Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Louisiana-Pacific: Πως οι προβλέψεις της διοίκησης οδήγησαν σε πτώση την μετοχή κατά 12,5%

Louisiana-Pacific: Πως οι προβλέψεις της διοίκησης οδήγησαν σε πτώση την μετοχή κατά 12,5%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Louisiana-Pacific: Πως οι προβλέψεις της διοίκησης οδήγησαν σε πτώση την μετοχή κατά 12,5%

Οι διοικήσεις των εταιριών που είναι εισηγμένες στην χρηματιστηριακή αγορά, μαζί με την ανακοίνωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, δίνουν συνήθως στην δημοσιότητα τις εκτιμήσεις τους για την μελλοντική πορεία των κερδών και των εσόδων (είτε σε επίπεδο τριμήνου είτε σε επίπεδο έτους). Οι εκτιμήσεις αυτές είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς παρέχουν στο επενδυτικό κοινό έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τις προοπτικές των εταιριών.

 

Ο κρίσιμος ρόλος των προβλέψεων της διοίκησης επαληθεύτηκε χθες (την 22/2/2023), όταν η αμερικανική εταιρία παρασκευής δομικών υλικών Louisiana-Pacific ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2022 (δείτε εδώ) και, ταυτόχρονα, η διοίκηση διατύπωσε τις προβλέψεις της σχετικά με την μελλοντική εξέλιξη του κύκλου εργασιών.

 

Το δ’ τρίμηνο του 2022, ανακοινώθηκε καλύτερα απ’ ότι αναμενόταν. Πιο συγκεκριμένα, η Louisiana-Pacific (LPX) ανακοίνωσε τριμηνιαία έσοδα ύψους 705 εκατομμυρίων δολαρίων, μειωμένα κατά 29,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Τα έσοδα της εταιρίας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατά 10 εκατομμύρια. Η LPX κατέγραψε τριμηνιαίες ζημιές ύψους 8 εκατομμυρίων, ενώ πέρυσι είχε σημειωσεί κέρδη 191 εκατομμυρίων. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) διαμορφώθηκαν στα $ 0,61, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν $ 0,58.

 

Παράλληλα, η  εταιρία ανακοίνωσε αύξηση του μερίσματος κατά 9% σε σχέση με την προηγούμενη διανομή, από $ 0,22 ανά μετοχή, σε $ 0,24 ανά μετοχή. Το ποσό αυτό  θα καταβληθεί την 31 Μαρτίου 2023, σε αυτούς έχουν στην κατοχή τους τη μετοχή από 10 Μαρτίου. Η διανομή αυξημένου μερίσματος, παρά την πτώση των κερδών (ή την εμφάνιση ζημιών σε άλλες περιπτώσεις) είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς τους επενδυτές, για την οικονομική κατάσταση και ισχύ της εταιρίας.

 

Ωστόσο, παρά την ανακοίνωση αύξησης του μερίσματος και την υπέρβαση των προβλέψεων των εσόδων και των κερδών, η μετοχή της υποχώρησε κατά 12,45%, έπειτα από τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων από την διοίκηση.

 

Η εταιρία δήλωσε πως αναμένει μείωση των εσόδων στο τμήμα των εξωτερικών επενδύσεων κατοικιών (Siding Solutions) και στο τμήμα εμπορίας ξύλου OSB. Τα έσοδα από Siding Solutions για το α’ του 2023 αναμένεται να μειωθούν έως και 5% από έτος σε έτος. Τα έσοδα από OSB, το α’ τρίμηνο του 2023, αναμένεται να είναι χαμηλότερα κατά περίπου 20% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

 

Οι δηλώσεις των στελεχών της διοίκησης, ήταν αυτές που προκάλεσαν έκπληξη στους αναλυτές και την επενδυτική κοινότητα και οδήγησαν στην κατακόρυφη πτώση της μετοχής που, ας σημειωθεί, διακρατά στο χαρτοφυλάκιο του και ο διάσημος επενδυτής και δισεκατομμυριούχος Warren Buffett. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών διαδραματίζουν και αυτές σημαντικό ρόλο στον τρόπο που οι επενδυτές αντιλαμβάνονται μια εταιρία, ωστόσο οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις της διοίκησης είναι πιο σημαντικές, λόγω της καλύτερης πληροφόρησης που αυτές εμπεριέχουν.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text