Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η σημερινή κατάσταση της αγοράς, η ΜΟΤΟ και οι αγορές του εξωτερικού

Η σημερινή κατάσταση της αγοράς, η ΜΟΤΟ και οι αγορές του εξωτερικού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Παρά τη σημερινή πτώση, η αγορά στέκεται καλά και συνεχίζει στην ανοδική τροχιά που βρέθηκε από το περασμένο φθινόπωρο.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται κατά 14,9% ψηλότερα, από την αρχή του χρόνου και εξακολουθεί να έχει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο (δείτε εδώ).

Παράλληλα, έχει κάνει μία από τις καλύτερες εκκινήσεις στην ιστορία του (δείτε διάγραμμα της πορείας των 29 πρώτων συνεδριάσεων, εδώ).

Η αξία των συναλλαγών, επίσης βρίσκεται σε ένα από τα καλύτερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Ο μέσος όρος των 29 πρώτων συνεδριάσεων του 2023, βρίσκεται στα € 100,7 εκατομμύρια, πολύ ψηλότερα από το μέσο όρο των προηγούμενων ετών (δείτε εδώ). Η υψηλή αξία συναλλαγών σημαίνει την είσοδο νέου χρήματος στην αγορά, το οποίο ανεβάζει τις τιμές. Παράλληλα, σημαίνει και αυξημένα έσοδα για την ΕΧΑΕ, η οποία έτσι θα εμφανίσει αυξημένα κέρδη, ενώ αναμένεται να κάνει καλύτερες χρηματικές διανομές, μετά τη Γενική Συνέλευση (θα γίνει είτε το Μάιο, είτε στις πρώτες μέρες του Ιουνίου).

Στο απόλυτο σύστημα συναλλαγών (δείτε εδώ), η εικόκνα είναι εξαιρετική. Ο ΓΔ βρίσκεται στις 1.068,12 μονάδες, ο ΚΜΟ-200 στις 880,16 και η μεταξύ τους απόσταση στο 17,53% (με βάση την τιμή του ΓΔ). Στο επόμενο διάστημα, θα παρακολουθούμε τη διεύθυνση αυτής της απόστασης, η οποία, δείχνει ότι, ο ΓΔ “αντέχει” σε διακυμάνσεις που θα μπορούσαν να συμβούν κατά την ανοδική του πορεία.

Όλα επιβεβαιώνουν ότι η χρηματιστηριακή αγορά σταδιακά αλλάζει επίπεδο.

 

Παράλληλα, πέρα από τα “ποσοτικά” στοιχεία, το ίδιο επιβεβαιώνουν πολλά ακόμη στοιχεία: η ψυχολογία του κοινού, τα γραφόμενα στα ΜΜΕ, το “ξύπνημα” πολλών ξεχασμένων μετοχών, η κίνησή τους κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, τα “κουτσομπολιά”, τα “παιχνίδια” στην αγορά και πολλά άλλα, που όλοι πλέον νιώθουμε.

 

Επαναλαμβάνουμε τη σταθερή μας θέση, που “διαλαλούμε” από το 2018, οπότε και ξανακυκλοφόρησε το Χ&Α: Το κράτος, η οικονομία, η κοινωνία και το Χρηματιστήριο εισήλθαν σε μία νέα μακροχρόνια ιστορική φάση (από το 2016). Η πρώτη περίοδος κάθε νέας μακροχρόνιας φάσης είναι ανοδική και κρατά πολλά χρόνια. Εκτός εάν συμβεί κάτι δραματικό και ανατρεπτικό, αυτό που ζούμε σήμερα, θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια.

 

Το Χαρτοφυλάκιό μας, πέτυχε σήμερα -λόγω της ΜΟΤΟ- μία από τις καλύτερες επιδόσεις του και μάλιστα σε μία πτωτική συνεδρίαση: +4,90% (δείτε εδώ).

Η απόδοσή του από την ημέρα που εισήλθαμε στην αγορά (19/12/2022) είναι +29,03%, έναντι απόδοσης +16,80% του Γενικού Δείκτη. Η συνολική απόδοση από την έναρξη φτάνει στο +89,34% και αυτό λίγες μέρες πριν κλείσουμε 4 χρόνια λειτουργίας του χαρτοφυλακίου. Η μέση ετήσια απόδοση έφτασε στο 17,5%, όμως, απέχει ακόμη από το στόχο μας, δηλαδή, να διακυμαίνεται ανάμεσα στο 20% και το 30%, στόχος που οδηγεί σε εξαιρετικά υψηλά μακροχρόνια αποτελέσματα (δείτε εδώ).

