Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | El Erian: Η Fed δεν θα μπορέσει να φτάσει τον πληθωρισμό στο 2% χωρίς να συνθλίψει την οικονομία

El Erian: Η Fed δεν θα μπορέσει να φτάσει τον πληθωρισμό στο 2% χωρίς να συνθλίψει την οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
El Erian: Η Fed δεν θα μπορέσει να φτάσει τον πληθωρισμό στο 2% χωρίς να συνθλίψει την οικονομία

Ο διάσημος οικονομολόγος El Erian δήλωσε την Παρασκευή, στο Bloomberg Television, ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είναι απίθανο να καταφέρει να φτάσει τον πληθωρισμό στο επίπεδο-στόχο του 2% χωρίς να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Ισχυρίστηκε πως ο στόχος του πληθωρισμού που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα είναι λανθασμένος. Ωστόσο, δεν θεωρεί πιθανό η Fed να αλλάξει αυτόν τον στόχο.

 

Αναλυτικότερα, ο El-Erian υποστήριξε πως οι εξελίξεις και οι αλλαγές στον κλάδο της προσφοράς, τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, είναι συμβατές με ένα υψηλότερο στόχο πληθωρισμού. Ανέφερε ότι η ενεργειακή μετάβαση, η ισχυρή αγορά εργασίας, τα μεταβαλλόμενα γεωπολιτικά ζητήματα και οι αλλαγές στις αλυσίδες εφοδιασμού που προέκυψαν κατά την διάρκεια της πανδημίας δεν συνάδουν με τον στόχο του 2%.

Η επιμονή της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομία και να την οδηγήσει σε ύφεση, καθώς αυτό το επίπεδο του πληθωρισμού δεν είναι συμβατό με τις τρέχουσες μακροοικονομικές συνθήκες.

 

Είπε ότι δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο προσαρμογής του στόχου πληθωρισμού,  καθώς κάτι τέτοιο θα έπληττε την αξιοπιστία της Fed. Παρόλα αυτά, υποστήριξε ότι η Fed θα πρέπει να επανεξετάσει το μακροοικονομικό περιβάλλον προκειμένου να διαμορφώσει μια κατάλληλη στρατηγική αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων και να μην είναι προσκολλημένη μόνο στα δεδομένα.

 

Με πληροφορίες από bloomberg.com


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text