Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Louisiana-Pacific: Μια αξιόλογη “κυκλική” εταιρία.

Louisiana-Pacific: Μια αξιόλογη “κυκλική” εταιρία.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Louisiana-Pacific: Μια αξιόλογη “κυκλική” εταιρία.

Η Louisiana-Pacific (εν συντομία “LP”) είναι μια αμερικανική εταιρία παρασκευής δομικών υλικών και ο μεγαλύτερος παραγωγός ξύλου τύπου “OSB” (τύπος  συγκολλημένου ξύλου - δείτε εδώ) στον κόσμο. Η μετοχή της διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (σύμβολο: LPX) και αποτελεί συστατικό αρκετών χρηματιστηριακών δεικτών “μεσαίας κεφαλαιοποίησης”, όπως ο S&P 400.

 

Η LP είναι γνωστή στο επενδυτικό και επιχειρηματικό κοινό, λόγω των καινοτόμων ενεργειών της στην παραγωγή και στη διάδοση της χρήσης του ξύλου τύπου “OSB”. Τα προϊόντα της εταιρίας πωλούνται σε διάφορες κατασκευαστικές εταιρίες ακινήτων, μέσω χονδρικών και λιανικών πωλητών δομικών υλικών. Η φήμη της εταιρίας, ωστόσο, μεγάλωσε -ιδιαίτερα μεταξύ των μεμονωμένων επενδυτών- έπειτα από την ένταξη των μετοχών της στο χαρτοφυλάκιο του διάσημου επενδυτή και δισεκατομμυριούχου Warren Buffett. Ο κ. Buffet πρόσθεσε την Louisiana-Pacific στο χαρτοφυλάκιό του το γ’ τρίμηνο του 2022.

 

Η Louisiana-Pacific κατά την ανακοίνωση των τελευταίων οικονομικών της  αποτελεσμάτων, το γ΄τρίμηνο του 2022, κατέγραψε αρνητικές επιδόσεις. Ειδικότερα, τα τριμηνιαία έσοδα διαμορφώθηκαν στα 852 εκατομμύρια δολάρια, μειωμένα κατά 30,0% σε σχέση με εκείνα του αντίστοιχου τριμήνου του 2021. Τα έσοδα της εταιρίας, συνέχισαν την πτωτική τους κατεύθυνση και κατά το γ’ τρίμηνο καταγράφοντας έτσι, την τρίτη διαδοχική τριμηνιαία πτώση. Τα καθαρά τριμηνιαία κέρδη διαμορφώθηκαν στα 129,0 εκατομμύρια (μείωση 65,0% από το 3ο τρίμηνο του 2021), ενώ τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) ήταν $ 1,74.

Η Louisiana-Pacific αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου την 21/2/203.

 

Ωστόσο, η εταιρία κατά τα προηγούμενα έτη κατάφερε να επιτύχει σημαντική αύξηση τόσο των εσόδων της όσο και των κερδών της. Τα ετήσια έσοδα της LP διπλασιάστηκαν από 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, ενώ κατά το ίδιο διάστημα τα έξοδα αυξήθηκαν με πολύ μικρότερο ρυθμό. Ως αποτέλεσμα τα ετήσια κέρδη της εταιρίας κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 176,0% και διαμορφώθηκαν στα 1,38 δισ. το 2021. Μέχρι και το γ’ τρίμηνο του 2022 τα αθροιστικά κέρδη των προηγούμενων 4 τριμήνων είναι 1,29 δισ..

 

Η πτωτική κατεύθυνση των εσόδων και των κερδών της εταιρίας, κατά τα τελευταία τρίμηνα, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις γενικές ανησυχίες που υπάρχουν γύρω από τον τομέα των ακινήτων και των οικοδομικών κατασκευών. Η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, η άνοδος των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, οι υψηλές τιμές των κατοικιών και οι προβλέψεις πως η αγορά ακινήτων θα εισέλθει σε φάση ύφεσης έχουν επιδράσει αρνητικά στην κερδοφορία της εταιρίας, καθώς έχουν οδηγήσει σε μείωση της ζήτηση για νέες κατοικίες και δομικά υλικά κατασκευής αυτών.

 

Βέβαια, η πτωτική κατεύθυνση της κερδοφορίας της LP, δεν είναι μια παγιωμένη κατάσταση. Όπως προαναφέρθηκε, κατά τα προηγούμενα έτη η εταιρία κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις σε όρους κερδοφορίας, αποτέλεσμα το οποίο ωφέλησε σε μεγάλο βαθμό και τους μετόχους της εταιρίας. Η Louisiana-Pacific έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια για επαναγορές μετοχών από το 2018, καταφέρνοντας έτσι να μειώσει τον αριθμό των μετοχών της στο μισό, σε διάστημα μόλις 5 ετών. Τώρα, παρόλο που οι επαναγορές έχουν μειωθεί σημαντικά, η εταιρία είναι πολύ πιθανό να ξαναθέσει σε εφαρμογή αυτήν την στρατηγική της μόλις βελτιωθούν οι βραχυχρόνιες οικονομικές προοπτικές της.

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή της Louisiana-Pacific κινήθηκε πτωτικά κατά το 2022 καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 24,44%. Από την αρχή του έτους σημειώνει άνοδο 19,38% και μέχρι και την 3/2/2023 η μετοχή βρίσκεται στο επίπεδο των $  70,67. Η LP έχει μερισματική απόδοση της τάξεως του 1,39% και κατά το 2022 διένειμε μέρισμα ύψους $ 0,88.

 

Καταληκτικά, η Louisiana-Pacific αποτελεί μια κυκλική μετοχή που επηρεάζεται από τις μακροοικονομικές συνθήκες του οικονομικού περιβάλλοντος, όπως η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και του πληθωρισμού. Η εταιρία διατρέχει κίνδυνο  επιδείνωσης των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, λόγω των ανησυχιών για μια επερχόμενη ύφεση στην αγορά κατοικιών. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, οι προσδοκίες για επέκταση και ανάπτυξη των δαπανών σε υποδομές, δημιουργούν θετικές προοπτικές για την εταιρία. Σε κάθε περίπτωση, η Louisiana-Pacific αποτελεί μια εταιρία, η οποία έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, λόγω του ασυνήθιστου προγράμματος επαναγοράς μετοχών που ακολουθεί και λόγω της σύνδεσης της με τον κ. Buffett.

 

 

Δείτε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας (από yahoo finance) - εδώ.

Δείτε το διάγραμμα της μετοχής της εταιρίας (εδώ).

Δείτε τον πίνακα παρακολουθούμενων μετοχών (εδώ).

 

 

Κώστας Καρατζάς


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text