Το τεύχος 249, η αγορά και η ΑΛΜΥ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το τεύχος 249, ολοκληρώθηκε κανονικά, πλην όμως, υπήρξε ένα πρόβλημα με την επιλογή του εξωφύλλου και, επειδή έχουμε δεσμευθεί στον κανόνα της ομοφωνίας, θα ξαναδοκιμάσουμε αύριο το πρωί.

Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο τμήμα του έχει “ανέβει” στις προδημοσιεύσεις. Αύριο θα ανέβει και το περιοδικό, τόσο στο site, όσο και σε μορφή flipbook.

 

Βασική θέση του περιοδικού μας είναι ότι, η χρηματιστηριακή αγορά, επιτέλους εισήλθε -έστω και με καθυστέρηση δύο ετών- σε μία νέα φάση, με διαφορετική ψυχολογία και προοπτικές.

Υποστηρίζουμε ότι, η σημερινή αγορά, θυμίζει αρκετά την αγορά των αρχών του 1990. Όμως, για να συνεχίσει ανοδικά, θα πρέπει, πέραν από το θετικό περιβάλλον εντός και εκτός Ελλάδας, να υπάρξει ένα “όραμα” και ένας “στόχος” για την οικονομία και κυρίως για την κοινωνία.

Οι χρηματιστηριακές άνοδοι -αναφερόμαστε στις μεγάλες ανόδους- συμβαίνουν μόνον όταν υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία στην κοινωνία.

Η Ελλάδα, έχει ανάγκη -όχι μόνο για το Χρηματιστήριο, άλλωστε το Χρηματιστήριο απλά ακολουθεί τις τάσεις της οικονομίας και της κοινωνίας- κάτι που θα την κινητοποιήσει. Οι εκλογές, είναι ευκαιρία, να διατυπωθεί αυτό το “κάτι”, να επικοινωνηθεί και να το αγκαλιάσει ο λαός. Αν δε το βρει, η κατάσταση θα “ξεφουσκώσει” γρήγορα.

 

Στο τεύχος, θα δείτε μια επικαιροποίηση των επενδυτικών μας επιλογών.

Βέβαια, διατηρούμε την άποψη ότι, υπάρχει μια γενικότερη μετακίνηση των τιμών προς ανώτερα επίπεδα, δηλαδή, αλλάζει το επίπεδο τιμών. Εφ’ όσον είμαστε μέσα στην αγορά και εφ’ όσον δεν κάνουμε τρομερά λάθη, θα κερδίσουμε, είτε θέλουμε, … είτε δε θέλουμε!

 

Παράλληλα, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από το σχηματισμό που παίρνουν οι καμπύλες στο “απόλυτο σύστημα”. Καθώς πλέον έχει υπάρξει η τάση και οι καμπύλες έχουν απόσταση μεταξύ τους, το σύστημα “παρακολουθεί” την άνοδο, δίνει περιθώρια διακυμάνσεων και κυρίως, θα “εντοπίσει” έγκαιρα τα σημεία “γυρίσματος”. Όμως, ας μην ανησυχούμε. Η λογική, η εμπειρία, το σύστημα, αλλά και η “φυσιολογία των ανόδων” μας λέει ότι, εκτός εάν συμβεί κάτι πολύ στραβό, η αγορά δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

Προς το παρόν, η επενδυτική αναβάθμιση είναι η κυριότερη αναμενόμενη εξέλιξη, η οποία βέβαια προϋποθέτει πολιτική ομαλότητα.

 

Το περιοδικό, είναι το πρώτο ενός νέου τρόπου παρουσίασης αυτών που έχουμε να σας πούμε, όπου, ένα μεγάλο τμήμα της ύλης, μεταφέρεται σε σας, μέσω συνδέσμων άρθρων, μεγάλο μέρος των οποίων είχε παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του μήνα. Θα δούμε πώς θα δουλέψει, θα δούμε τα σχόλιά σας και θα δούμε πώς θα το συνεχίσουμε.

