Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 250 | Γιατί ο πληθωρισμός θέτει σε κίνδυνο τις αγορές μετοχών;

Γιατί ο πληθωρισμός θέτει σε κίνδυνο τις αγορές μετοχών;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιατί ο πληθωρισμός θέτει σε κίνδυνο τις αγορές μετοχών;

 

Οι αγορές μετοχών, τροφοδοτούμενες από την μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, καταγράφουν ανοδική πορεία από την αρχή του 2023. Η αυξητική τάση των μετοχών  οφείλεται στις αισιόδοξες εκτιμήσεις των επενδυτών πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει χωρίς να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και αναταραχές στις οικονομίες. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί επενδυτές θεωρούν πως αυτό θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να προβούν σε “χαλάρωση” των νομισματικών τους πολιτικών.

 

Ο πληθωρισμός καταγράφει πτωτική πορεία, καθώς πολλοί εκ των παραγόντων που οδήγησαν στην αρχική επιδείνωση του εξασθενούν. Οι αναταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού έχουν μειωθεί, η καταναλωτική ζήτηση έχει υποχωρήσει και υπάρχει συσσώρευση αποθεμάτων σε ορισμένους κλάδους όπου αντιμετώπιζαν σημαντικές ελλείψεις. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που έχουν τροφοδοτήσει την ανοδική πορεία των χρηματιστηριακών αγορών.

 

Ωστόσο, η εγκυρότητα των παραπάνω εκτιμήσεων είναι αμφιλεγόμενη. Μια πιθανή διάψευση αυτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση τις αγορές μετοχών. Ο πληθωρισμός παρά την πτωτική του κατεύθυνση, δείχνει να μετατοπίζεται από τα προϊόντα στις υπηρεσίες. Οι πληθωριστικές πιέσεις στον κλάδο των υπηρεσιών πηγάζουν από τις μισθολογικές αυξήσεις και αποτελούν σημαντική πηγή κινδύνου για κάθε οικονομία. Η ισχυρή αγορά εργασίας και τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας οδηγούν σε αυξήσεις μισθών, όπου δεν είναι συμβατές με τους στόχους πληθωρισμού των κεντρικών τραπεζών.

 

Παράλληλα, οι αυξημένες ανησυχίες πως πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα ύφεσης, έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε άνοδο. Όμως, η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με την αυξητική τάση που επικρατεί στην μετοχική αγορά. Η άνοδο των μετοχών σηματοδοτεί αισιόδοξες προοπτικές σχετικά με την πορεία της οικονομίας, ενώ οι υψηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποδεικνύουν τον αυξημένο κίνδυνο και την αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία.

 

Καταληκτικά, η μετοχική αγορά κινείται ανοδικά λόγω της προσδοκίας των επενδυτών πως οι κεντρικές τράπεζες θα αλλάξουν στάση και θα προβούν σε χαλάρωση των νομισματικών τους πολιτικών. Ωστόσο, η προσδοκία αυτή δεν είναι ιδιαίτερα πιθανή, σύμφωνα με τις δηλώσεις βασικών στελεχών των κεντρικών τραπεζών, καθώς η μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να παρατείνει τις πληθωριστικές πιέσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 250 (Μάρτιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 250, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text