Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η ΕΕ μπαίνει στην διεθνή κούρσα επιδοτήσεων με το σχέδιο για την Πράσινη Βιομηχανία

Η ΕΕ μπαίνει στην διεθνή κούρσα επιδοτήσεων με το σχέδιο για την Πράσινη Βιομηχανία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ΕΕ μπαίνει στην διεθνή κούρσα επιδοτήσεων με το σχέδιο για την Πράσινη Βιομηχανία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε την Τετάρτη (1 Φεβρουαρίου) το βιομηχανικό σχέδιο για την πράσινη συμφωνία σε μια προσπάθεια της ΕΕ να συμβαδίσει με την παγκόσμια κούρσα των συστημάτων επιδότησης για τις πράσινες βιομηχανίες.

Καθώς η ΕΕ στοχεύει στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, βασικές βιομηχανίες, όπως η κατασκευή ανεμογεννητριών, ηλιακών συλλεκτών και ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρίες, πρέπει να είναι έτοιμες να παράσχουν τις απαραίτητες τεχνολογίες για την απαλλαγή της οικονομίας από τον άνθρακα.

«Γνωρίζουμε ότι στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, το πιο σημαντικό είναι η βιομηχανία καθαρής μηδενικής κατανάλωσης», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν κατά την παρουσίαση του σχεδίου.

Ως εκ τούτου, οι χώρες σε όλο τον κόσμο ενισχύουν τα συστήματα επιδότησης για τις πράσινες βιομηχανίες, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, αναφέροντας την Ιαπωνία, την Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού.

«Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής σε αυτό το θέμα: Το χαιρετίζουμε αυτό. Αυτά είναι καλά νέα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Έχουμε, από καιρό, υποστηρίξει ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητη».

Ωστόσο, έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι τα καθεστώτα επιδότησης του εξωτερικού θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τις πράσινες βιομηχανίες να μεταφέρουν την παραγωγή σε άλλες χώρες ή να κατασκευάσουν νέα εργοστάσια εκτός Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή ενέκρινε ένα «Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας» για να διασφαλίσει ότι θα αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα βασικών τεχνολογιών στην Ευρώπη.

«Γνωρίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα αποφασιστεί η μορφή της καθαρής μηδενικής οικονομίας και το πού θα βρίσκεται, και θέλουμε να είμαστε σημαντικό μέρος αυτής της καθαρής μηδενικής βιομηχανίας που χρειαζόμαστε παγκοσμίως», πρόσθεσε.

Ο νόμος για την καθαρή βιομηχανία θα προταθεί στα μέσα Μαρτίου

Για να αυξηθεί η ευρωπαϊκή παραγωγική ικανότητα των πράσινων τεχνολογιών, η Επιτροπή θα προτείνει μια νέα «Net Zero Industry Act» μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Αυτή, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, «θα θέσει στόχους για το τι χρειαζόμαστε μέχρι το 2030, διότι υπάρχει μια απλή εξίσωση: Μόνο ό,τι μετριέται γίνεται».

Ο νέος νόμος θα «επικεντρωθεί στις βασικές τεχνολογίες για τη μετάβαση στο καθαρό μηδέν», δήλωσε η επικεφαλής της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι θα «επιταχύνει την αδειοδότηση», θα «δώσει κίνητρα για έργα πολλών χωρών» και θα βοηθήσει στην «μείωση της γραφειοκρατίας».

Οι βιομηχανίες που θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου περιλαμβάνουν «μπαταρίες, ανεμογεννήτριες, αντλίες θερμότητας, ηλιακή ενέργεια, ηλεκτρολύτες, τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το σχέδιο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη θα συζητηθεί στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 9-10 Φεβρουαρίου και η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θα «διαμορφώσει τη νομική πρόταση» για τον νόμο για την καθαρή μηδενική βιομηχανία.

Χρηματοδότηση: κρατικές ενισχύσεις ως γέφυρα, ταμείο κυριαρχίας αργότερα

Σχετικά με τη χρηματοδότηση, η οποία αποτέλεσε βασική σύγκρουση ενόψει της σημερινής συνάντησης, η φον ντερ Λάιεν τόνισε τις διάφορες επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που παρέχουν το REPowerEU, το InvestEU και το Ταμείο Καινοτομίας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Ενώ το REPowerEU προτάθηκε για να απαλλαγούμε από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία, αυτό «πήγε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε», πρόσθεσε.

«Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να ανακατευθύνουμε ή να αναπροσανατολίσουμε την πρόσθετη χρηματοδότηση του REPowerEU, είναι περίπου 250 δισ. ευρώ, προς τις βιομηχανίες μας που έχουν καθαρό μηδενικό ισοζύγιο», είπε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα «επιτρέψει και θα ενθαρρύνει» τις χώρες της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά για φοροαπαλλαγές.

«Αυτό αντικατοπτρίζει, λοιπόν, την ταχύτητα, την προβλεψιμότητα και τη στοχευμένη πορεία προς τα εμπρός, όπως βλέπουμε από τους ανταγωνιστές», είπε.

Ωστόσο, αν και η φον ντερ Λάιεν την αποκάλεσε «πρόσθετη χρηματοδότηση», η χρηματοδότηση REPowerEU είχε ήδη αποφασιστεί πολύ νωρίτερα και δεν είχε αρχικά μελετηθεί ως απάντηση στον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού.

Προς το παρόν, η χρηματοδότηση της βιομηχανικής πολιτικής της ΕΕ αναμένεται να προέρχεται κυρίως από τα κράτη μέλη. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων που κανονικά περιορίζουν τις εθνικές επιδοτήσεις θα πρέπει να χαλαρώσουν σε ένα προσωρινό πλαίσιο.

Η Κομισιόν θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για το πλαίσιο αυτό την Τετάρτη, ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν, εξηγώντας ότι οι περιορισμένου χρόνου κρατικές ενισχύσεις είναι «μια λύση-γέφυρα» και προτρέποντας τα κράτη μέλη να «επενδύσουν τώρα».

Εν τω μεταξύ, ένα λεγόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας, το οποίο θα συζητηθεί παράλληλα με την αναθεώρηση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ αυτό το καλοκαίρι, θα αποτελέσει στη συνέχεια μια «διαρθρωτική απάντηση», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, παρέχοντας «κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για κοινές τεχνολογίες-κλειδιά», συμπεριλαμβανομένων επίσης της κβαντικής πληροφορικής, της τεχνητής νοημοσύνης και της βιοτεχνολογίας.

Ερωτηθείσα εάν αυτό θα συνεπαγόταν κοινό δανεισμό – μια σημαντική κόκκινη γραμμή για τη Γερμανία – η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «φυσικά, πρέπει να μιλήσουμε με τα κράτη μέλη για άλλες τεχνικές χρηματοδότησης».

«Αυτή η συζήτηση θα προχωρήσει μαζί με το καλοκαίρι και δεν μπορώ να σας δώσω ακριβές χρονοδιάγραμμα τώρα».

 

Jonathan Packroff

Πηγή: euractiv.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text