Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Meta: Εκτόξευση της τιμής της μετοχής παρά την μείωση των εσόδων και των κερδών το δ' τρίμηνο του 2022

Meta: Εκτόξευση της τιμής της μετοχής παρά την μείωση των εσόδων και των κερδών το δ' τρίμηνο του 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Meta: Εκτόξευση της τιμής της μετοχής παρά την μείωση των εσόδων και των κερδών το δ' τρίμηνο του 2022

Η Meta Platforms, η μητρική εταιρία του Facebook, ανακοίνωσε χθες μετά το κλείσιμο της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς τα οικονομικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2022 (δείτε το δελτίο τύπου εδώ). Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οδήγησε σε κατακόρυφη άνοδο την τιμή της μετοχής της, καθώς τα έσοδα της εταιρίας ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Παρόλο που η Meta κατέγραψε μείωση στα τριμηνιαία έσοδα και κέρδη της, η μετοχής της εταιρίας έφτασε να κερδίζει έως και 20,0% μετά την λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

 

Αναλυτικότερα, η Meta ανακοίνωσε έσοδα ύψους 32,17 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δ’ τρίμηνο του 2022, μειωμένα κατά 4,5% σε σχέση με πέρυσι, όπου βρίσκονταν στα 33,67 δισ. Τα έσοδα ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για 31,53 δισ. Η υπέρβαση των προβλέψεων των αναλυτών ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους που η τιμή της μετοχής κατέγραψε “ράλι”, έπειτα από το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Για το τρέχον τρίμηνο του 2023, η Meta αναμένει έσοδα 26 - 28,5 δισ. δολαρίων.

 

Τα τριμηνιαία καθαρά κέρδη της Meta υποχώρησαν κατά 54,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, από 10,29 δισ. το δ’ τρίμηνο του 2021 σε 4,65 δισ., καταγράφοντας την μεγαλύτερη ετήσια πτώση -σε επίπεδο τριμήνου- από το 2012. Τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) διαμορφώθηκαν στα $ 1,76, ενώ πέρυσι βρίσκονταν στα $ 3,67. Η κατακόρυφη πτώση των κερδών προκλήθηκε κατά κύριο λόγο εξαιτίας της κάμψη της διαδικτυακής διαφημιστικής αγοράς και του αυξανόμενου ανταγωνισμού από ομοειδής επιχειρήσεις, όπως το Tik-Tok.

 

Ωστόσο, παρά τις αρνητικές επιδόσεις των οικονομικών μεγεθών της Meta, η μετοχή κατέγραψε κατακόρυφη άνοδο μετά την λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Οι παράγοντες που οδήγησαν στο “ράλι” της μετοχής ήταν η υπέρβαση των προβλέψεων των αναλυτών, αλλά και η ανακοίνωση για την εφαρμογή ενός προγράμματος επαναγοράς μετοχών ύψους 40 δισ. δολαρίων το 2023. Πέρυσι η εταιρία πραγματοποίησε επαναγορές μετοχών αξίας 27,9 δισ. δολαρίων.

 

Η Meta έχει -μέχρι στιγμής- την καλύτερη απόδοση από όλες τις εταιρίες του δείκτη S&P 500, από το πρόσφατο “χαμηλό” που έκανε η τιμή της μετοχής της, την 3/11/2022, και έπειτα. Την 3/11/2022 η μετοχή της Meta διαπραγματευόταν στα $ 88,91, ενώ τώρα βρίσκεται στα 153,12. Από την αρχή του έτους, η μετοχή της κερδίζει 27,24%, ενώ πέρυσι είχε καταγράψει την χειρότερη χρονιά στην ιστορία της εταιρίας.

 

Ο ρόλος των προβλέψεων των αναλυτών στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για το επενδυτικό κοινό. Οι εκτιμήσεις των επενδυτικών εταιριών, των οικονομολόγων και των αναλυτών επηρεάζουν άμεσα τις τιμές των μετοχών. Η τιμή προσαρμόζεται ανάλογα με τις συναινετικές εκτιμήσεις για την μελλοντική πορεία των αποτελεσμάτων της εταιρίας. Έτσι όταν η εταιρία ανακοινώνει τα πραγματικά οικονομικά αποτελέσματα και αυτά αποκλίνουν από τις προβλέψεις των αναλυτών, τότε η τιμή της μετοχής υφίσταται μια αναπροσαρμογή ανάλογα με την τρέχουσα πληροφορία.

 

Τέλος, τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών αποτελούν μια πολύ θετική εξέλιξη για τους επενδυτές και τους ήδη υφιστάμενους μετόχους, καθώς μειώνοντας τον αριθμό των μετοχών, αυξάνεται η αξία τους και έτσι οι μετοχές γίνονται πιο πολύτιμες. Επίσης, προσελκύουν νέους επενδυτές, οι οποίοι αγοράζουν τις μετοχές της εταιρίας, με την προσδοκία ότι οι στρατηγικές αυτές θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

 

Δείτε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας (από yahoo finance) - εδώ.

Δείτε το διάγραμμα της μετοχής της εταιρίας (εδώ).

Δείτε τον πίνακα παρακολουθούμενων μετοχών (εδώ).

 

 

Κώστας Καρατζάς


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text