Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τράπεζα Πειραιώς: Έρχονται επενδύσεις σε τουρισμό 4 και 5 αστέρων – Νέες εκταμιεύσεις €600 εκατ. το 2022

Τράπεζα Πειραιώς: Έρχονται επενδύσεις σε τουρισμό 4 και 5 αστέρων – Νέες εκταμιεύσεις €600 εκατ. το 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Συνέχεια επενδύσεων στον τουρισμό, κυρίως στις κατηγορίες των 4 και 5 αστέρων αλλά και αναβαθμίσεις υφιστάμενων μονάδων βλέπει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία μέσα στο 2022 πραγματοποίησε νέες εκταμιεύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ στον κλάδο και σκοπεύει να πράξει αναλόγως και την τρέχουσα χρονιά.

«Ο τουρισμός έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι αποτελεί καταλύτη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, έχοντας δείξει σε δύσκολες περιόδους- ακόμη και στην πανδημία- την ικανότητά του να ανακάμπτει.

Παρά τις προκλήσεις βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, ανεβάζοντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2022 και συνεισφέροντας στη μείωση της ανεργίας», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Θεόδωρος Τζούρος, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς στην παρουσίαση του 6ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας (6th International Hospitality Forum), που διοργανώνει σε συνεργασία με την Phocuswright, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος στις 10/2 στο πλαίσιο της έκθεσης HORECA 2023.

«Το 2022 προχωρήσαμε σε νέες εκταμιεύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ σε πελάτες μας του τουριστικού κλάδου και για το 2023, σύμφωνα και με τα επενδυτικά σχέδια που εξετάζουμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του Αναπτυξιακού νόμου, υπολογίζουμε σε ανάλογες εκταμιεύσεις.

Η τράπεζα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της επομένης ημέρας του κλάδου μέσω της στρατηγικής συνεργασίας που έχουμε με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, τον θεσμικό σύμβουλο της Ελληνικής Πολιτείας για την τουριστική πολιτική της χώρας, ενώ είναι έμπρακτη η στήριξη στις 1.000 εταιρείες-πελάτες μας με 2 δισ. ευρώ δανειακά υπόλοιπα».

Η τράπεζα βλέπει προσεχώς συγκεκριμένες τάσεις, με μεγαλύτερη στροφή στο κομμάτι της αειφορίας– πέραν φυσικά των επενδύσεων και των εξαγορών αλλά και προκλήσεις στον κλάδο σε επίπεδο υποδομών και απασχόλησης. Ο κ. Τζούρος έκανε λόγο για σημαντικές επενδύσεις που υλοποιούνται κυρίως σε μονάδες 4 και 5 άστερων αλλά και αναβαθμίσεις υφιστάμενων μονάδων που «οδηγούν σε καλύτερες αποδόσεις, βελτιωμένα περιθώρια κερδοφορίας, ενώ προσφέρουν και μεγαλύτερη προστασία στους ξενοδόχους σε ό,τι έχει να κάνει με τους κινδύνους από τα αυξημένα κόστη».

Επιπλέον είναι σημαντικό για τον κλάδο ότι έχει ενταθεί εσχάτως η είσοδος και δραστηριοποίηση ξένων παικτών στην ελληνική αγορά, όπως έχει γίνει με το μεγάλο deal του ομίλου Sani/Ikos με τo κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Σιγκαπούρης GIC, τη Goldman Sachs, τους Ισραηλινούς επενδυτές που συνδέονται με την αλυσίδα Brown Hotels κ.α. «που σκοπεύουν να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στον ελληνικό τουρισμό».

Στον αντίποδα, οι προκλήσεις επίσης είναι δεδομένο ότι υπάρχουν με μείζον ζήτημα «την εύρεση άρτια εκπαιδευμένου προσωπικού, την ίδια στιγμή που σε πολλές περιοχές οι υποδομές αδυνατούν να στηρίξουν την αυξανόμενη τουριστική ζήτηση και υπάρχει άμεση ανάγκη για επενδύσεις».

Ο κ. Τζούρος αναφέρθηκε και στην ανάγκη για ψηφιακή στροφή του κλάδου και δη στα ξενοδοχεία, σε μία περίοδο όπου το κόστος λειτουργίας των μονάδων παραμένει αυξημένο τόσο λόγω ενέργειας, όσο και ανατιμήσεων των πρώτων υλών (εστίαση κ.α.), «ενώ και η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ προφανώς και κάνει την εξυπηρέτηση δανείων πιο ακριβή και χαμηλώνει αποδόσεις νέων επενδύσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η συζήτηση θα πρέπει να γίνεται συνολικά και ταυτόχρονα «για τη φέρουσα ικανότητα των προορισμών, τις υποδομές, τις δυνατότητες, τους στόχους και τη στρατηγική κάθε περιοχής και όλο αυτό να μεταφράζεται μέσα από πλατφόρμες διαλόγου και με τους ξενοδόχους».

Ο ίδιος ανέφερε ως μείζονα παράγοντα για τη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου τη συνεχή προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα– όπως έγινε και μέσα στην πανδημία-, ενώ για το θέμα της απασχόλησης και της αδυναμίας εύρεσης προσωπικού ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι ένα διεθνές πρόβλημα, «απολύτως λογικό σε έναν κλάδο που έκλεισε για τέσσερις σεζόν και υπήρξε απομάκρυνση των εργαζομένων για να αναζητήσουν κάποιοι εργασία αλλού».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη συνθήκη έχει αρχίσει να αναστρέφεται σε αγορές του εξωτερικού με κάποιες χώρες να έχουν παράσχει βοήθεια ώστε να επιταχυνθεί η επιστροφή αυτή. Εκεί όπου δεν υπάρχει η άμεση επιστροφή, αυτό οφείλεται σε διαφόρους λόγους, (π.χ. εργασία σε άλλους κλάδους, επιδόματα), ενώ υπάρχει κι ένα ποσοστό εργαζομένων σε «γκρίζα ζώνη».

«Δεν μπορούμε να μη δούμε τον παραλογισμό όπου υπάρχουν άνεργοι, οι οποίοι δεν καλύπτουν τις θέσεις εργασίας που είναι διαθέσιμες», σχολίασε ο κ. Βασιλικός, προσθέτοντας ότι εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις στον κλάδο θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές.

Σημειωτέον ότι οι ξενοδόχοι έχουν ζητήσει κεντρικά από την ελληνική Πολιτεία, μέσω των θεσμικών τους οργάνων, του ΞΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων να διευκολύνουν τις διαδικασίες για μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες, όπως συμβαίνει και στον αγροτικό τομέα.

Επισημαίνεται εδώ ότι το 6ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας θα φιλοξενήσει υψηλού επιπέδου στελέχη από μεγάλες διεθνείς ξενοδοχειακές εταιρείες, κορυφαίες εταιρείες συμβούλων, influencers και επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι θα αναλύσουν τις τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της φιλοξενίας στην Ελλάδα ενώ θα πραγματοποιηθεί αποκλειστική παρουσίαση της έρευνας της Phocuswright για τις νέες τάσεις και τις προκλήσεις στο δρόμο προς την επανεκκίνηση και ανάκαμψη του κλάδου της φιλοξενίας.

 

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΣΟΥΚΗ

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text