Αρχική | Οικονομία | Ελληνικοί Δείκτες | Η επιδείνωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα εξασθενεί τον Ιανουάριο

Η επιδείνωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα εξασθενεί τον Ιανουάριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι εταιρείες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα υπέδειξαν οριακή επιδείνωση της υγείας του τομέα στο ξεκίνημα του έτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI® από την S&P Global. Η συνολική κάμψη ήταν αποτέλεσμα της περαιτέρω συρρίκνωσης των νέων παραγγελιών, μολονότι ήταν αισθητά ηπιότερη από ό,τι παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς τα επίπεδα παραγωγής παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα.

Οι συνθήκες ζήτησης από το εσωτερικό και το εξωτερικό παρέμειναν ασθενείς, ωστόσο υπήρξαν ενδείξεις βελτίωσης τον Ιανουάριο. Παρ’ όλα αυτά, η απότομη συρρίκνωση του όγκου ανεκτέλεστων εργασιών οδήγησε εν μέρει τις εταιρείες στη μείωση του αριθμού εργαζομένων για πέμπτη φορά σε διάστημα έξι μηνών. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα προμηθειών και ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν με εντονότερους ρυθμούς λόγω των μειωμένων εισροών νέων παραγγελιών και των ελάχιστων αγορών προμηθειών.

Παράλληλα, η αύξηση κόστους εξασθένησε. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2020. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων εκροών ήταν αντίστοιχος με εκείνον που παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο και ήταν αισθητά πάνω από τη γενική τάση που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να μετακυλίσουν το κόστος στους πελάτες.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) έκλεισε στις 49.2 μονάδες τον Ιανουάριο, υψηλότερα από τις 47.2 μονάδες του Δεκεμβρίου. Τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν οριακή μόνο επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα και τη βραδύτερη μείωση που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τα επίπεδα παραγωγής στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του 2023. Η πορεία προς τη σταθεροποίηση της παραγωγής καταγράφηκε μετά από μία περίοδο επτά μηνών συνεχούς μείωσης. Ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι οι ασθενείς συνθήκες ζήτησης και οι μειωμένες δαπάνες από την πλευρά των πελατών εξακολούθησαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή. Ωστόσο, άλλες εταιρείες ανέφεραν ορισμένες θετικές εξελίξεις ως προς τη ζήτηση των πελατών.

Δείτε όλο το δελτίο τύπου, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text