Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 250 | Πως υπολογίζονται τα κέρδη του S&P 500, με έναν μόνο αριθμό;

Πως υπολογίζονται τα κέρδη του S&P 500, με έναν μόνο αριθμό;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πως υπολογίζονται τα κέρδη του S&P 500, με έναν μόνο αριθμό;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πως υπολογίζονται τα κέρδη του S&P 500, με έναν μόνο αριθμό;

 

Οι αναλυτές και οι επενδυτές των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των κερδών των εταιριών και τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων, προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των θεμελιωδών μεγεθών και των προοπτικών τους. Ωστόσο, είναι  αδύνατον κάποιος να μελετά τα οικονομικά αποτελέσματα όλων των εταιριών της χρηματιστηριακής αγοράς. Για αυτόν τον λόγο, η εξέταση της πορείας των κερδών βασικών δεικτών, όπως ο S&P 500, είναι η πλέον ενδεδειγμένη στρατηγική ώστε να κάποιος να διαμορφώσει μια γενική εικόνα για την εξέλιξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων της αμερικανικής οικονομίας.

 

Υπάρχουν διάφορες μετρήσεις για τα κέρδη του S&P 500, όμως οι βασικότερες εξ αυτών είναι τα λειτουργικά κέρδη ανά μετοχή και τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή. Τα (λειτουργικά ή καθαρά) κέρδη ανά μετοχή (EPS) του S&P 500, υπολογίζονται με παρόμοιο τρόπο με τα EPS μιας μεμονωμένης εταιρίας. Δηλαδή, όπως μια εταιρία διαιρεί τα συνολικά της κέρδη με τον αριθμό των μετοχών που βρίσκονται σε κυκλοφορία, έτσι και τα κέρδη του S&P προκύπτουν από την άθροιση των συνολικών κερδών των εταιριών που απαρτίζουν τον δείκτη, διαιρούμενα με ένα μαθηματικό συντελεστή που ονομάζεται “divisor” (διαιρέτης). O συντελεστής αυτός χρησιμοποιείται και για τον υπολογισμό της τιμής του S&P 500 (διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ - δείτε την ιστορική εξέλιξη του συντελεστή εδώ).

 

Ο υπολογισμός των EPS του S&P 500 περιλαμβάνει τα κέρδη όλων των εταιριών που βρίσκονται στο δείκτη, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που παρουσιάζουν ζημίες. Επιπλέον, επειδή ο S&P 500 έχει μεταβαλλόμενη σύνθεση, οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία του δείκτη αντικατοπτρίζουν -εκτός από τις προβλέψεις των κερδών των μεμονωμένων εταιριών- και τις προσδοκώμενες μεταβολές στην σύνθεσή του.  Δείτε την ιστορική εξέλιξη των EPS του S&P 500, εδώ.

 

Με τον τρόπο αυτόν, λύνεται το πρόβλημα της διαχρονικής σύγκρισης των κερδών των εισηγμένων εταιριών -ένα πρόβλημα που μας έχει απασχολήσει πολύ το τμήμα Ανάλυσης του περιοδικού, αφού, δε μπορούμε να γνωρίζουμε -με ακρίβεια- την μεταβολή των κερδών μεταξύ δύο μη διαδοχικών ετών. Για παράδειγμα, ο αμερικανός αναλυτής, ξέρει ότι, στο τέλος του 2012 (χρησιμοποιείται ως παράδειγμα), το επίπεδο των κερδών των εισηγμένων εταιριών, βρισκόταν στα $ 87 (ο αριθμός  προκύπτει με βάση την παραπάνω περιγραφή). Για το σύνολο του 2022, προβλέπεται στα $ 215,00 (δηλαδή, θα υπάρχει αύξηση κατά 147% σε σχέση με τα κέρδη του 2012) ενώ εκτιμάται ότι, στο τέλος του 2023 θα βρίσκεται στα $ 225,00. Έτσι, μπορεί κάποιος να υπολογίσει τη διαχρονική μεταβολή των επιχειρηματικών κερδών εύκολα και με μια απλή πράξη.

 

Αυτό δεν μπορεί να γίνει για τις ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις. Και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τους αναλυτές, αλλά και για τους επενδυτές του Χρηματιστηρίου. Το πρόβλημα αυτό μπορεί εύκολα να λυθεί, από τη στατιστική υπηρεσία του Χρηματιστηρίου, ή το τμήμα ανάλυσης μιας τράπεζας.


Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 250 (Μάρτιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 250, εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text