Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 250 | JUMBO: Η εξαιρετική μερισματική πολιτική από το 1997 μέχρι σήμερα

JUMBO: Η εξαιρετική μερισματική πολιτική από το 1997 μέχρι σήμερα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
JUMBO: Η εξαιρετική μερισματική πολιτική από το 1997 μέχρι σήμερα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JUMBO

 

Η εξαιρετική μερισματική πολιτική από το 1997 μέχρι σήμερα

 

Σε υψηλό τριετίας κινείται η μετοχή της Jumbo, μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων για τις πωλήσεις του Ιανουαρίου 2023 και την ανακοίνωση για την προτεινόμενη διανομή μερίσματος ύψους € 1,1550 ανά μετοχή.

Σε επίπεδο Ομίλου, οι πωλήσεις τον Ιανουάριο του 2023 αυξήθηκαν κατά 45% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022. Στην Ελλάδα, αντίστοιχα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 48%, στην Κύπρο κατά 32%, στην Βουλγαρία κατά 53% και στην Ρουμανία κατά 40%.

Μέχρι στιγμής, η διοίκηση θεωρεί μη συνετή την διατύπωση προβλέψεων για το σύνολο του έτους. (εδώ).

 

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, η άποψη μας για την εταιρία και την μετοχή είναι εξαιρετική, για αυτό και την κατατάσσουμε στην κατηγορία “Top 25” των επενδυτικών επιλογών του Χ&Α.

Το κύριο χαρακτηριστικό της εταιρίας, που την καθιστά επενδυτικά επιλέξιμη είναι η τακτική διανομή μερίσματος και η υψηλότερη μερισματική απόδοση από την απόδοση της αγοράς.

Αξίζει να επισημάνουμε, ότι από το 1997 όπου εισήχθη η εταιρία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχει διανείμει είτε μέρισμα είτε επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, σε όλα τα έτη μέχρι σήμερα, εκτός από το 2015 και το 2013. Η μερισματική απόδοση είναι σταθερά αυξανόμενη, φτάνοντας σήμερα να διαμορφώνεται στο 6,4%, σύμφωνα με το προτεινόμενο μέρισμα που ανακοινώθηκε και την τιμή της μετοχής την 8/2/2023.

 

Όπως θα δείτε και στο παρακάτω διάγραμμα με την μερισματική απόδοση της εταιρίας και την μερισματική απόδοση της αγοράς, η Jumbo τις περισσότερες φορές εμφανίζει υψηλότερη μερισματική απόδοση από αυτή της αγοράς.

 

 

(Οι κυριότερες μορφές διανομής χρημάτων προς τους μετόχους που μπορεί να κάνει μια εταιρία είναι το μέρισμα και η επιστροφή κεφαλαίου. Το άθροισμα όλων των διανομών, το ονομάζουμε “συνολική διανομή προς τους μετόχους”. Η διανεμητική απόδοση, προκύπτει από τη διαίρεση της “συνολικής διανομής” προς την τιμή της μετοχής.)


Έχουμε μια ιδιαίτερη προτίμηση, στις εταιρίες που επιβραβεύουν τους μετόχους τους με την μορφή μερίσματος και συνιστούμε στους αναγνώστες μας να γνωρίζουν την μερισματική πολιτική της εταιρίας πριν αποφασίζουν να επενδύσουν στην μετοχή.


Υπενθυμίζουμε, ότι η πρώτη εκτίμηση μας για το 2023, είναι ότι οι πωλήσεις θα κινηθούν γύρω από τα € 1.100 εκατομμύρια (κοντά στο +15%) και εκτιμούμε ότι τα καθαρά κέρδη θα κυμανθούν περί τα € 280 εκατομμύρια (δείτε προηγούμενο σχολιασμό, εδώ). Η πρόβλεψη αυτή ενδεχομένως θα αναθεωρηθεί μελλοντικά καθώς θα δημοσιεύονται περισσότερα στοιχεία.


Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

 

Κωνσταντίνα Ρομοσού


Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 250 (Μάρτιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 250, εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text