Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 250 | Intel: Μείωση μερίσματος - Μία “επικίνδυνη” απόφαση!

Intel: Μείωση μερίσματος - Μία “επικίνδυνη” απόφαση!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Intel: Μείωση μερίσματος - Μία “επικίνδυνη” απόφαση!

 

 

 

 

 

 

 

 

Intel: Μείωση μερίσματος - Μία “επικίνδυνη” απόφαση!

 

Η αμερικανική εταιρία κατασκευής ημιαγωγών και επεξεργαστών Intel, ανακοίνωσε χθες (την 23/2/2023) πως θα προβεί σε μείωση του τριμηνιαίου μερίσματος κατά 66% συγκριτικά με την προηγούμενη διανομή, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε τις προηγούμενες εκτιμήσεις της για μείωση των εσόδων και καταγραφή ζημιών κατά το α’ τρίμηνο του 2023 (δείτε το δελτίο τύπου, εδώ). Μετά την ανακοίνωση, η τιμή της μετοχής υποχώρησε και σημείωσε απώλειες ύψους 2,26%, ενώ την αμέσως προηγούμενη μέρα είχε υποχωρήσει κατά περισσότερο από 5,0%.

 

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η μείωση του μερίσματος από μια εταιρία, στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό γεγονός το οποίο ερμηνεύεται αρνητικά από την επενδυτική κοινότητα, ενώ στις περιπτώσεις αυτές, η μετοχή, συνήθως εισέρχεται σε μία πορεία αναταράξεων.

 

Η κίνηση αυτή της Intel μπορεί να ερμηνευθεί με δύο τρόπους: είτε ότι η εταιρία δρα αποφασιστικά για να διαφυλάξει την μακροχρόνια ανάπτυξη της, είτε ότι αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της.

 

Αναλυτικότερα, η εταιρία ανακοίνωσε πως το τριμηνιαίο μέρισμα θα διαμορφωθεί στα $ 0,125 ανά μετοχή, μειωμένο κατά 66% σε σχέση με την προηγούμενη διανομή, όπου βρισκόταν στο επίπεδο των $ 0,365. Το μέρισμα θα διανεμηθεί την 1 Ιουνίου 2023, σε αυτούς έχουν στην κατοχή τους τη μετοχή από 7 Μαΐου.

 

Παράλληλα, επιβεβαίωσε τις προηγούμενες προβλέψεις της για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας κατά το α’ τρίμηνο του 2023. Η εταιρία δήλωσε ότι αναμένει να παρουσιάσει έσοδα ύψους 10,5 έως 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι αναλυτές αναμένουν 11,12 δισ. Ακόμα, προέβλεψε πως στο α’ τρίμηνο του 2023 θα εμφανίσει ζημιές ύψους $ 0,15 ανά μετοχή.

 

Οι κινήσεις της Intel, μπορούν να γίνουν αντιληπτές, ως ένα μέρος του ευρύτερου  σχεδίου που έχει θέσει σε εφαρμογή η εταιρία για μείωση του κόστους, αναδιαμόρφωσης της επενδυτικής της στρατηγικής και της κατανομής κεφαλαίων. Η οικονομική ευελιξία που θα προσδώσει στην εταιρία η μείωση του μερίσματος, θα μπορέσει να υποστηρίξει τις επενδύσεις που σκοπεύει να πραγματοποιήσει και θα εξοικονομήσει μετρητά που μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας.

 

Ωστόσο, υπάρχει και μια αντίθετη όψη της κίνησης αυτής. Η μείωση του μερίσματος στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 χρόνων και οι προβλέψεις για ζημιογόνα αποτελέσματα, υποδεικνύουν την σημαντική επιβράδυνση της ζήτησης μικροτσίπ και θέτουν υπό αμφισβήτηση την οικονομική κατάσταση της εταιρίας και την ικανότητά της να αποκαταστήσει την κυριαρχία της στην αγορά ημιαγωγών.

 

Έχουμε τοποθετήσει τη μετοχή της  Intel, στο διεθνές επενδυτικό χαρτοφυλάκιό μας (δείτε εδώ). Η απόδοσή της από την αρχή του έτους, είναι περίπου 1,5%. Προς το παρόν, διατηρούμε τη μετοχή, αναμένοντας να “καταλαγιάσουν” οι αναταράξεις των τελευταίων ημερών.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 250 (Μάρτιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 250, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text