Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 250 | REDS: Φιλόδοξο το επενδυτικό πρόγραμμα. Η εμπειρία όμως δείχνει δυσπραγία στην υλοποίηση.

REDS: Φιλόδοξο το επενδυτικό πρόγραμμα. Η εμπειρία όμως δείχνει δυσπραγία στην υλοποίηση.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
REDS: Φιλόδοξο το επενδυτικό πρόγραμμα. Η εμπειρία όμως δείχνει δυσπραγία στην υλοποίηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REDS


Φιλόδοξο το επενδυτικό πρόγραμμα. Η εμπειρία όμως δείχνει δυσπραγία στην υλοποίηση.

 

Την επόμενη Δευτέρα (13/2/2023), αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Reds και του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της γεωγραφικής έκτασης 345.567 τ.μ. στις Γούρνες Ηρακλείου. Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να φτάσει τα € 200 εκατομμύρια και το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης είναι από 5 έως 7 έτη.

Παράλληλα, ο επενδυτικός προγραμματισμός του Ομίλου, περιέχει την επέκταση του Smart Park, την ανάπτυξη του Cambas Project (προβλεπόμενη ολοκλήρωση το 2026), το έργο ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου (αναμένεται η έκδοση αδειών από τις αρμόδιες αρχές) και την διαχείριση των ακινήτων που κατέχει ο Όμιλος στη Ρουμανία.

 

Διάφορα σχόλια στον τύπο, παρουσιάζουν το έργο της Reds, στις Γούρνες, ως ένα “μικρό Ελληνικό” λόγω της ομοιότητας του με το έργο της Lamda Development, ενώ πιο τολμηρά σχόλια κάνουν λόγο για την εξέλιξη του Ομίλου Reds σε μια νέα Lamda Development.

 

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά αν μπορεί να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός, ωστόσο η ιστορία της εταιρίας, μας έχει δείξει ότι υπάρχει αδυναμία στην εκμετάλλευση των ακινήτων της και μια εξαιρετικά αργή κίνηση στην ολοκλήρωση του προγράμματος επενδύσεων της.

Παράλληλα, η αναφορά των έργων στο site της εταιρίας, είναι ελλιπής, ανεπαρκής και πρόχειρη, ώστε να μην μας πείθει ότι, τουλάχιστον ακόμη, υπάρχει κάτι αξιόλογο σε εξέλιξη.

 

Υπενθυμίζουμε ότι, σήμερα, η μοναδική πηγή εσόδων της εταιρίας είναι το Smart Park και το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

 

Αντιλαμβανόμαστε την πρόθεση της διοίκησης (το 93,4% των μετοχών κατέχεται από την  RB ΕΛΛΑΚΤΩΡ Holdings) να “μεγαλώσει” την εταιρία -συγκρίνοντας το έργο στις Γούρνες, με ένα άλλο, πραγματικά μεγάλο έργο- ωστόσο κάτι τέτοιο θα αργήσει πολύ να συμβεί, καθώς τα έργα του προβλεπόμενου επενδυτικού προγράμματος είναι μεγάλου μεγέθους και δεν θα συνεισφέρουν άμεσα στα έσοδα της εταιρίας. Στο μεσοδιάστημα ωστόσο, η διοίκηση πρέπει να διευρύνει τις πηγές εσόδων της εταιρίας και να βελτιώσει τα κόστη και τις δαπάνες της, γεγονός που χρειάζεται αρκετά προσεκτική διαχείριση όταν παράλληλα χρηματοδοτούνται νέα έργα. Προς το παρόν, η μετοχή δεν έχει να προσφέρει κάτι επενδυτικά.

 

Η επενδυτική μας άποψη είναι “ουδέτερη” -κάτι που άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την κίνηση της μετοχής στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

(Δείτε τον πίνακα επενδυτικών επιλογών, εδώ.)


Κωνσταντίνα Ρομοσού

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 250 (Μάρτιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 250, εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text