Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Ένας απολογισμός για την κίνηση του διεθνούς χαρτοφυλακίου.

Ένας απολογισμός για την κίνηση του διεθνούς χαρτοφυλακίου.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ένας απολογισμός για την κίνηση του διεθνούς χαρτοφυλακίου

 

Το Εκπαιδευτικό Επενδυτικό Χαρτοφυλάκιο Διεθνών Αγορών δημιουργήθηκε την 30/12/2022, με σκοπό να συμβάλει στην εκπαίδευση και την εξοικείωση των αναγνωστών του περιοδικού, με τα χρηματιστηριακά προϊόντα (μετοχές και ETF) των διεθνών αγορών. Δείτε το χαρτοφυλάκιο και τα στοιχεία που το συνοδεύουν, εδώ.

 

Έχουμε δηλώσει πολλές φορές ότι, σ’ αυτή την πρώτη φάση λειτουργίας του, στόχος μας δεν είναι η επίτευξη απόδοσης, αλλά ο “εγκλιματισμός” μας σ’ αυτό το νέο περιβάλλον.

 

Οι επιλογές μας

 

Έτσι, όταν στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, κάναμε τις πρώτες μας πράξεις, επιλέξαμε 3 μετοχές από τον πίνακα παρακολουθούμενων μετοχών, στις οποίες τοποθετηθήκαμε με 5,0% του κεφαλαίου μας σε κάθε μία. Δηλαδή, στις μετοχές, τοποθετήσαμε συνολικά 15,0% του αρχικού κεφαλαίου.

Εκτίμησή μας είναι ότι, αυτές οι μετοχές, θα μπορούσαν να παρουσιάσουν μια ικανοποιητική απόδοση σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας και να αντισταθμίσουν μια πιθανή απώλεια από το αντίστροφο ETF. Η αγορά των τριών μετοχών (Intel, Bank of America και Kraft Heinz) βασίστηκε στην ελκυστική αποτίμηση αυτών και στις θετικές  προοπτικές ανάπτυξης τους.

 

Παράλληλα, επιλέξαμε και ένα συγκεκριμένο ETF, στο οποίο, αρχικά τοποθετηθήκαμε κατά 5%.

Το συγκεκριμένο ETF, είναι ένα σύνθετο επενδυτικό προϊόν, επειδή είναι και “αντίστροφο”, αλλά και “μοχλευμένο”. Δηλαδή ποντάρει στην πτώση του Nasdaq και μάλιστα, είναι μοχλευμένο επί 3 φορές. Δηλαδή, για κάθε 1% πτώση του αμερικανικού δείκτη, κερδίζει 3% και το αντίστροφο.

Κύριος στόχος μας ήταν να έχουμε την εμπειρία μας από την τοποθέτηση σε μοχλευμένα και αντίστροφα ETF.

 

Για περαιτέρω ανάλυση και επεξήγηση του σκεπτικού αγοράς των μετοχών και του ETF, δείτε το δελτίο πράξεων, εδώ.

 

Οι μετοχές, δε μας απογοήτευσαν. Η πορεία τους ήταν από αρκετά έως πολύ ικανοποιητική.

Αντίθετα, το ETF μας οδήγησε σε ζημιές. Όχι μεγάλες, όμως είναι ζημιές. Θα τις εξηγήσουμε παρακάτω.

 

Πώς ήταν η πορεία της (αμερικανικής) αγοράς και του χαρτοφυλακίου κατά τον Ιανουάριο

 

Κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του χαρτοφυλακίου -μέχρι και την 6/1/2023- το χαρτοφυλάκιο κατέγραφε θετική απόδοση, η οποία κορυφώθηκε την 5/1/2023 στο 0,95%. Ωστόσο, η ανακοίνωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ -την 12/1/2023- τροφοδότησε ένα ανοδικό “ράλι” στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Ο πληθωρισμός για το μήνα Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 6,5% από 7,1% τον προηγούμενο μήνα. Η πτώση του πληθωρισμού συνεχίστηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα και έτσι αναζωπύρωσε τις προσδοκίες πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να καμφθούν χωρίς την παράλληλη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Ως αποτέλεσμα, η αισιοδοξία αυτή διαχύθηκε και στην χρηματιστηριακή αγορά και ώθησε τις τιμές των αμερικανικών δεικτών προς τα πάνω. Αυτό συνέβαλε αρνητικά στο χαρτοφυλάκιο μας, λόγω της τοποθέτησής μας στο αντίστροφο ETF.

