Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 250 | Τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών άγγιξαν τα 132 δισ. τον Ιανουάριο του 2023

Τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών άγγιξαν τα 132 δισ. τον Ιανουάριο του 2023

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών άγγιξαν τα 132 δισ. τον Ιανουάριο του 2023

 

Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρίες συνεχίζουν να εφαρμόζουν υπέρογκα προγράμματα επαναγοράς μετοχών, παρά τις ενστάσεις του Λευκού Οίκου και της εφορίας και ενάντια στις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, τροφοδοτόντας, με αυτό το τρόπο αισιοδοξία στο επενδυτικό κοινό.

Η επαναγορά μετοχών από μία εταιρία δείχνει οικονομική ευρωστία για την εταιρία, ενώ αυτό, συνήθως συνοδεύεται και από μία “πλούσια” μερισματική πολιτική.

Βέβαια, από την άλλη πλευρά, μια υπερβολική πολιτική επαναγορών, ίσως σημαίνει ότι, η εταιρία δε “βλέπει” εταιρίες επένδυσης, ή ότι βρίσκεται σε ένα σημείο ωριμότητας στην επιχειρηματική της καμπύλη.

 

Η επαναγορά μετοχών, ενισχύει την αξία των υπολοίπων κυκλοφορούντων μετοχών, αφού η ίδια εταιρία “μοιράζεται” σε μικρότερο αριθμό μετοχών.

 

Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο του 2023 οι ανακοινωθείσες επαναγορές μετοχών υπερτριπλασιάστηκαν -συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2022- και έφτασαν σχεδόν τα 132 δισεκατομμύρια δολάρια. Το επίπεδο αυτό αποτελεί το υψηλότερο που έχει ποτέ καταγραφεί κατά τον πρώτο μήνα του έτους. Οι προγραμματισμένες επαναγορές μετοχών ξεπέρασαν κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 15,0% το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε σημειωθεί πριν δύο χρόνια -τον Ιανουάριο του 2021.

 

Παρά τις προσπάθειες και τις ενέργειες των εταιριών για μείωση του κόστους παραγωγής και περιορισμό των περιττών δαπανών, τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών εξακολουθούν να τίθενται σε ισχύ, τροφοδοτόντας αισιοδοξία στο επενδυτικό κοινό. Οι επαναγορές μετοχών, σε συνδυασμό με την ζήτηση μεμονωμένων επενδυτών και διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων, συνέβαλαν καθοριστικά στην ανοδική πορεία του δείκτη S&P 500 τις τελευταίες εβδομάδες.

 

Η στρατηγική των διευρυμένων προγράμματα επαναγοράς μετοχών, παρόλο που πιθανότατα υποδεικνύει την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες και την αδυναμία εύρεσης καλύτερων εναλλακτικών χρήσης των μετρητών που έχουν στην διάθεσή τους, τονώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις εταιρίες αυτές και παράλληλα δείχνει ότι η διοίκηση είναι αισιόδοξη σχετικά με τις προοπτικές της εταιρίας.

 

Με πληροφορίες από bloomberg.com

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 250 (Μάρτιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 250, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text