 

Θέλω να σταθώ λίγο στην ΑΛΜΥ. Η οποία, μπορεί να μη συμπεριλαμβάνεται πλέον στο χαρτοφυλάκιό μας (η εμπορευσιμότητά της είναι προβληματική και στην προηγούμενη φάση μας έκανε μεγάλη ζημιά, αφού αναγκαστήκαμε να την πουλήσουμε σε μια μέρα με μεγάλη πτώση, ενώ την επόμενη ανέκαμψε κατά 11%), όμως ξέρετε ότι την “αγαπούμε” και την παρακολουθούμε.

 

Επι τέλους, σήμερα κινήθηκε έντονα ανοδικά (+9,36%). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από την 26/3/2021 (δε συμπεριλαμβάνουμε την άνοδο της 25/2/2022, επειδή εκείνη ήταν “εξ αντανακλάσεως” λόγω της προηγούμενης πτώσης της). Ο όγκος όταν 168.154 μετοχές. Ήταν ο μεγαλύτερος όγκος από την 8/9/202 (δηλαδή, την εποχή που εμείς την είχαμε εντάξει στο χαρτοφυλάκιό μας). Παράλληλα, η σημερινή τιμή κλεισίματος (€ 2,395) ήταν η μεγαλύτερη μετά την τιμή της 25/11/2021, αλλά και η δεύτερη μεγαλύτερη πολλών ετών.

Για την εταιρία γράφουμε συχνά και γνωρίζουμε ότι, ακόμη σ’ αυτή την τιμή, θεωρείται αρκετά φθηνή. Εκτιμούμε ότι μπορεί να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα.

 

Θέλουμε να δείξουμε κάτι από τη σημερινή διαπραγμάτευσή της, το οποίο παίρνουμε από το site του Οικονομικού Ταχυδρόμου (ot.gr). Δείτε εδώ.

Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι, το συγκεκριμένο site, κάνει μια πολύ ωραία και χρήσιμη στατιστική ανάλυση πολλών στοιχείων και, μεταξύ αυτών, των στοιχείων των συναλλαγών.

Η παρακάτω φωτό, εντοπίζεται στη θέση “κατανομή τζίρου” του παραπάνω συνδέσμου.

 

 

 

 

Παρατηρούμε λοιπόν ότι, μέχρι την τιμή των € 2,35 σήμερα, στη μετοχή έβγαιναν αρκετοί πωλητές. Όμως, η μετοχή “σπρώχτηκε” αρκετά παραπάνω, από αγοραστές, ενώ οι πωλητές ήταν πολύ λίγοι.Το ότι μια μετοχή που συνήθως κάνει όγκο συναλλαγών λιγότερες από 2000 ή 3000 μετοχές, ωθείται στην περιοχή του +10%, κάνει την υψηλότερη τιμή της στη δημοπρασία κλεισίματος και αγοράζεται, είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα (με βραχυπρόθεσμη ισχύ).

Γενικά, είμαστε αισιόδοξοι για τη μετοχή, όπως είμαστε αισιόδοξοι για την αγορά.

 

Εκτιμώ ότι, σιγά σιγά, καθώς γίνεται αντιληπτή η ευρύτερη διάχυση των ανοδικών τάσεων σε όλες τις μετοχές, αρχίζει να γίνεται κατανοητή η έκφραση που τόσο συχνά χρησιμοποιώ τελευταία: Αφήστε το χαρτοφυλάκιό σας, να δουλέψει.

 

(Αύριο κυκλοφορούν οι -φθηνότερες- μετοχές της ΙΝΚΑΤ, που προέκυψαν από την αυξηση κεφαλαίου. Η λογική και η εμπειρία λένε ότι, για κάποιον που θελει να τοποθετηθεί, οι καλύτερες μέρες ήταν σήμερα και θα είναι και αύριο. Κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος, όμως, συχνά έτσι συμβαίνει.)

Καλό σας βράδυ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text