 

Η σημερινή εξέλιξη της ΜΟΤΟ (άνοδος κατά 22,54%, στα € 2,99, με όγκο 368 χιλιάδων μετοχών), μας οδηγεί σε μερικά “διδάγματα”.

Η λογική, στο Χρηματιστήριο, πάντα οδηγεί σε κέρδη. Ασχολούμαστε και παρακολουθούμε “στενά” τη ΜΟΤΟ, επί δύο περίπου χρόνια και ήμασταν οι πρώτοι που γράψαμε για την εξέλιξή της.

Όντως, η μετοχή, είναι “κουραστική”. Και κάνει λίγες συναλλαγές (δείτε τα στοιχεία του όγκου, εδώ). Όμως, η εταιρία πηγαίνει περίφημα.

“Διαμαρτυρόμασταν” για τη μετοχή επί μεγάλο διάστημα. Σ’ αυτό οδηγηθήκαμε από την ανάγκη των “γρήγορων” αποδόσεων, αφού -καλώς ή κακώς- κρινόμαστε καθημερινά, από το τί απόδοση θα γράψει το χαρτοφυλάκιο -αυτό είναι λάθος.

Να κάνουμε υπομονή. Η αγορά βρίσκεται σε ανοδική φάση. Εισρέουν κεφάλαια και οι επιλογές είναι λίγες. Κάποια στιγμή, οι καλές μετοχές θα βρεθούν εκεί που τους αξίζει.

Να εξετάζουμε πολύ καλά τα στοιχεία της μετοχής, πριν αποφασίσουμε να κάνουμε κάποια πράξη. (Τελικά, δεν υπάρχει κάποιος εμφανής λόγος για την άνοδό της. Κατά τα φαινόμενα, κάποιοι αποφάσισαν να αγοράσουν και κάποιες χρηματιστηριακές, τη βρήκαν ως ένα καλό “όχημα” για να κάνουν και το παιχνίδι τους. Τέτοια, στο επόμενο διάστημα θα βλέπουμε πολλά. Είναι ένα ΣΑΦΕΣ ΔΕΙΓΜΑ ότι όλα αλλάζουν στην αγορά, καθώς μπαίνουμε στην ανοδική φάση. Η μετοχή, κάποια στιγμή θα κάνει ένα γύρισμα προς τα κάτω, για να συνεχίσει λίγο αργότερα και  πάλι ανοδικά. Εμείς, παρακολουθούμε την πορεία της, μέσα από τα οικονομικά της μεγέθη και την παρακολούθηση του “τί συμβαίνει γύρω μας”.

 

Στις αγορές του εξωτερικού, οι χρηματιστηριακοί δείκτες δείχνουν να δυσκολεύονται. Εμείς διατηρούμε τη θέση μας, η οποία είναι επιφυλακτική, ενώ εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι θα δούμε τους δείκτες πιο κάτω. Προς το παρόν, η άποψή μας δεν επιβεβαιώνεται απόλυτα, όμως, το “παιχνίδι” δεν έχει τελειώσει ακόμη.

 

Θα υπάρξουν διάφορες γενικές (δημόσιες) δημοσιεύσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο.

 

Αλλάζουμε αρκετά τη σελίδα του καθημερινού Δελτίου του Απόλυτου Συστήματος. Δείτε το εδώ. Να το παρακολουθείτε καθημερινά. Το “ζωντανεύουμε” και θα σας αρέσει!

Και, πάντα θα βάζουμε ύλη πρωτότυπη, που, δεν θα περιγράφει τόσο, αλλά θα σας διδάσκει για το πώς μπορείτε, εσείς οι ίδιοι, να “μάθετε” και να καταλαβαίνετε την αγορά, ύλη που δε θα βρείτε αλλού και η οποία απαιτεί μία πολύ μεγάλη υποδομή και συνιστά το “απαύγασμα” μιας εμπειρίας δεκαετιών. (Βλέπετε, το σημερινό +22,5% της ΜΟΤΟ, δικαιολογεί να “ευλογήσουμε” τα γένια μας, έστω για μια φορά!)

 

Ήταν μία κρύα εβδομάδα, με μία “καυτή” αγορά!

 

Καλό Σαββατοκύριακο!

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text