Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 250 | ΑΒΑΞ: Η αναδιάρθρωση του Ομίλου και οι στόχοι για το 2023

ΑΒΑΞ: Η αναδιάρθρωση του Ομίλου και οι στόχοι για το 2023

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΑΒΑΞ: Η αναδιάρθρωση του Ομίλου και οι στόχοι για το 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΒΑΞ

 

Η αναδιάρθρωση του Ομίλου και οι στόχοι για το 2023

 

Με τα προσωρινά στοιχεία, να δείχνουν ότι κύκλος εργασιών του 2022 έφτασε στα € 360 εκατομμύρια και το EBITDA στα € 65 εκατομμύρια, η διοίκηση της ΑΒΑΞ, θέτει ως στόχο για το 2023 την αύξηση του κύκλου εργασιών στα € 500 εκατομμύρια. Το μέγεθος αυτό θα μπορέσει -σύμφωνα με τη διοίκηση- να υποστηριχθεί από το ανεκτέλεστο του Ομίλου που προσεγγίζει τα € 2,2 εκατομμύρια και τις νέες συμβάσεις έργων που θα προκύψουν. Επίσης, ευελπιστεί στην διατήρηση της κερδοφορίας, έτσι ώστε να καταφέρει να διανείμει μέρισμα μετά από αρκετά χρόνια στους μετόχους (τελευταία διανομή το 2011). Δείτε το ιστορικό της διανεμητικής απόδοσης της εταιρίας σε σύγκριση με την διανεμητική απόδοση της αγοράς (εδώ).

 

Μετά από μια μακρά περίοδο ζημιογόνων χρήσεων και εξαιρετικά αυξημένων δανειακών υποχρεώσεων, η διοίκηση του Ομίλου ΑΒΑΞ, εκμεταλλεύτηκε ορθά τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην οικονομία και την κατασκευαστική δραστηριότητα τα τελευταία δύο χρόνια (μετά το “αδρανές” έτος του 2020, λόγω της πανδημίας).

Τα νέα κεφάλαια που διοχετευτηκαν στην οικονομία και κατά βάση στην κατασκευαστική δραστηριότητα, έδωσαν την ευκαιρία στον Όμιλο να γίνει ανάδοχος σημαντικών έργων ανάπτυξης (Γραμμή 4 του Μετρό, FlyOver στην Θεσσαλονίκη, έργα υποδομής στο Ελληνικό και το City of Dreams στη Λεμεσό).

Παράλληλα, η διοίκηση ολοκλήρωσε μια εσωτερική αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων του Ομίλου, αποεπενδύοντας από ζημιογόνες δραστηριότητες και ώριμες παραχωρήσεις. Υπενθυμίζουμε, την πώληση της Volterra και την πώληση της συμμετοχής του Ομίλου στην εταιρία Γέφυρα Α.Ε. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Αυτές οι κινήσεις, έδωσαν την δυνατότητα στην εταιρία, να μειώσει το ύψος του δανεισμού κατά 45% στα € 225 εκατομμύρια στο τέλος του 2022. Σημειώνεται, ότι το ύψος των υποχρεώσεων τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σε αρκετά “επικίνδυνα” επίπεδα, καθώς αποτελούσε κατά μέσο όρο το 92,3% του συνολικού ενεργητικού.

 

Είμαστε θετικοί για την εταιρία και την μετοχή, γι΄αυτό και την κατατάσσουμε στην κατηγορία των “Top 25”, στον πίνακα επενδυτικών επιλογών του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, καθώς ο κλάδος των κατασκευαστικών εταριών -όπως περιγράψαμε στο Τεύχος 248, εδώ- έχει επιστρέψει και έχει εισέλθει σε μια νέα φάση ανόδου.

Αυτό εμφανίζεται και από τον πίνακα εξέλιξης της τιμής και της κεφαλαιοποίησης της εταιρίας, κατά τις τελευταίες 3 δεκαετίες (εδώ).

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή έχει λάβει την εύνοια των θεσμικών επενδυτών, καθώς από την 31/12/2021 μέχρι σήμερα βρίσκεται σε 14 χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων, ενώ το 2020 και 2019 βρίσκοταν σε 3 χαρτοφυλάκια. Η απόδοση της μετοχής από την αρχή του έτους είναι 24,7%.

Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 250 (Μάρτιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 250, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text