Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η αγορά, η ΚΛΜ και ο κ. Κόκκαλης, η ΤΕΝΕΡΓ και η αξία των συναλλαγών

Η αγορά, η ΚΛΜ και ο κ. Κόκκαλης, η ΤΕΝΕΡΓ και η αξία των συναλλαγών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο, διατηρήθηκε και την Παρασκευή.

Κάθε μέρα που περνά, επιβεβαιώνει τη θέση ότι, με τη διάσπαση του επιπέδου των 1.000 μονάδων, η αγορά και οι τιμές των μετοχών έχουν αλλάξει “επίπεδο”.

 

Κατά το επόμενο διάστημα, το ενδιαφέρον της αγοράς θα εστιαστεί στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα, λίγο έως πολύ, τα γνωρίζουμε. Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον θα είναι οι αναφορές των διοικήσεων για τις συνθήκες λειτουργίας των εταιριών, κατά το 2023 και οι προβλέψεις τους για τα αποτελέσματά τους.

 

Στο τεύχος Μαρτίου (Νο 251), θα έχουμε μία πρώτη εκτίμηση, ονομαστικά για την κάθε εταιρία, για το πώς περιμένουμε να εξελιχθούν τα αποτελέσματα κατά την τρέχουσα χρήση. Τα κείμενα αυτά, θα αποτελέσουν τη βάση των προβλέψεών μας κατά το υπόλοιπο του χρόνου.

 

Εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι, οι ανησυχίες για την πορεία της αγοράς είναι μικρές. Σ’ αυτό το περιβάλλον του μειωμένου κινδύνου, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο ήρεμοι και να αποφεύγουν τις συχνές μεταβολές των θέσεών τους.

 

Θέλω να κάνω αναφορές σε δύο θέματα που εξελίχθηκαν την Πέμπτη.

 

Το πρώτο είναι η κίνηση εξαγοράς της ΚΛΜ από την Intracom.

Η εμπειρία μου από την αγορά, αλλά και από τη ζωή, μου λέει ότι θα πρέπει να κοιτάμε πιο πίσω από τους αριθμούς και να επικεντρωνόμαστε στον παράγοντα άνθρωπο.

Ο άνθρωπος, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ο 84χρονος κ. Σωκράτης Κόκκαλης.

Έχουμε γράψει αρκετά για το πώς μπορεί να νιώθει σήμερα ο Σωκράτης Κόκκαλης και το τί θα μπορούσε να θέλει, για το πώς τον επηρέασε ο θάνατος του υιού του Σωκράτη Jr, αλλά και την ήπια προσωπικότητα του υιού του Κωνσταντίνου, που σήμερα συμμετέχει στη διοίκηση της Intracom.

Η προσωπική μου άποψη είναι, ότι δε θα πρέπει να περιμένουμε κάτι “μεγάλο” απ’ αυτή την εξέλιξη. Άλλωστε, γνωρίζουμε πλέον το πώς κινούνται οι εταιρίες διαχείρισης ακινήτων και η ΑΕΕΑΠ και, κατά τα φαινόμενα, δεν “αγαπήθηκαν” από τους έλληνες επενδυτές.

Στα σημεία αυτά, κατά την άποψή μου, οφείλεται και η “χλιαρή” αντίδραση της ΙΝΤΚΑ, κατά την ημέρα που γνωστοποιήθηκε η εξαγορά του πακέτου του ΚΛΜ.

 

Το δεύτερο είναι η μεγάλη πτώση της ΤΕΝΕΡΓ, την Πέμπτη 2/2/2023 (-6,27%, στα € 18,70 και με τεράστιο όγκο, 536.126 τεμαχίων).

Όσοι μας παρακολουθείτε από παλιά, θα έχετε διαπιστώσει την τεκμηριωμένη επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τη συγκεκριμένη εταιρία, για την οποία αναφερθήκαμε ότι υπήρξε αδιαφανής, στα γεγονότα της καταστροφής της επένδυσης στις ΗΠΑ, ότι “παραφούσκωνε” τα στοιχεία δυναμικότητάς της στο site της και τις παρουσιάσεις της και ότι, το τίμημα των € 21,00 ανά μετοχή, που φημολογείται (με τις ευλογίες της διοίκησης και της μητρικής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ότι θα πουληθεί η εταιρία στη First Sentier είναι υψηλό, αφού οι τιμές στην αγορά (ακόμη και στην Ελλάδα), ανά MW είναι χαμηλότερες.

