Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τουρισμός: Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα τον Ιανουάριο

Τουρισμός: Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα τον Ιανουάριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τουρισμός: Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα τον Ιανουάριο

Για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια η επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αλλά και ο αριθμός των πτήσεων τον Ιανουάριο κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα του 2019. Η επιβατική κίνηση από το εξωτερικό ενισχύθηκε κατά 5%, ενώ οι πτήσεις ήταν αυξημένες κατά 0,4%. Αν συμπεριληφθούν και η επιβατική κίνηση και οι πτήσεις εσωτερικού, o ΔΑΑ εμφάνισε επιδόσεις βελτιωμένες κατά 3,9% και 1,3% αντίστοιχα.

Το momentum αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη για φέτος έχουν προγραμματιστεί πτήσεις από 14 νέους προορισμούς δημιουργεί προσδοκίες για μια σημαντικά βελτιωμένη χρονιά σε σχέση με τη χρονιά-ρεκόρ του 2019. Υπενθυμίζεται πως κατά την περυσινή χρονιά (2022) η επιβατική κίνηση του Αερολιμένα Αθηνών ανήλθε σε 22,73 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 84,1% σε σύγκριση με το 2021 και μείωση κατά 11,1% σε σύγκριση με το 2019.

Πρακτικά η Ελλάδα εμφανίζεται να ανακτά πλέον τη δυναμική με την οποία ξεκίνησε το 2020, πριν δηλαδή ενσκήψει η πανδημία. Εκείνος ο Ιανουάριος, του 2020, παραμένει, αν και οριακά σε σχέση με τον φετινό (25.000 επιβάτες περισσότεροι τότε), ο καλύτερος όλων των εποχών για την επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Ωστόσο, ο αριθμός των πτήσεων του φετινού Ιανουαρίου ξεπερνάει και εκείνον του 2019.

Αναλυτικότερα, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου του 2023 ανήλθε σε 1,45 εκατ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 87,2% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2022 (περίοδο κατά την οποία η αρνητική επίδραση της πανδημίας ήταν ακόμη έντονη), αλλά και αυξημένη κατά 3,9% σε σχέση με τα προ COVID επίπεδα του Ιανουαρίου 2019. Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 59,7% και 103,4% αντίστοιχα, ενώ παρουσίασαν άνοδο και σε σύγκριση με το 2019 κατά 1,8% και 5% αντίστοιχα.

Παράλληλα, ο αριθμός των πτήσεων τον φετινό Ιανουάριο ανήλθε σε 13.832, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 26,6% σε σχέση με το 2022 και 1,3% σε σύγκριση με τα επίπεδα του ίδιου μήνα του 2019. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 19,2% και 32,9% αντίστοιχα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022, ενώ σημείωσαν άνοδο και σε σύγκριση με το 2019 κατά 2,6% και 0,4% αντίστοιχα.

Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να σημειώσουν ακόμη καλύτερες επιδόσεις, καθώς νέες εταιρείες, όπως η Sun Expres, η Play και η Kuwait Airways, βάζουν στο πτητικό τους πρόγραμμα την Αθήνα, ενώ γνώριμες αεροπορικές, με προεξάρχουσα την Aegean, πυκνώνουν τα δρομολόγιά τους από και προς το εξωτερικό.

Οπως εξηγούν πηγές της ευρωπαϊκής αεροπορικής βιομηχανίας, «το επίπεδο θέσεων και πτήσεων για το φετινό καλοκαίρι, όπως εμφανίζεται αυτή τη στιγμή, αναμένεται να κινηθεί θετικά σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019, αλλά τα τελικά ποσοστά για το εύρος της ανόδου δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα».

Την ίδια ώρα η Ελλάδα εμφανίζεται ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς σε πλήθος μεγάλων long hall αγορών: σύμφωνα με το Long-Haul Travel Barometer της European Travel Commission, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 10 πρώτων προτιμήσεων για ταξίδια στις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας και της Ιαπωνίας. Συγκεκριμένα βρίσκεται στην 7η θέση στις ΗΠΑ, στην 6η στην Ιαπωνία, στην 4η στον Καναδά, στην 7η στη Βραζιλία και στην 5η θέση στην Αυστραλία.

 

Ηλίας Μπέλλος

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text