Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Θα μπορούσε η Ινδία να μετατραπεί σε βασικό προμηθευτή της Apple;

Θα μπορούσε η Ινδία να μετατραπεί σε βασικό προμηθευτή της Apple;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Apple βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση, όσον αφορά την παραγωγική της διαδικασία. Η εταιρία, προκειμένου να προφυλαχθεί από τους εντεινόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους και τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού που παρατηρούνται στην κινεζική οικονομία, προβαίνει σε ενέργειες διαφοροποίησης της εφοδιαστικής της αλυσίδας.

 

Πιο συγκεκριμένα, η Apple παράγει μόνο το 5-7% των προϊόντων της στην Ινδία, ωστόσο οι βασικοί της προμηθευτές επενδύουν στην χώρα προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή τους. Σύμφωνα με υπουργικά στελέχη της χώρας, η Apple αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή στην Ινδία, σε σημείο όπου να αντιπροσωπεύει το 25% των συνολικών της προϊόντων.

 

Η επιθυμία της Apple να απεξαρτηθεί -ως έναν βαθμό- από την Κίνα, έγκειται στα παρατεταμένα προβλήματα εφοδιασμού που αντιμετώπισε η εταιρία κατά τους προηγούμενους μήνες, αλλά και στις έντονες ανησυχίες σχετικά με τις τεταμένες σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ.

 

Η Apple αντιμετώπισε σημαντικές ελλείψεις σε βασικά προϊόντα της, όπως το iPhone 14 Pro και το iPhone 14 Pro Max, εξαιτίας της ελλιπούς παραγωγής του μεγαλύτερου εργοστασίου iPhone στον κόσμο. Το εργοστάσιο αυτό, το οποίο βρίσκεται στην Κίνα και διαχειρίζεται από την αμερικανική εταιρία Foxconn, αντιμετώπισε ελλείψεις προσωπικού, λόγω της αυστηρής πολιτικής της κινεζικής κυβέρνησης κατά του κορωνοϊού. Οι ελλείψεις αυτές είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο όγκο του παραγόμενου προϊόντος και κατά συνέπεια στα έσοδα της Apple.

 

Ακόμα, οι αυξημένες εντάσεις στις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, προβάλλουν ένα βασικό κίνδυνο να την εταιρία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη επιβάλλει μια σειρά από περιοριστικά μέτρα όσον αφορά την εξαγωγή αμερικανικής τεχνολογίας προς την χώρα. Οι ενέργειες αυτές, προκαλούν ανησυχίες στην Apple, καθώς είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά την εφοδιαστική αλυσίδα της Κίνας.

 

Καταληκτικά, τα σχέδια της Apple για επέκταση της παραγωγικής διαδικασίας στην Ινδία, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου στόχου προκειμένου η εταιρία να διαφοροποιήσει και να προσδώσει ποικιλομορφία στην εφοδιαστική της αλυσίδα. Ωστόσο, η απεξάρτηση από την κινεζική αλυσίδα παραγωγής αποτελεί μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, η οποία για να καθιερωθεί χρειάστηκε πάνω από δυόμισι δεκαετίες.

 

Με πληροφορίες από cnn.com


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text