Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η ανακοίνωση της Μοτοδυναμική ΑΕΕ για μη διανομή μερίσματος

Η ανακοίνωση της Μοτοδυναμική ΑΕΕ για μη διανομή μερίσματος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η χθεσινή ανακοίνωση της εταιρίας Μοτοδυναμική ΑΕΕ (ΜΟΤΟ) για τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022, ήταν αιφνιδιαστική.

Δε γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους η εταιρία κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση. Η πορεία της κατά τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετική και εκτιμάται ότι και το έτος 2022, ήταν μία ακόμη πετυχημένη χρονιά για την εταιρία.

Πρόσφατα υπήρξε διοικητική μεταβολή, με την αποχώρηση του κ. Χατζίκου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και την ανάληψη της θέσης από τον κ. Κυριακόπουλο, ο οποίος είναι μέλος της οικογένειας των βασικών μετόχων.

Δε μπορούμε να γνωρίζουμε τους λόγους για αυτή την αλλαγή στη μερισματική πολιτική της εταιρίας.

Από τα κέρδη της χρήσης του 2021 (€ 4,8 εκατομμύρια), η εταιρία είχε διανείμει μέρισμα ύψους € 1,17 εκατομμυρίων (€ 0,04) ανά μετοχή, το οποίο μάλιστα ήταν διπλάσιο από το μέρισμα επί των κερδών της χρήσης του 2020, κάτι που είχε γίνει ευμενώς αποδεκτό από την αγορά.

 

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια εταιρία αποφασίζει να μη διανείμει μέρισμα, οι πιο συνήθεις από τους οποίους, είναι: Οικονομική αδυναμία (κάτι που δε νομίζουμε ότι ισχύει στην περίπτωση της Mοτοδυναμικής) ή επιθυμία να εξοικονομήσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση μιας επένδυσης.

Επίσης, μπορεί η ανακοίνωση να έχει “τεχνικά” αίτια, δηλαδή, η εταιρία να μη διανείμει μέρισμα, αλλά να προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου. Όμως, κάτι τέτοιο θα έπρεπε να ανακοινωθεί ταυτόχρονα με την απόφαση για μη διανομή μερίσματος.

 

Μετά από την εξέλιξη αυτή, είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στην εταιρία. Εξετάζουμε την περίπτωση ρευστοποίησης της θέσης που έχουμε στη μετοχή στο “εκπαιδευτικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο”.

Εν τούτοις, μας προκαλεί σήμερα εντύπωση ο σχετικά υψηλός όγκος συναλλαγών (περίπου 26.000 μέχρι την 12:15 μμ) σε σχέση με το συνήθη (μ.ο. 5 ημερών: 16.917, μ.ο. 20 ημερών: 32.788, μ.ο.: 2023: 30.299).

 

Θα αναμένουμε και εντός των ημερών θα αποφασίσουμε οριστικά.

 

Σε περίπτωση ρευστοποίησης της θέσης μας, θα την αντικαταστήσουμε με τη μετοχή της ΕΧΑΕ ή την Intrakat.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text