Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Τράπεζα της Αγγλίας: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 τα επιτόκια με νέα αύξηση κατά 50 μ.β.

Τράπεζα της Αγγλίας: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 τα επιτόκια με νέα αύξηση κατά 50 μ.β.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αύξησε τα επιτόκια της για 10η συνεχή φορά συνεχίζοντας τη σύσφιξη της πολιτικής της και στο νέο έτος στο πλαίσιο της μάχης που δίνει για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, αν και εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξη για την πορεία των τιμών τους επόμενους μήνες, αναφέροντας ότι ο πληθωρισμός είχε πιθανώς κορυφωθεί.

"Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει αρχίσει να μειώνεται και αναμένεται να σημειώσει ραγδαία κάμψη το υπόλοιπο του έτους, ως αποτέλεσμα των προηγούμενων κινήσεων στην ενέργεια και στις τιμές άλλων αγαθών", αναφέρει σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, τα μέλη της BoE ψήφισαν 7-2 υπέρ της αύξησης του τραπεζικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, όπως περίμεναν οι αναλυτές, στο 4,0% - το υψηλότερο από το 2008 - από 3,5% προηγουμένως.

Η ανακοίνωση έρχεται μια ημέρα αφότου η αμερικανική Federal Reserve επιβράδυνε περαιτέρω τον ρυθμό των αυξήσεων στα επιτόκια της, προχωρώντας με μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, αν και προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν και νέες αυξήσεις στο μέλλον.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο μεταξύ, αναμένεται σε λίγη ώρα να αυξήσει τα επιτόκια της κατά επίσης 50 μονάδες βάσης.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε το 10%  παρά τις διαδοχικές και επιθετικές αυξήσεις των βρετανικών επιτοκίων από την BoE που απειλούν να οδηγήσουν την οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση.

Η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε εξάλλου σήμερα ότι η πορεία της νομισματικής πολιτικής, με τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2021 είναι πιθανό να έχει αυξανόμενο αντίκτυπο στην οικονομία.

Αυτό αναμένεται να βοηθήσει να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 4% περίπου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ανέφερε η τράπεζα. Προηγουμένως η BoE τοποθετούσε τον πληθωρισμό για το 2023 κοντά στο 5%.

Προειδοποίησε πάντως ότι "εάν προκύψουν στοιχεία για πιο επίμονες πιέσεις, τότε θα απαιτηθεί περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής".

Η BoE "βλέπει" τον πληθωρισμό να υποχωρεί κάτω από τον στόχο του 2% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αν και προειδοποίησε ότι υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι σε αυτή την πρόβλεψη.

Η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι η Βρετανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης, αν και είναι πλέον πιθανό η ύφεση να είναι "πολύ πιο ρηχή" απ' ό,τι φοβόταν στις προηγούμενες προβλέψεις τον Νοέμβριο.

Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,5% το 2023 σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη για συρρίκνωση 1,5%, ενώ η ύφεση αναμένεται να διαρκέσει πέντε τρίμηνα, αντί για οκτώ τρίμηνα.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text