Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Πώς να αντιλαμβάνεστε την “δυναμική” μιας μετοχής με μια ματιά

Πώς να αντιλαμβάνεστε την “δυναμική” μιας μετοχής με μια ματιά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πώς να αντιλαμβάνεστε την “δυναμική” μιας μετοχής με μια ματιά

 

Πολλές φορές στο παρελθόν, έχουμε αναφερθεί στη χρησιμότητα της παρακολούθησης απλών στατιστικών στοιχείων της αξίας των συναλλαγών και της τιμής μιας μετοχής.

 

Στα στατιστικά που διαθέτουμε προς τους συνδρομητές μας, υπάρχει πλήθος στατιστικών στοιχείων, τα οποία μπορούν να δώσουν ενδιαφέρουσες και χρήσιμες πληροφορίες για τη δυναμική μιας μετοχής.

 

Η συνεργάτιδά μας, κα Κωνσταντίνα Ρομοσού, πήρε την πρωτοβουλία να τα συγκεντρώσει από τα διάφορα αρχεία που τα στοιχεία αυτά υπάρχουν διάσπαρτα, και να δημιουργήσει μια απλή αυτοματοποιημένη εφαρμογή που μπορεί, σε καθημερινή βάση, να δίνει απλά και “χρηματισμένα” σήματα, για την κατάσταση της κάθε μετοχής.

 

Δείτε τον πίνακα  (εδώ) σε μορφή ιστοσελίδας. (αφού ανοίξει η σελίδα, θα πρέπει να περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα για να “φορτώσει” το αρχείο).

 

Ο πίνακας αυτός (τον ονομάζουμε “Πίνακα ελέγχου τιμής - όγκου”, περιέχει 25 στήλες με στατιστικά στοιχεία, από τις οποίες οι πρώτες 6 συγκεντρώνουν την συνολική εικόνα της κάθε μετοχής.

 

Οι στήλες αυτές, με βάση τον αριθμό της κάθε μίας, μας δείχνουν:

 

(1) Το όνομα μετοχής (επιλέγοντας το όνομα της κάθε μετοχής θα μεταφερθείτε σε ιστοσελίδα με το διάγραμμα της μετοχής)

 

(2) Όταν η τιμή της μετοχής είναι υψηλότερη από τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών, εμφανίζεται η ένδειξη “ΝΑΙ”. Όταν η τιμή είναι μικρότερη από τον ΚΜΟ-200, ουδέν εμφανίζεται.

 

(3) Όταν η τιμή της μετοχής διαμορφώνει νέο υψηλό 52 εβδομάδων, εμφανίζεται η ένδειξη “52w high” ενώ στην αντίθετη περίπτωση εμφανίζεται η ένδειξη “52w low”.

 

(4) Όταν η τιμή της μετοχής διαμορφώνει νέο υψηλό 20 ημερών, εμφανίζεται η ένδειξη “Υ20” ενώ στην αντίθετη περίπτωση εμφανίζεται η ένδειξη “Χ20”.

 

(5) Όταν η τιμή είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο τιμής των τελευταίων 5 συνεδριάσεων εμφανίζεται η ένδειξη “ΝΑΙ”.

 

(5α) Όταν η τιμή είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο τιμής των τελευταίων 20 συνεδριάσεων εμφανίζεται η ένδειξη “ΝΑΙ”.

 

(6) Όταν ο όγκος συναλλαγών είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο όγκου συναλλαγών των τελευταίων 5 συνεδριάσεων εμφανίζεται η ένδειξη “ΝΑΙ”.

 

(6α) Όταν ο όγκος συναλλαγών είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο όγκου συναλλαγών των τελευταίων 20 συνεδριάσεων εμφανίζεται η ένδειξη “ΝΑΙ”.

Τα παραπάνω στοιχεία υπολογίζονται σύμφωνα με την τιμή και τον όγκο συναλλαγών της κάθε μετοχής στην τελευταία ολοκληρωμένη συνεδρίαση.

 

Οι υπόλοιπες στήλες, είναι καθαρά πληροφοριακές και περιέχουν τα στατιστικά στοιχεία:

 

Στις στήλες από (7) μέχρι (17) θα βρείτε τους μέσους όρους όγκου συναλλαγών για κάθε μετοχή σε διαφορετικές χρονικές περιόδους καθώς και τον όγκο συναλλαγών στην τελευταία ολοκληρωμένη συνεδρίαση (στήλη 8) και την εξέλιξη του όγκου συναλλαγών “online” με 15 λεπτά καθυστέρηση (στήλη 7). Αντίστοιχα στοιχεία για την τιμή της κάθε μετοχής θα βρείτε στις στήλες από (18) έως (25).

 

 

Όταν μια μετοχή συγκεντρώνει όλες τις “πράσινες” ενδείξεις στις πρώτες στήλες, αντιλαμβανόμαστε, ότι η μετοχή έχει δυναμική. Δηλαδή, η μετοχή έχει ανοδική τάση και η αύξηση της τιμής, έχει “θεμέλια” καθώς επιβεβαιώνεται από την αύξηση του όγκου συναλλαγών.

Ωστόσο, όταν δεν συγκεντρώνονται όλες οι “πράσινες” ενδείξεις ταυτόχρονα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι προβληματικό ή αρνητικό, καθώς μια μετοχή δεν μπορεί να πραγματοποιεί καθημερινά νέα υψηλά 52 εβδομάδων ή νέα υψηλά 20 ημερών.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στην ανοδική τάση της μετοχής, η οποία εμφανίζεται στην στήλη 2 (τιμή μεγαλύτερη από τον ΚΜΟ 200 ημερών) και στην παράλληλη αύξηση της τιμής και του όγκου συναλλαγών.

 

Αυτή τη στιγμή (με βάση τα στοιχεία της 1/2/2023) στον πίνακα, όλες τις “πράσινες” ενδείξεις συγκεντρώνουν οι μετοχές ΑΛΜΥ, ΕΛΙΝ, ΕΥΡΩΒ, ΚΛΜ, ΜΙΓ και TITC.

 

Στο επόμενο διάστημα (εντός του μήνα), ο πίνακας αυτός θα συμπληρωθεί και με άλλα στοιχεία (ακόμη και με δείκτες τεχνικής ανάλυσης), ώστε να μπορεί κάποιος, με μια ματιά, να έχει μία “γρήγορη”, αλλά έγκυρη εικόνα για τη “φάση” στην οποία βρίσκεται η κάθε μετοχή. Παράλληλα, θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα στοιχεία του πίνακα, σε καθημερινά μας σχόλια, ώστε να γίνει ευρύτερα αντιληπτή η χρήση της. Άλλωστε, τα στοιχεία αυτά, τα χρησιμοποιούμε συχνά, όταν θέλουμε να ελέγξουμε τη "θέση" μιας μετοχής στην αγορά.

 

 

Γιάννης Σιάτρας - Κωνσταντίνα Ρομοσού

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text