Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 250 | ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Η επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας ευνοεί τα μεγέθη της

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Η επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας ευνοεί τα μεγέθη της

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Η επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας ευνοεί τα μεγέθη της

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

 

Η επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας ευνοεί τα μεγέθη της

 

Η Γενική Εμπορίου, εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την 24/7/1990 και οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας είναι η οικογένεια Κρεμύδα με ποσοστό 41,5% των μετοχών, ο κ. Μπάμης Φίλιππος με ποσοστό 10,0% και ο κ. Χρυσαφίδης με ποσοστό επίσης 10,0%.

 

Η εταιρία δραστηριοποιείται στον τομέα του βιομηχανικού υδραυλικού εξοπλισμού στην Ελλάδα (καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές, ασιατικές και αφρικανικές χώρες). Παράλληλα, η εταιρία αρχίζει να έχει έσοδα από τον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς διαθέτει δύο φωτοβολταϊκούς σταθμούς, στα κτίρια των αποθηκών της, σε Αθήνα και Ασπρόπυργο.

 

Παρά το γεγονός ότι η εταιρία είναι μικρού μεγέθους και η μετοχή έχει χαμηλή εμπορευσιμότητα, διαθέτει ωστόσο, ορισμένα θετικά χαρακτηριστικά τα οποία την καθιστούν επενδυτικά επιλέξιμη.

 

Από την πλευρά των χρηματοοικονομικών μεγεθών, η εταιρία έχει ένα αρκετά χαμηλό επίπεδο υποχρεώσεων (περίπου το 27% του Ενεργητικού) και ισχυρά Ίδια Κεφάλαια, γι΄αυτό το λόγο και η διοίκηση δεν χρειάστηκε να χρηματοδοτηθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (η τελευταία μεταβολή στο μετοχικό κεφάλαιο έγινε το 2000).

Παράλληλα, παρατηρούμε ότι από το 2018, όπου η εταιρία ολοκλήρωσε την απλοποίηση της δομής του Ομίλου, συγχωνεύοντας όλες τις θυγατρικές της, υπήρξε σημαντική βελτίωση στον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών και των χρηματοοικονομικών εξόδων ως ποσοστό των πωλήσεων, βελτιώνοντας το καθαρό περιθώριο κέρδους.

 

Τα έσοδα και η κερδοφορία της εταιρίας, συνδέονται άμεσα με την κατασκευαστική δραστηριότητα και -γενικότερα- το ύψος των επενδύσεων που υλοποιείται στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Παράλληλα, επηρεάζονται άμεσα και από τις μεταβολές στην τιμή του χάλυβα. Γι’ αυτό και το 2021 -ενδεχομένως και το 2022- ήταν μια χρονιά “ρεκόρ” για τον Όμιλο, τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας, καθώς παργκόσμια, οι κυβερνήσεις διοχέτευσαν σημαντικά κεφάλαια για την επανεκκίνηση των οικονομιών, από την πανδημία Covid, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων να διοχετεύεται στον κατασκευαστικό κλάδο, δημιουργώντας υψηλή ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρίας. Αυτές οι συνθήκες σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, οδήγησαν τις πωλήσεις στα € 41,6 εκατομμύρια (από € 30,7 εκατ. το 2020) και τα καθαρά κέρδη στα € 2,9 εκατομμύρια (από € 999 χιλιάδες)

 

Για το 2022, η εκτίμηση μας είναι ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν στα € 43 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη θα φτάσουν στα € 3,8 εκατομμύρια διαμορφώνοντας καθαρό περιθώριο κέρδους στο 8,8%.

Το 2023, πρόκειται να είναι μια χρονιά αβεβαιότητας όσον αφορά στο διεθνές περιβάλλον και τις τιμές των εμπορευμάτων, ωστόσο εκτιμούμε ότι το επίπεδο επενδύσεων στην Ελλάδα, θα παραμείνει ισχυρό, ενισχύοντας την δραστηριότητα της εταιρίας. Σημειώνεται ότι η τιμή του χάλυβα κινήθηκε ανοδικά, το 2023, σημειώνοντας αύξηση +8,2% από την 31/12/2022.

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, διαμορφώνει απόδοση 7,1% και δεν κατέχεται από κανένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο. Ο μέσος ημερήσιος όρος πράξεων, το 2023, είναι 17 και ο μέσος ημερήσιος όρος τεμαχίων είναι 5.193 (έναντι 4.522 το 2022).

Από το 1990, όπου η εταιρία εισήχθη στο χρηματιστήριο, διανέμει μέρισμα κάθε χρόνο (εκτός από το 2013 και το 2011), προσφέροντας τα τελευταία 5 χρόνια μια μέση μερισματική απόδοση περίπου 4,2%.

 

Η άποψη μας για την εταιρία και την μετοχή είναι “Θετική” καθώς εκτιμούμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου τόσο σε επίπεδο μεγεθών όσο και σε επίπεδο μετοχής. Δείτε τον πίνακα επενδυτικών επιλογών, εδώ.

 

Δείτε τον πίνακα διαχρονικής διακύμανσης της τιμής της μετοχής και της κεφαλαιοποίησής της, εδώ. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.


Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 250 (Μάρτιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 250, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text