα 8 χρόνια;

Δε θα αναφερθούμε στην καταστροφή του επενδυτικού κοινού και στις τεράστιες οικονομικές απώλειες. Αυτές, κατά κύριο λόγο, συνέβησαν πριν το 2014 και κυρίως στην περίοδο 2010-2011. Ο Γενικός Δείκτης απώλεσε -35,6% κατά το 2010 και, -51,9% κατά το 2011.

Η μεγαλύτερη μεταβολή ήταν η δραματική μείωση του αριθμού των εισηγμένων εταιριών. Έτσι -κυρίως- απαξιώθηκε το Χρηματιστήριο και όχι από την πτώση των τιμών των μετοχών.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2014, στο Χρηματιστήριο διαπραγματεύονταν οι μετοχές 236 εταιριών (το σύνολο των μετοχών, συμπεριλαμβανομένων και των προνομιούχων, έφταναν στις 246). Οι 145 εταιρίες ανήκαν στην κύρια αγορά (κανονική διαπραγμάτευση), οι 11 στην κατηγορία χαμηλής διασποράς, οι 36 βρίσκονταν σε καθεστώς επιτήρησης, οι 3 στην κατηγορία “υπό διαγραφή” και οι 41 σε αναστολή διαπραγμάτευσης (παρατηρήστε τον πολύ μεγάλο αριθμό εταιριών σε “προβληματικό” χρηματιστηριακό καθεστώς).

Σήμερα, διαπραγματεύονται 146 εταιρίες (121 σε κανονική διαπραγμάτευση, 18 σε καθεστώς επιτήρησης και 7 σε αναστολή διαπραγμάτευσης).

Κατά το διάστημα αυτό, διεγράφησαν από το Χρηματιστήριο (για διάφορους λόγους) 99 εταιρίες, ενώ εισήλθαν μόλις 9.

Η δεύτερη μεγαλύτερη μεταβολή, ήταν η κατάρρευση των τιμών των τραπεζικών μετοχών και της συνολικής κεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ήταν, η δεύτερη κατάρρευση μέσα σε μία δεκαετία.

Το Δεκέμβριο του 2014, η χρηματιστηριακή αξία των 6 τραπεζών (δε συμπεριλαμβάνουμε την Τράπεζα της Ελλάδος), έφτανε στα € 42,1 δισεκατομμύρια και το ποσό αυτό αποτελούσε το 42,1% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου. Την ημέρα που ο Γενικός Δείκτης ξαναβρέθηκε πάνω από τις 1.000 μονάδες (26/1/2023), οι 5 τράπεζες (έχει διαγραφεί η Proton Bank), είχαν κεφαλαιοποίηση € 13,6 δισεκατομμύρια και αποτελούσαν το 19,6% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς.

Βέβαια, υπάρχουν και οι μεταβολές στην κεφαλαιοποίηση των εταιριών που συνεχίζουν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι μεταβολές αυτές σοκάρουν. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι, οι τιμές της 8/12/2014, δεν είναι οι χαμηλότερες της καταστροφικής δεκαετίας του 2010. Οι χαμηλότερες καταγράφηκαν στις αρχές του 2016, όταν ο δείκτης βρέθηκε κάτω από τις 500 μονάδες.

Δείτε άρθρο που δημοσιεύσαμε στις 26/1/2023, με την ευκαιρία της επανόδου του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.000 μονάδες, εδώ. Το άρθρο, με τίτλο “1.000 μονάδες τότε (2014), 1.000 μονάδες τώρα (2023) - Τί έχει αλλάξει στο Χρηματιστήριο;” συνοδεύεται και από πίνακα μεταβολών των τιμών, ενώ θα βρείτε (και μπορείτε να “κατεβάσετε”) και το επίσημο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών της 8/1/22013.

 

 

FOMO (Fear Of Missing Out) ή, ο “φόβος του να μη χάσει κάποιος τις εξελίξεις” στα ελληνικά, ή ο “φόβος του να μη μείνει κάποιος απ’ έξω” στη χρηματιστηριακή αργκό, είναι το συναίσθημα που, συχνά νιώθουμε σε τέτοιες περιόδους ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς, όταν βλέπουμε τη μετοχή μας “κολλημένη” σε μια τιμή, ενώ γύρω μας γίνεται “πάρτι”.

Πρέπει να μας επηρεάζει; Η ιστορική εμπειρία λέει ότι, σε ένα περιβάλλον γενικότερης ανόδου των τιμών, “όλες οι βάρκες ανεβαίνουν”. Άλλες θα ανέβουν λιγότερο και άλλες περισσότερο. Θα πρέπει να καταλάβουμε πως, αν θέλουμε να ζούμε μία νορμάλ ζωή, δε μπορούμε να πετυχαίνουμε πάντα όλες τις “βάρκες” που θα ανέβουν περισσότερο. Σε πολλούς ανθρώπους, αρέσουν και οι μέσοι όροι, ή έστω, λίγο καλύτερα από το Γενικό Δείκτη. Άλλωστε, έχουμε αναφέρει πολλές φορές, ότι, τα κέρδη στο Χρηματιστήριο δε δημιουργούνται από το ποιές μετοχές έχουμε στην άνοδο, αλλά από το εάν είμαστε μέσα ή έξω από την αγορά, όταν αυτή πέφτει και -κυρίως- όταν αυτή πέφτει πολύ.

Μια πιο ασφαλής μέθοδος είναι να “ανεβαίνουμε” σε “βάρκες” που έχουν καλά θεμελιώδη στοιχεία και αυξάνουν τα κέρδη και το μέρισμά τους. Αυτές, στη γενική άνοδο των τιμών, θα ανέβουν κάπως περισσότερο.


