Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 250 | AUTOHELLAS: Η εταιρία συνεχίζει τη στρατηγική προϊοντικής και στρατηγικής επέκτασης

AUTOHELLAS: Η εταιρία συνεχίζει τη στρατηγική προϊοντικής και στρατηγικής επέκτασης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
AUTOHELLAS: Η εταιρία συνεχίζει τη στρατηγική προϊοντικής και στρατηγικής επέκτασης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AUTOHELLAS

 

Η εταιρία συνεχίζει τη στρατηγική προϊοντικής και στρατηγικής επέκτασης

 

Εγκρίθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η απόκτηση του κοινού ελέγχου της εταιρίας FCA Greece, από τις εταιρίες Autohellas και Samelet (εδώ). Η FCA Greece, συστάθηκε το 1962 και η κύρια δραστηριότητά της είναι η εισαγωγή και χονδρική διανομή αυτοκινήτων με τα σήματα FIAT, ALFA ROMEO, ABARTH και JEEP, καθώς και η εισαγωγή και χονδρική διανομή αυθεντικών ανταλλακτικών.

 

Η εξέλιξη αυτή, επιβεβαιώνει τη στρατηγική της διοίκησης, η οποία είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση του κλάδου εμπορίας αυτοκινήτων και ανταλλακτικών στην Ελλάδα. Ο κλάδος αυτός, που δημιουργήθηκε από την Autohellas κατά το 2015 (μετά από την εξαγορά των ΒΕΛΜΑΡ και ΤΕΧΝΟΚΑΡ) και ήδη από το 2018 κατέλαβε την πρώτη θέση σε πωλήσεις στον Όμιλο.

 

Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα (με το ποσοστό συμμετοχής της κάθε κατηγορίας δραστηριοποίησης, στο συνολικό κύκλο εργασιών από το 2015 μέχρι σήμερα), η κατηγορία εμπορίας αυτοκινήτων και ανταλλακτικών στην Ελλάδα, είναι η κύρια πηγή εσόδων για τον Όμιλο καθώς αποτελεί το 57,6% των πωλήσεων του 2021, και ακολουθεί η κατηγορία μίσθωσης και πώλησης αυτοκινήτων στην Ελλάδα, με συμμετοχή 32,2% στις πωλήσεις του 2021 και τέλος με 10,2% στις πωλήσεις συμμετέχει η κατηγορία μίσθωσης και πώλησης αυτοκινήτων στο εξωτερικό.



Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ.


Κατά το 2023, πέραν από την κανονική ανάπτυξη των μεγεθών στις ήδη λειτουργούσες δραστηριότητες, αναμένεται η εμφάνιση κύκλου εργασιών από τη δραστηριότητα της FCA Greece, αλλά και από την πορτογαλική HR Automóveis (είναι η αντιπρόσωπος της Hertz στην Πορτογαλία) της οποίας, η Autohellas, κατέχει το 85,6%. Σημειώνεται ότι η εταιρία αυτή, ξεκίνησε να ενοποιείται στον ενοποιημένο ισολογισμό του Ομίλου Autohellas, από την 1/10/2022.


Δείτε το πλήρες δίκτυο πωλήσεων λιανικής πώλησης, ενοικίασης και εισαγωγής αυτοκινήτων της Autohellas, εδώ.


Η Autohellas, υλοποιεί, με εξαιρετικά πετυχημένο τρόπο, ένα σχέδιο γεωγραφικής και προϊοντικής ανάπτυξης, το οποίο θα μπορούσε να συνεχίσει και στα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη κάλυψη της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου (στην οποία είναι πλέον ο κυριότερος “παίκτης”), περαιτέρω επέκταση στον τομέα των μισθώσεων στο εξωτερικό, αλλά και εξάπλωση στον τομέα της εμπορίας αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, στο εξωτερικό, μέσω συνεργασιών.

 

Η πετυχημένη επιχειρηματική πορεία της εταιρίας, έχει αλλάξει τη φυσιογνωμία της στο Χρηματιστήριο όπου, η μετοχή της θεωρείται πλέον ως ένα από τα κυριότερα “blue chips” της αγοράς. Ήδη, η κατοχή της από θεσμικούς επενδυτές έχει αυξηθεί (36 Α/Κ κατέχουν το 9,8% των μετοχών της), ενώ η απόδοσή της από την αρχή του 2022 μέχρι και σήμερα (συμπεριλαμβανομένων των χρηματικών διανομών) φτάνει στο 32,2%.


Η άποψη μας για την εταιρία παραμένει εξαιρετική, λόγω οικονομικών μεγεθών, στρατηγικής και μερισματικής πολιτικής και την κατατάσσουμε στον πίνακα “Επενδυτικών Επιλογών του Χ&Α”, στην κατηγορία μετοχών “Top 25”. Δείτε τον πίνακα, εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 250 (Μάρτιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 250, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text