Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τα σενάρια της επόμενης μέρας για την Attica Bank

Τα σενάρια της επόμενης μέρας για την Attica Bank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα σενάρια της επόμενης μέρας για την Attica Bank

Πρόσω ολοταχώς για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 473,3 εκατ. ευρώ οδεύει η Attica Bank μετά το "διαζύγιο" με την Ellington, που έδωσε τέλος σε μια μακρά περίοδο συγκρούσεων και καθυστερήσεων για τη μη συστημική τράπεζα.

Τη θέση του αμερικανικού fund αναμένεται να καλύψουν -επαυξημένα- οι επενδυτές Μπάκος - Καϋμενάκης - Εξάρχου, οι οποίοι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν συμφωνήσει με τη διοίκηση και τους μετόχους τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ.

Το ΤΜΕΔΕ απορρόφησε το ποσοστό 8,08% της Ellington μετά την απόφαση του fund να αποχωρήσει, αυξάνοντας προσωρινά το μερίδιό του σε 20,11%. Στην ΑΜΚ αναμένεται να συμμετάσχει με 60 εκατ. ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι η Thrivest θα πάρει το προβάδισμα μεταξύ των μετόχων.

Θυμίζεται ότι το ΤΧΣ, παρότι θα μετέχει με 330 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ, θα βρεθεί με μερίδιο 34% την επόμενη ημέρα, λόγω της ενεργοποίησης του μηχανισμού της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC). Αυτό σημαίνει ότι πλειοψηφικός μέτοχος της Attica Bank θα αναδειχθεί η Thrivest με 40% περίπου, έναντι 26% του ΤΜΕΔΕ.

Την ικανοποίησή τους διατυπώνουν στο Capital.gr πηγές των εποπτικών αρχών, καθώς και της διοίκησης τράπεζας, για τις δρομολογούμενες αλλαγές στη μετοχική σύνθεση, καθώς εκτιμούν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εξυγίανση και την αναπτυξιακή της πορεία.

Χωρίς καθυστερήσεις η ΑΜΚ

Επόμενος σταθμός για την Attica Bank είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που στόχος είναι να ολοκληρωθεί έως το Πάσχα. Προκειμένου να επιτευχθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος επικαιροποιημένο business plan και capital plan, το οποίο θα ενσωματώνει αυτήν τη φορά τη στρατηγική εξυγίανσης.

Θυμίζεται ότι τα NPEs στον ισολογισμό της τράπεζας ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ, με τον δείκτη NPEs να διαμορφώνεται σε 66%. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετεξέλιξη της τράπεζας σε έναν υγιή οργανισμό είναι ο ισολογισμός της να εξυγιανθεί εντός της επόμενης διετίας, αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών.

Αυτό θα γίνει, σε μεγάλο βαθμό, με πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων και, μάλιστα, η προετοιμασία των συναλλαγών -που θα χρηματοδοτηθούν με 300 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια της ΑΜΚ- αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

Τα σχέδια της Thrivest

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχουν συμφωνήσει η διοίκηση της τράπεζας, το ΤΧΣ με το ΤΜΕΔΕ, καθώς και η ΤτΕ, το μέλλον της Attica θα βρίσκεται πολύ σύντομα στα χέρια των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη.

Πηγές του Capital.gr αναφέρουν ότι στόχος των επενδυτών είναι η Attica, μόλις εξυγιανθεί, να απορροφήσει -ως εισηγμένη- την Παγκρήτια Τράπεζα, προκειμένου να δημιουργηθεί ο πέμπτος, μη συστημικός πόλος του εγχώριου κλάδου.

Πηγές της κρητικής τράπεζας διατυπώνουν, πάντως, ανησυχίες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη συναλλαγή δεδομένης της επιβαρυμένης κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η Attica Bank. Για τον λόγο αυτό, ζητούν εγγυήσεις ότι δεν θα επιχειρηθεί συγχώνευση ή εξαγορά προτού η Attica Bank εισέλθει σε βιώσιμη τροχιά.

 

Βάσω Αγγελέτου

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text