Όμως, το συναίσθημα του FOMO, σε κάποια στιγμή στο, όχι πολύ μακρινό, μέλλον, θα αρχίσουν να το ζουν πολλοί συμπολίτες μας, που επί πολλά χρόνια μας χλευάζουν που ασχολούμαστε με το Χρηματιστήριο (που γι’ αυτούς, δεν είναι παιχνίδι μυαλού, αλλά μια ξεκάθαρη απατεωνιά -μερικές φορές δεν έχουν και άδικο) και μας προέτρεπαν να το σταματήσουμε. Όταν θα αρχίσει, το FOMO, να καταλαμβάνει όλο και περισσότερους, θα είναι η εποχή να αρχίσουμε να τα μαζεύουμε… Όμως, έχουμε καιρό γι’ αυτά. Ας έρθουν και, εδώ είμαστε, να τα διαχειριστούμε.


Καθώς το 2023, αναμένεται η κορύφωση των επιτοκίων και ενδεχομένως η πτώση τους κατά το β΄εξάμηνο του έτους, εκτιμούμε ότι, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Interlife Ασφαλιστικής (το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορά σε ομόλογα), θα κινηθεί από μικρές ζημιές στο α΄τρίμηνο του 2023, σε κέρδη, από το β’ τρίμηνο και μετά. Γενικότερα, αναμένουμε βελτίωση των αποτελεσμάτων της κατά το 2023. Διαβάστε περισσότερα, εδώ.

 

Στη μέση της συνεδρίασης, κοιτάτε τον πίνακα τιμών για να δείτε πώς πάνε οι μετοχές σας. Τις βλέπετε να ανεβαίνουν. Όμως, βλέπετε ότι, πολλές από τις “άλλες μετοχές”, δηλαδή αυτές που δεν έχετε, ανεβαίνουν πιο πολύ από τις δικές σας. Δε σας πιάνει απογοήτευση -άλλωστε και σεις κερδίζετε. Όμως νιώθετε φθόνο! Και τα βάζετε με τον εαυτό σας, το σύμβουλό σας ή το χρηματιστή σας, που δεν πήρατε και σεις απ’ αυτές, τις “άλλες” μετοχές!

 

Αν έχετε νιώσει έτσι, μην ανησυχείτε. Έχει συμβεί σε όλους! Δείτε πώς να το αντιμετωπίσετε, εδώ.


Όπως είχαμε προβλέψει, αλλά και αναφέρει στις σελίδες των καθημερινών μας σχολίων, η ΛΑΒΙ σταθεροποιείται στην περιοχή των € 0,45. Όμως, εκτιμούμε ότι η μετοχή θα κινηθεί αρκετά ψηλότερα στο επόμενο διάστημα, καθώς θα υποστηριχθεί από την εξέλιξη των πωλήσεων και των κερδών. Εκτιμούμε ότι, η εταιρία θα υπερβεί τις προβλέψεις του ενημερωτικού της δελτίου, τουλάχιστον κατά το 2023 και 2024.


Ο Φεβρουάριος μπήκε με το “δεξί” για την ΑΛΜΥ, η οποία, με πολύ μεγάλο -για τα δεδομένα της εταιρίας- όγκο συναλλαγών, πλησίασε τα “υψηλά” που είχε πετύχει πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Η μετοχή -”αγαπημένη” μας όπως γνωρίζετε- μπορεί να κινηθεί πολύ ψηλότερα, καθώς είναι από τις πλέον υποτιμημένες της αγοράς.


Η ΚΡΙ έκανε μια αποτυχημένη απόπειρα ανόδου, από τα € 5,80, μέχρι τα 6,60 κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Όμως, η απόπειρα “ξεφούσκωσε”. Εκτιμούμε ότι, καθώς τα μεγέθη των πωλήσεων και των κερδών θα είναι, κατά το 2022 και πιθανότατα κατά το 2023, ασθενή, μια άνοδος της μετοχής, θα μπορούσε να προκληθεί κυρίως από τις “δυνάμεις” της ευρύτερης αγοράς.


Η ΠΑΠ, παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις της και κατά το 2022, εξακολουθεί να παραμένει σταθερή στα χαμηλά. Να γνωρίζουμε όμως ότι η μετοχή κινείται, επί πολλά χρόνια, με συγκεκριμένο “μοντέλο” κίνησης: παραμένει σταθερή (σε λήθαργο) επί βδομάδες ή μήνες και, ξαφνικά, μέσα σε μερικές μέρες, κάνει ένα άλμα προς τα πάνω, για να ξαναπέσει στον λήθαργο, κ.ο.κ..


ΣΑΡ: Με μεγάλες διακυμάνσεις -που δημιούργησαν ευκαιρίες για κέρδη, αλλά και που παράλληλα φόβισαν όσους δεν άντεχαν- η μετοχή κινήθηκε προς τα € 8,00 μέσα σε διάστημα 6 εβδομάδων. Ο τελικός στόχος είναι η “πλήρης επαναφορά” στην περιοχή των € 10,00, αφού όμως αποδείξει ότι ανακάμπτει πλήρως από τις απώλειες της Estee Lauder.


ΦΡΙΓΟ: Πολλά διαβάζουμε για τη ΦΡΙΓΟ, στα ΜΜΕ που αγαπούν το “κουτσομπολιό”. Και βλέπουμε τη μετοχή να επιχειρεί, για μία ακόμη φορά την κίνηση προς τα πάνω. Αυτή τη φορά, δεν είμαστε και τόσο θετικοί. Τουλάχιστον πριν ακούσουμε τί έχει να πει η διοίκηση για τις παραγωγικές δυνατότητες, για το πώς θα εξασφαλίσει τα κεφάλαια που χρειάζεται και τί θα κάνει με τους ομολογιούχους.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 249 (Φεβρουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 249, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text