Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Κρούγκμαν: Η Fed ρισκάρει με την ύφεση αν «απαντήσει σε έναν φανταστικό στασιμοπληθωρισμό»

Κρούγκμαν: Η Fed ρισκάρει με την ύφεση αν «απαντήσει σε έναν φανταστικό στασιμοπληθωρισμό»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κρούγκμαν: Η Fed ρισκάρει με την ύφεση αν «απαντήσει σε έναν φανταστικό στασιμοπληθωρισμό»

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η Federal Reserve κρούει ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σημειώνοντας ότι η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διακινδυνεύει να πυροδοτήσει ύφεση, εάν προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού, τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

Στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης της Fed για την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% και καθώς η συζήτηση γύρω από τις επόμενες κινήσεις της έχει φουντώσει, ο Αμερικανός οικονομολόγος σε άρθρο του στην New York Times και σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Business Insider, εκφράζει την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πέφτει με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι θεωρεί η Fed, προσθέτοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα ρισκάρει να προκαλέσει ύφεση, εάν επιχειρήσει να απαντήσει σε έναν «φανταστικό» στασιμοπληθωρισμό.

«Μέχρι και πριν από λίγους μήνες, πολλά, εάν όχι όλα τα οικονομικά προγνωστικά, ήταν υπερβολικά αρνητικά για τις προοπτικές στην Αμερική» παρατηρεί ο Κρούγκμαν, προσθέτοντας ότι ωστόσο οι τιμές έχουν υποχωρήσει, ενώ δεδομένων των πρόσφατων στοιχείων για τις κατοικίες και την αγορά εργασίας, ο πληθωρισμός ίσως πέφτει με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι πιστεύουν οι αξιωματούχοι της Fed.

«Για να είμαστε δίκαιοι, ο πληθωρισμός μπορεί να μην είναι ακόμη πλήρως υπό έλεγχο. Όμως έχει μειωθεί αρκετά, χωρίς καμία αύξηση της ανεργίας, ούτως ώστε να καταστεί σαφές ότι τέτοιες προβλέψεις ήταν υπερβολικά απαισιόδοξες» τονίζει.

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ειδικά της Fed, που υποτίμησαν τους κινδύνους σχετικά με τον πληθωρισμό το 2021, θα είναι αρκετά ευέλικτοι ούτως ώστε να δεχτούν ότι προχώρησαν σε υπεραντιστάθμιση το 2022; Γιατί αν δεν το κάνουν, η απάντηση σε έναν φανταστικό στασιμοπληθωρισμό, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και μία περιττή ύφεση» προειδοποιεί ο Κρούγκμαν.

Η τοποθέτησή του αυτή λαμβάνει χώρα καθώς οι αγορές αναζητούν ενδείξεις για το μέλλει γενέσθαι με την επιτοκιακή πολιτική της Fed, η οποία έχει αποστείλει το μήνυμα ότι δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της.

Ο επικεφαλής της Fed στη Μινεάπολη Νιλ Κασκάρι έσπευσε να επαναλάβει σήμερα, μιλώντας στο CNBC, ότι η δουλειά της Κεντρικής Τράπεζας δεν έχει τελειώσει, παραπέμποντας στην ανάγκη για αύξηση των επιτοκίων.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Fed στην Ατλάντα Ράφαελ Μπόστικ δήλωσε στο Bloomberg πως τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση δείχνουν ενδεχομένως ότι «έχουμε ακόμα λίγη δουλειά να κάνουμε». «Και θα προέβλεπα ότι αυτό θα ερμηνευόταν σε αύξηση των επιτοκίων, σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι έχω προβλέψει μέχρι τώρα» σημείωσε.

 

Πηγή: insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text