 

Οι επιλεγμένες μετοχές του χαρτοφυλακίου (με εξαίρεση της Kraft Heinz)  καταγράφουν θετικές αποδόσεις μέχρι και σήμερα. Την καλύτερη επίδοση παρουσιάζει η μετοχή της Intel, η οποία κερδίζει 15,46% από την έναρξη του χαρτοφυλακίου. H Intel είχε υψηλότερη απόδοση, όμως η τιμή της υποχώρησε σημαντικά -κατά 6,41%- την 27/1/2023 όταν η εταιρία ανακοίνωσε ζημιές για το δ΄τρίμηνο του 2022 (δείτε το άρθρο μας εδώ). Κατά το ίδιο διάστημα ο δείκτης Nasdaq 100 έχει αυξηθεί κατά 17,03%.

 

Την χαμηλότερη επίδοση από τις επιλεγμένες μετοχές παρουσιάζει η Kraft Heinz, η οποία μέχρι και την 3/2/2023 υποχωρεί κατά 4,21%. Η μετοχή της εταιρίας τροφίμων είχε θετική απόδοση μέχρι και την 17/1/2023, ωστόσο έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ -την 18/1/2023- η μετοχή υποχώρησε κατά 6,31% (διαβάστε το άρθρο μας εδώ) και έκτοτε παρουσιάζει ελαφρώς αρνητική απόδοση.

 

Οι ζημιές που εμφανίζει το χαρτοφυλάκιο είναι περιορισμένες σε σχέση με την υποχώρηση του αντίστροφου ETF, λόγω της αντισταθμιστικής μας θέσης σε μετοχές. Το Διεθνές Χαρτοφυλάκιο, μέχρι και την 3/2/2023 καταγράφει απώλειες της τάξεως του 2,36%. Το αντίστροφο ETF κατά το ίδιο διάστημα έχει μειωθεί κατά 41,67%, λόγω της ανόδου κατά 17,03% του δείκτη Nasdaq 100.

Παράλληλα, ένα (μικρό) μέρος των ζημιών, οφείλεται στην άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου, από την αρχή του έτους. Υπολογίζουμε ότι, η επίδραση της ανόδου του δολαρίου, κινείται κοντά στο -0,32%, στην παραπάνω αναγραφόμενη απώλεια.

 

Η επιλογή του αντίστροφου ETF, δεν ήταν λανθασμένη. Τις μέρες που το επιλέξαμε, υπήρχε μία ευρύτερη εκτίμηση ότι οι αμερικανικές αγορές θα αντιμετώπιζαν προβλήαμτα. Λανθασμένη ήταν η απόφαση να αυξήσουμε τη θέση μας. Την 5/1/2023 αυξήσαμε τη θέση μας στο συγκεκριμένο ETF, αγοράζοντας με ακόμη 3% του κεφαλαίου μας. Επίσης, λανθασμένη ήταν η απόφαση να μη κλείσουμε τις θέσεις μας, σ’ αυτή την τόσο ανοδική φάση του Nasdaq, όταν οι τιμές άρχισαν να ξεφεύγουν.

Κατά τα φαινόμενα, όταν τοποθετούμαστε σε τέτοια προϊόντα, θα πρέπει να εξετάζουμε πιο σχολαστικά την κίνηση των δεικτών, ακόμη και με τη χρήση της Τεχνικής Ανάλυσης. Αυτό θα το κάνουμε στο εξής. Παράλληλα, θα συμβουλευόμαστε και τα σήματα του “απόλυτου συστήματος” επί του δείκτη.

 

Και βέβαια μας ενοχλεί που είχαμε ζημιές, σε μια φάση που οι αμερικανικοί δείκτες σημείωσαν άνοδο. Όμως, είναι ακόμη το ξεκίνημα του χαρτοφυλακίου. Οι δε ζημιά, δεν είναι τόσο μεγάλη. Εκτιμούμε ότι, σύντομα θα την αποκαταστήσουμε.

 

Επί του διεθνούς χαρτοφυλακίου, θα επανέλθουμε την Τρίτη το πρωί.

Νεότερο σχόλιο για την ελληνική αγορά, θα δημοσιευθεί, αύριο το μεσημέρι, μέχρι την 2:00 μμ.

 

Γιάννης Σιάτρας - Κώστας Καρατζάς

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text