Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 250 | ΙΚΤΙΝΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑ: Οικονομικά μεγέθη και μετοχή, με μεγάλες διακυμάνσεις

ΙΚΤΙΝΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑ: Οικονομικά μεγέθη και μετοχή, με μεγάλες διακυμάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΙΚΤΙΝΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑ: Οικονομικά μεγέθη και μετοχή, με μεγάλες διακυμάνσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΙΚΤΙΝΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑ

 

Οικονομικά μεγέθη και μετοχή, με μεγάλες διακυμάνσεις

 

Η Ικτίνος Μάρμαρα, ιδρύθηκε το 1974 και εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών την 15/3/2000. Οι κύριοι μέτοχοι της εταιρίας, είναι τα μέλη της οικογένειας Χάϊδα με συνολικό ποσοστό μετοχών 66,5%.

Η κύρια δραστηριότητα της εταιρίας είναι η εξόρυξη μαρμάρων, η κοπή, η επεξεργασία και οι εφαρμογές στην αρχιτεκτονική και τη γλυπτική (το 94,6% του κύκλου εργασιών στο 2021), ενώ μια πολύ μικρή πηγή εσόδων για την εταιρία είναι η αιολική ενέργεια (5,4% του κύκλου εργασιών) μέσω της θυγατρικής ΙΔΕΗ Α.Ε. η οποία διαχειρίζεται τη λειτουργία αιολικού πάρκου ισχύος 22 ΜW. Παράλληλα, ο Όμιλος εμφανίζει και μια τρίτη κατηγορία δραστηριότητας, αυτή του real estate, από την οποία όμως δεν εμφανίζει έσοδα προς το παρόν, καθώς η διοίκηση αναζητά επενδυτή για την εκτέλεση του επιχειρηματικού της σχεδίου.

 

Η εταιρία, έχει ισχυρά εξαγωγικό χαρακτήρα καθώς το 95% των εσόδων προκύπτει από χώρες του εξωτερικό, με βασικό πρωταγωνιστή την αγορά της Κίνας. Ωστόσο, όμως η μεγάλη εξάρτηση τον εσόδων από την Κίνα (το 65% του κύκλου εργασιών το 2019), σε συνδυασμό με τα υψηλά κόστη (ενέργεια, μεταφορά), επιβράδυναν την ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου, κατά τα έτη από το 2020 έως και το 2022. Σημειώνεται ότι το 2021, η υψηλή κερδοφορία (€ 2,4 εκατομμύρια), δεν υποστηρίχθηκε από οργανικά κέρδη, αλλά από “λοιπά έσοδα” που σχετίζονται με επιδοτήσεις, επιστροφές φόρων και έσοδα από αναλογούσες αποσβέσεις, (γεγονός που συνέβει και στην διαμόρφωση της χαμηλής κερδοφορίας του α΄εξαμήνου 2022).

Οι αντισταθμιστικές κινήσεις που υιοθέτησε η διοίκηση, ήταν να αυξήσει τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και να στραφεί προς τις αγορές που απορροφούν ακατέργαστα προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας όπως οι χώρες της Β. Αφρικής, Τυνησία, Αλγερία και Αίγυπτο.

Για το σύνολο του 2022, η διοίκηση αναμένει ότι η μείωση του κύκλου εργασιών, δεν θα ξεπεράσει το 10%.

 

Το αισιόδοξο μήνυμα για το 2023, είναι η άρση των περιοριστικών μέτρων στην αγορά της Κίνας. Όπως σημειώνει η διοίκηση στο δελτίο τύπου του εννεαμήνου, η εταιρία λαμβάνει αυξανόμενες παραγγελίες, οι οποίες ξεπερνούν τα € 3 εκατομμύρια και θα εκτελεστούν εντός του έτους.

 

Από την πλευρά μας, ωστόσο έχουμε εκφράσει αρκετές φορές τις επιφυλάξεις μας, για την εταιρία, καθώς μας προβληματίζουν, οι ασταθείς διακυμάνσεις που παρουσιάζει ο Όμιλος στις πωλήσεις και στην καθαρή κερδοφορία, ενώ παράλληλα σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινούνται τα ταμειακά διαθέσιμα, με τον αρνητικό καθαρο δανεισμό να αυξάνεται διαρκώς.

Επίσης, δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την μερισματική πολιτική που ακολουθεί η εταιρία και γενικότερα με την αξιοπιστία των ανακοινώσεων και των προβλέψεών της.

 

Εν τούτοις, από την άλλη πλευρά, η μετοχή πραγματοποιεί μεγάλες διακυμάνσεις, στοιχείο που μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποιος που αποδέχεται το ρίσκο και μεγάλη συχνότητα συναλλαγών. Η μετοχή, στο παρελθόν, έχει παρουσιάσει διακυμάνσεις, οι οποίες ήταν αρκετά ικανοποιητικές, ωστόσο όμως δεν ακολουθούσαν τις προοπτικές ανάπτυξης των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου, αλλά την “φάση” στην οποία βρισκόταν η αγορά εκείνο το διάστημα. Κάτι τέτοιο, εκτιμούμε ότι θα συμβεί και εντός του έτους, καθώς η φάση της αγοράς είναι, γενικά, ανοδική. Μέχρι και την 14/2/2023, η μετοχή σημειώνει απόδοση από την αρχή του έτους +37,6% και την 31/12/2022 βρισκόταν σε 7 χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων από 9 το 2021 και 10 το 2020.

Δείτε τον πίνακα διαχρονικής διακύμανσης της τιμής της μετοχής και της κεφαλαιοποίησής της, εδώ. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 250 (Μάρτιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 250, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text