Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η εξήγηση για τις μεταβολές στη λίστα των επενδυτικών επιλογών

Η εξήγηση για τις μεταβολές στη λίστα των επενδυτικών επιλογών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στο άρθρο μας με τίτλο “Επενδυτικές Επιλογές του Χ&Α” (εδώ), επικαιροποιήσαμε τη λίστα των μετοχών, με την εξέλιξη της επενδυτικής μας άποψης, κατά τον πρώτο μήνα του έτους.

 

Στο άρθρο αυτό, αναβαθμίσαμε οκτώ μετοχές και υποβαθμίσαμε μία.

 

Θέλουμε να κάνουμε μια αναφορά στους λόγους των μεταβολών αυτών.

 

ΑΝΔΡΟ - σε Θετική από Ουδέτερη

Η Ανδρομέδα (ΑΝΔΡΟ), είναι η μόνη εταιρία επενδύσεων που απέμεινε, μετά τη “σφαγή” τους, κατά τη δεκαετία του 2010.

Οι εταιρίες επενδύσεων, στη δεκαετία του 1990, ήταν ιδιαίτερα αγαπητές στο ευρύτερο κοινό και έκαναν πολλές συναλλαγές. Στα τελευταία χρόνια της δεκαετίας, έφτασαν στις 17. Το χαρακτηριστικό των εταιριών αυτών ήταν ότι, σε ανοδικές φάσεις, η μετοχή τους διαπραγματευόταν με premium και μάλιστα πολύ υψηλό. Δηλαδή, αν η εσωτερική αξία της μετοχής τους ήταν 10 ευρώ, αυτές διαπραγματεύονταν (ανάλογα την εταιρία) μεταξύ 14 και 20 ευρώ. Μπορεί να ξανασυμβεί αυτό; Μάλλον δύσκολα, όμως, σήμερα η ΑΝΔΡΟ διαπραγματεύεται με discount 13,00% περίπου (εδώ). Πριν μερικούς μήνες, το discount ήταν πάνω από 20%. Εκτιμούμε ότι σταδιακά αυτό θα κλείσει και θα διαπραγματεύεται κοντά στην εσωτερική της αξία.

Παράλληλα, οι εταιρίες επενδύσεων είναι μία πολύ καλή λύση για νέους επενδυτές, αφού μέσω αυτών, κάποιος αποκτά μέρος ενός χαρτοφυλακίου, το οποίο διαχειρίζονται επαγγελματίες επενδυτές. Βέβαια, σήμερα αυτό κάποιος το πληρώνει αρκετά ακριβά (άρθρο για την ΑΝΔΡΟ θα υπάρξει εντός της εβδομάδας), όμως και πάλι, αξίζει τον κόπο.

 

ΑΡΑΙΓ - σε Top 25 από θετική

Για την ΑΡΑΙΓ είχαμε αναφερθεί σε πρόσφατο άρθρο (εδώ). Τότε, η τιμή της είχε € 5,75 -μόλις πριν από 2 εβδομάδες. Στο άρθρο εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους εκτιμούμε ότι πρέπει να βρίσκεται στη λίστα του TOP-25.

 

ΔΕΗ - σε θετική από ουδέτερη

Εδώ και δύο περίπου χρόνια, δεν υποστηρίξαμε ιδιαίτερα τη μετοχή. Το γιατί, μπορεί κάποιος να το αναζητήσει στα άρθρα μας -έχει να κάνει με την αντίληψη της διοίκησης για την εταιρία, αλλά και την τιμή της αμκ πριν δύο χρόνια. Όμως, μέσα στις πολύ λίγες επενδυτικές επιολογές της ελληνικής αγοράς, η μετοχή προσελκύει κεφάλαια, τόσο λόγω της φύσης και της ιστορίας της εταιρίας, όσο και λόγω της “επιθετικότητάς” της. Δε θα τη βάζαμε σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, όμως δεν είμαστε αρνητικοί μ’ αυτή.

 

ΚΑΡΕΛ - σε Top 25 από ουδέτερη

Πρόκειται για μία από τις καλύτερες εταιρίες του Χρηματιστηρίου, με την καλύτερη μακροχρόνια απόδοση (δείτε εδώ). Εκτιμιούμε ότι, το αποτέλεσμα του 2022, θα είναι το καλύτερο στην ιστορία της (στην “επίσημη” πρόβλεψή μας, μέχρι σήμερα αναφέραμε κέρδη ύψους € 100 εκατομμύρια, όμως πιστεύουμε βάσιμα ότι, αυτά θα ξεπεράσουν τα € 105 εκατομμύρια). Κατά το 2021, αυτά είχαν φτάσει στα € 87,7 εκατομμύρια. Η μετοχή είναι ιδανική για μακροχρόνια διακράτηση.

 

ΙΝΚΑΤ - σε Top 25 από θετική

Κατά το τελευταίο διάστημα έχουμε αναφερθεί στους λόγους που τη θέλουμε στο TOP-25, ενώ είχαμε προβληματιστεί για την τοποθέτησή της στο χαρτοφυλάκιό μας. Εκτιμούμε ότι, κατά τα επόμενα 2-3 χρόνια, η πορεία της θα είναι πολύ θετική.

 

ΛΑΒΙ - σε Top 25 από ουδέτερη

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις μας, πειστήκαμε ότι η εταιρία είναι ένα “turnaround story” και ότι, στην επόμενη 3ετία θα αλλάξει φυσιογνωμία και επίπεδο τιμής.

 

ΜΕΒΑ - σε Top 25 από θετική

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στις πολύ θετικές προοπτικές της δραστηριότητάς της, όσον αφορά στη συμμετοχή της στις κατασκευές φωτοβολταϊκών πάνελ, αλλά και άλλων εξαρτημάτων σε ενεργειακά έργα. Εκτιμούμε ότι, τόσο το 2022, όσο και οι δύο επόμενες χρονιές θα είναι πολύ θετικές.

 

ΟΠΑΠ - σε Top 25 από θετική

Η μετοχή έχει ένα συγκεκριμένο μοντέλο κίνησης, που επικεντρώνεται σε μικρές διακυμάνσεις και σε υψηλή μερισματική απόδοση. Μας αρέσει ο τρόπος που κινείται. Ενδείκνυται για μακροχρόνια διακράτηση.

 

ΟΤΕ - σε θετική από Top 25 (Υποβάθμιση)

Βγάλαμε τη συγκεκριμένη μετοχή από τη λίστα του TOP-25, τόσο λόγω της στασιμότητας που επιδεικνύει, αλλά και της, επί μακρό, έλλειψης πληροφόρησης, προς τους μετόχους, για θέματα που τους απασχολούν. Εκτιμούμε ότι μία εταιρία του επιπέδου και της φήμης του ΟΤΕ, θα έπρεπε να μην επιτρέπει τόση ασάφεια.

 

Εντός της εβδομάδας, θα δημοσιεύσουμε μια σειρά στατιστικών για την πορεία των μετοχών, με βάση την κατηγοριοποίηση που εμείς τις έχουμε κατατάξει.

 

Η πορεία της αγοράς δε μας ανησυχεί και εκτιμούμε ότι κινείται στα πλαίσια που έχουμε αναφέρει. Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση μιας ανοδικής αγοράς.

 

Σε αυτιανό άρθρο, θα εκφράσουμε την άποψή μας για το ζήτημα των ΜΙΓ - ΑΤΤΙΚΑ - ΑΝΕΚ. Διατηρούμε τις αμφιβολίες μας για το σχεδιασμό που συζητιέται, αλλα και όσα συμβαίνουν αυτό το διάστημα.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text