Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Ναυτιλιακά δάνεια από την HSBC εξαγοράζει η Τράπεζα Πειραιώς

Ναυτιλιακά δάνεια από την HSBC εξαγοράζει η Τράπεζα Πειραιώς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ναυτιλιακά δάνεια από την HSBC εξαγοράζει η Τράπεζα Πειραιώς

Σε συμφωνία με την HSBC για την εξαγορά δανείων 200 εκατ. ευρώ από το ναυτιλιακό της χαρτοφυλάκιο προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.

Το deal περιλαμβάνει ναυτιλιακά δάνεια που ανήκουν σε πελάτες της Πειραιώς και τα οποία αφορούν κυρίως σε μικρομεσαίους πλοιοκτήτες που συνάδουν με το προφίλ της τράπεζας. Το τίμημα της εξαγοράς συμφωνήθηκε στα 200 εκατ. ευρώ (at par).

Τα υπόλοιπα δάνεια από το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο ύψους έως 1,5 δισ. δολάρια της HSBC στην Ελλάδα έχουν πωληθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε τράπεζες εξωτερικού, ενώ κάποια από αυτά -κυρίως των μεγαλύτερων εφοπλιστών- αναχρηματοδοτήθηκαν από τους ίδιους τους πελάτες.

Σημειώνεται ότι η Πειραιώς είναι η μοναδική ελληνική τράπεζα που αποκτά δάνεια από το shipping της HSBC στην Ελλάδα, το οποίο αποφασίστηκε τελικά να μην μεταφερθεί στο Λονδίνο όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Πηγές της τράπεζας χαρακτηρίζουν το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο ως το "διαμάντι στο στέμμα" του ελληνικού παραρτήματος.

Η ναυτιλία αποτελεί κλάδο ύψιστου ενδιαφέροντος για την Πειραιώς, η οποία την τελευταία τριετία έχει προχωρήσει σε νέες εκταμιεύσεις ναυτιλιακών δανείων άνω των τριών δισ. δολαρίων, όπως αποκάλυψε ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, General Manager, Structured and Shipping Finance σε δημόσια τοποθέτησή του τον Μάιο του 2022.

Η εξαγορά του χαρτοφυλακίου εντός του πρώτου τριμήνου αναμένεται να δώσει ώθηση στα νούμερα του πρώτου τριμήνου, στα οποία οι τράπεζες παραδοσιακά υστερούν σε όλους τους κλάδους χορηγήσεων.

Θυμίζεται ότι το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία συγχώνευσης που υπέγραψαν τον περασμένο Μάρτιο HSBC και Παγκρήτια με ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο εξάμηνο του 2023 και τίμημα 95 εκατ. ευρώ, και η οποία βρίσκεται σε φάση πλήρους υλοποίησης.

Το αρχικό σχέδιο να μεταφερθεί στο Λονδίνο η ομάδα των 6-7 ατόμων που στελεχώνουν το ναυτιλιακό τμήμα στον Πειραιά, κάτι που τελικώς δεν θα χρειαστεί μετά τη συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς.

Βάσω Αγγελέτου

 

Πηγή:capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text