Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Το ενδεχόμενο πτώσης των αμερικανικών δεικτών. Ποιά θα είναι η επίδραση στην αγορά της Αθήνας;

Το ενδεχόμενο πτώσης των αμερικανικών δεικτών. Ποιά θα είναι η επίδραση στην αγορά της Αθήνας;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το ότι οι αμερικανικές αγορές αντιμετωπίζουν προβλήματα και ότι, κατά τις τελευταίες μέρες, βρίσκονται σε μία φάση υποχώρησης, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας παραξενεύει.

Οι αγορές αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες με την αμφισβήτηση για την πορεία της οικονομίας και το πώς το αυξανόμενο κόστος χρήματος θα επηρεάσει την κατανάλωση, τις επενδύσεις, αλλά και το χρηματοοικονομικό κόστος των εταιριών.

Παράλληλα όμως, αντιμετωπίζουν και δύο στοιχεία, που δεν αντιμετωπίζουν οι αγορές στην Ευρώπη: α) τη, συγκριτικά, μεγαλύτερη αύξηση στα επιτόκια και β) τη μεγαλύτερη “αίσθηση” της βαρύτητας, αφού η άνοδος των μετοχών -και κυρίως των μετοχών του δείκτη Nasdaq- υπήρξε σημαντικά μεγαλύτερη, σε σχέση με άλλες αμερικανικές ή διεθνείς αγορές, κατά την προηγούμενη δεκαετία.

 

Η πορεία των επιτοκίων και οι επιδράσεις που εμφανίζονται πλέον στην οικονομία (επιδράσεις που αναφέρουν ως αρνητικούς παράγοντες οι διοικήσεις των εταιριών στις ενημερώσεις τους προς τους αναλυτές), είναι ένα στοιχείο το οποίο είναι λογικό να μας ανησυχεί.

Δείτε την εξέλιξη των επιτοκίων κατά το διάστημα από την αρχή του 2022, αλλά και την ανοδική τάση που έχουν -και πάλι- αποκτήσει κατά τις τελευταίες εβδομάδες, εδώ.

 

Όπως γνωρίζετε, εμείς εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι, θα υπάρξουν χαμηλότερες τιμές στους αμερικανικούς δείκτες και για το λόγο αυτό άλλωστε, εξακολουθούμε να διατηρούμε το short (δηλαδή που ποντάρει στην πτώση του δείκτη), ETF, στο επενδυτικό διεθνές χαρτοφυλάκιο.

 

Δεν ξεχνάμε το διάγραμμα που είχαμε δημιουργήσει στο παρελθόν, για τις ανάγκες του άρθρου “1973 και 2022: Κρίσεις παράλληλες” (δείτε εδώ).

Εξακολουθούμε να διαπιστώνουμε ότι, εμφανίζεται μία αξιοσημείωτη ομοιότητα στην εξέλιξη της κρίσης του 2022, σε σχέση με την κρίση του 1973 και ότι είναι πιθανό, η πορεία του Nasdaq, στην παρούσα φάση, να ακολουθήσει την πορεία που είχε ακολουθήσει στο παρελθόν.

 

Συνδρομητικό διάγραμμα

 

Το χαρτοφυλάκιο των διεθνών αγορών, καθώς περιέχει προϊόντα με σχετικά “αντίθετες” κατευθύνσεις, εξακολουθεί να παραμένει σε ισορροπία, διατηρώντας τη μικρή “ζημιά” που είχε εμφανίσει πριν από λίγο καιρό. Δείτε το χαρτοφυλάκιο εδώ. Επίσης, δείτε το διάγραμμα της πορεία του, σε σχέση με την πορεία των αμερικανικών δεικτών, εδώ.

 

Δε θα πρέπει να μας παραξενεύει το γεγονός ότι, η ελληνική αγορά υπέστη σήμερα μεγάλες απώλειες, με αφορμή τη χθεσινή πτώση στη Wall Street.

Λόγω της πρόσφατης ανοδικής πορείας του ελληνικού Γενικού Δείκτη, η χθεσινή εξέλιξη αποτέλεσε μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για μία διόρθωση και μία αποκομιδή κερδών.

 

Το ζήτημα είναι, πώς θα αντιδράσει η ελληνική αγορά στην περίπτωση που συνεχιστεί η πτώση των αμερικανικών δεικτών και στην περίπτωση που, οι φόβοι μας για την πορεία των αμερικανικών αγορών, αποδειχθούν βάσιμοι και κυρίως, στην περίπτωση που επαληθευτεί η “ομοιότητα” και, κατά το επόμενο διάστημα, ακολουθήσει μία πτωτική περίοδος για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

 

Αυτό, θα είναι ένα πρόβλημα, αφού θα μεταβάλει σημαντικά το κλίμα στην εγχώρια αγορά και θα αυξήσει τις επιφυλάξεις, σε μία περίοδο που, η αγορά προσελκύει νέα κεφάλαια.

Εκτιμούμε όμως ότι, όποια βλάβη και αν -στην υποθετική αυτή περίπτωση- προκληθεί, δε θα είναι ούτε μεγάλη, αλλά ούτε και “ανήκεστος”. Άλλωστε, θυμόμαστε όλοι την πορεία της ελληνικής αγοράς σε διάφορες φάσεις κατά το περασμένο έτος ότι, η αμερικανική αγορά κινούνταν στα χαμηλά επίπεδα του έτους και  με μεγάλες απώλειες σε σχέση με το τέλος του 2021.

Είναι βέβαια θετικό ότι, η ελληνική αγορά, πρόλαβε, κατά το τελευταίο δίμηνο, να αναπτύξει μία μοναδική δυναμική, η οποία έφερε το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.000 μονάδες και έκανε τους επενδυτές, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, να την ξαναπροσέξουν. Μετά απ’ αυτό το δίμηνο, ακόμη και αν η εξέλιξη στις ΗΠΑ είναι αρνητική, οι επιδράσεις για την αγορά της Αθήνας, θα ακόμη πιο ήπιες.

 

Αυτές είναι κάποιες πρώτες σκέψεις και με αφορμή τη σημερινή πτώση του Γενικού Δείκτη της Αθήνας. Θα περιμένουμε και θα δούμε προς τα πού οδηγούνται τα πράγματα.

 

Από αύριο, θα ξεκινήσουν οι προδημοσιεύσεις για το επόμενο τεύχος.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text