Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 250 | PROFILE SOFTWARE: Εξαιρετική δυναμική, με προσανατολισμό τις διεθνείς αγορές

PROFILE SOFTWARE: Εξαιρετική δυναμική, με προσανατολισμό τις διεθνείς αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
PROFILE SOFTWARE: Εξαιρετική δυναμική, με προσανατολισμό τις διεθνείς αγορές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROFILE SOFTWARE

 

Εξαιρετική δυναμική, με προσανατολισμό τις διεθνείς αγορές

 

Η Profile Software, εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την 29/11/2003 και ο βασικός μέτοχος της εταιρίας είναι ο κ. Στασινόπουλος Χαράλαμπος, με ποσοστό 46,5% του μετοχικού κεφαλαίου. Έχοντας ξεκινήσει, ως μια μικρού μεγέθους εταιρία, στον τομέα της ανάπτυξης και της εμπορίας χρηματιστηριακού και χρηματοοικονομικού λογισμικού, σήμερα έχει φτάσει να έχει μια σημαντική παρουσία στην ανάπτυξη λύσεων λογισμικού στον διεθνή και εγχώριο χρηματοοικονομικό τομέα, στον ευρύτερο επιχειρηματικό κλάδο και στο δημόσιο τομέα. Ο Όμιλος, προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον τραπεζικό τομέα, στον τομέα διαχείρισης επενδύσεων και στον χρηματοπιστωτικό τομέα ενώ μέσω των θυγατρικών του, έχει διεθνή παρουσία, στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία, Αφρική και Αμερική.

Η στρατηγική του Ομίλου, είναι η προϊοντική επέκταση με στόχο την κάλυψη των αναγκών των τραπεζών και των επενδυτικών εταιριών καθώς και η γεωγραφική επέκταση προς τις διεθνείς αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση βρίσκεται στην προσπάθεια μεγαλύτερης διείσδυσης στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, αυξάνοντας τις προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και δημιουργώντας συνεργασίες με τοπικές επιχειρήσεις.

 

Παράλληλα, στα μέσα Ιουλίου του 2022, η εταιρία προέβει στη πώληση και μεταβίβαση της επιχειρηματικής μονάδας, διαχείρισης κρατήσεων και διαχείρισης τελωνειακών εργασιών, έναντι τιμήματος € 2,25 εκατομμύρια. Η κίνηση της αποεπένδυσης, πραγματοποιήθηκε καθώς η παραπάνω δραστηριότητα δεν εντάσσεται στην βασική στρατηγική του Ομίλου και τα κεφάλαια από την πώληση θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για έρευνα και ανάπτυξη.

Η εταιρία δαπανά, σημαντικό ύψος κεφαλαίων σε έρευνα και ανάπτυξη -ένας από τους βασικούς παράγοντες κόστους της εταιρίας- για την δημιουργία νέων προϊόντων.

 

Κατά το 2021, η εταιρία επίσης προχώρησε στην εξαγορά του 100% της εταιρίας Euronext Centevo (ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης επενδύσεων), αποκτώντας πρόσβαση στην αγορά της Σουηδίας και της Νορβηγίας. Η αμέσως προηγούμενη εξαγορά πραγματοποιήθηκε το 2017, με την απόκτηση του 78,3% της γαλλικής εταιρίας Login (εταιρία ανάπτυξης treasury λογισμικού).

 

Η άποψη μας για την εταιρία και την μετοχή είναι εξαιρετική και την κατατάσσουμε στην κατηγορία “Top 25” των επενδυτικών επιλογών, καθώς παρουσιάζει μια στοχευμένη στρατηγική και διαμορφώνει μια υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ. Σύμφωνα με την στρατηγική, που ακολουθεί η διοίκηση είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθούν, μελλοντικά, περεταίρω εξαγορές στο εξωτερικό, που θα ενισχύσουν την παρουσία του. Στην εγχώρια αγορά, ο κλάδος της πληροφορικής βρίσκεται σε φάση “άνθησης” με τον όγκο των ψηφιακών έργων να είναι αυξημένος, υποστηριζόμενος από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, διαμορφώνει απόδοση 9,6%. Αξίζει να επισημάνουμε ότι η μετοχή παρουσιάζει σημαντικά ενισχυμένο μέσο ημερήσιο όγκο κατά το 2023 σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Συγκεκριμένα, ο μέσος ημερήσιος όγκος το 2023, είναι 31.263 τεμάχια έναντι 14.183 τεμάχια το 2022, 23.364 το 2021 και 20.234 τεμάχια το 2020. Παράλληλα, επισημαίνουμε ότι η μετοχή την 31/12/2022, βρισκόταν σε 23 χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων (8,3% του μετοχικού κεφαλαίου), έναντι 19 το 2021, 17 το 2020 και 11 το 2019.

 

Σημειώνεται ότι, η εταιρία από την είσοδο της, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν έχει πραγματοποιήσει πότε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά, ωστόσο πραγματοποιεί αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσω προγράμματος δικαιωμάτων προαίρεσης (stock option), έχει διανείμει μια φορά μετοχές δωρεάν (το 2006) και έχει πραγματοποιήσει ένα stock split (διάσπαση μετοχών), εντός του 2022. Όσον αφορά στην διανομή μερίσματος, τα τελευταία τρία χρόνια, διανέμει σταθερά μέρισμα, με την μέση μερισματική απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,1%.

 

Η μακροχρόνιες αποδόσεις της μετοχής, είναι εξαιρετικές, ανεξάρτητα από την περίοδο αγοράς της μετοχής (δείτε εδώ).


Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 250 (Μάρτιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 250, εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text