Σχολιάσαμε το γιατί η μετοχή πέτυχε, μόνο μια φορά (στις 24/1/2023, στο € 21,04) και μόλις για μερικά λεπτά της ώρας βρέθηκε στο επίπεδο της αναμενόμενης πώλησης, τιμή που είναι γνωστή εδώ και περίπου ένα έτος.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ότι, η First Sentier, δε θέλει να αγοράσει μόνη της, αλλά συζητά να μπει στη δουλειά και το fund Macquarie, που πήρε το πακέτο του ΔΕΔΔΗΕ. Ήδη, η αγορά βοά για την “ποιότητα” και τις πρακτικές της Macquarie, στις εταιρίες που αγοράζει, ότι δηλαδή, τις “απομυζά” από τα κεφάλαιά τους για να ξεπληρώσει την εξαγορά ή να χρηματοδοτήσει την επόμενη.

Αφ’ ενός μεν οι εταιρίες αυτές δε συνηθίζουν να πληρώνουν κάτι με premium, αν δε ξέρουν ότι θα το βγάλουν εύκολα και γρήγορα αφού κλείσει η δουλειά (και αυτό δε μπορεί να συμβεί στην ΤΕΝΕΡΓ), ενώ πάντα βιάζονται να ξεφορτωθούν.

Σε κάθε περίπτωση, δε γνωρίζουμε τί θα γίνει ή αν θα γίνει, με την εξαγορά της ΤΕΝΕΡΓ. Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι η τιμή των € 21,00 είναι υψηλή. Βέβαια, εμείς δεν επηρεάζουμε την αγορά, ή το τί λένε οι διοικήσεις ή τί γράφουν οι δημοσιογράφοι.

 

Τέλος, θέλοντας να παρακολουθούμε καλύτερα την εξέλιξη της αξίας των συναλλαγών, δημιουργήσαμε ένα ενδιαφέρον διάγραμμα.

Δείτε το παρακάτω. (Ο κάτω άξονας, δεν εμφανίζει ημερομηνίες, αλλά αριθμό συνεδριάσεων. Δηλαδή, πόσες συνεδριάσεις έχουν περάσει από την αρχή κάθε έτους.

Συνδρομητικό διάγραμμα

Η ανάγκη για το διάγραμμα προέκυψε από την ανάγκη σύγκρισης του καθημερινού τζίρου συναλλαγών, σε σχέση με το πρόσφατο ή το απώτερο παρελθόν. Επειδή δε μπορούμε να θυμόμαστε μεγέθη και τιμές, τα βάλαμε σε ένα διάγραμμα.

Το διάγραμμα αυτό σχηματίζεται από την εξέλιξη του μέσου όρου της αξίας των συναλλαγών, από την αρχή του έτους. Δηλαδή, αθροίζουμε την αξία συναλλαγών που έγινε στις συνεδριάσεις από την αρχή του έτους και τη διαιρούμε δια του αριθμού των συνεδριάσεων.

Αυτό μας δείχνει την εξέλιξη του μέσου όρου και μας δείχνει το πώς “κρατιέται” ο τζίρος στην αγορά. Για να διατηρηθούν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα, θα πρέπει να υπάρχει τζίρος. Όσο ο τζίρος κρατιέται ψηλά, η αγορά δε κινδυνεύει.

Το διάγραμμα αυτό έχει μεγαλύτερη αξία, όταν το συγκρίνουμε και με άλλες χρονιές. Δηλαδή, και τα δύο προηγούμενα χρόνια ξεκίνησαν με “προοπτικές”, οι οποίες όμως ξεφούσκωσαν κατά τη διάρκεια του έτους. Το ξεφούσκωμα αυτό το παρατηρούμε και στην εξέλιξη του μέσου όρου της αξίας των συναλλαγών.

Παράλληλα, το διάγραμμα αυτό, μας βοηθά να εκτιμούμε την εξέλιξη της κερδοφορίας της ΕΧΑΕ.

 

Αύριο το απόγευμα, θα δημοσιευθεί και ένας αρκετά μεγάλος όγκος ύλης, που γράφτηκε μεν την Πέμπτη και -κυρίως- την Παρασκευή, αλλά δεν έγινε ο έλεγχός της.

Μεταξύ αυτής είναι και ο απολογισμός για την πορεία του διεθνούς χαρτοφυλακίου.

 

Καλή σας μέρα. Καλό -και ζεστό- Σαββατοκύριακο να έχετε.

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text