Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 250 | IDEAL HOLDINGS: Ικανοποιητικές επιδόσεις στα proforma μεγέθη - Προτεινόμενη επιστροφή κεφαλαίου € 0,20

IDEAL HOLDINGS: Ικανοποιητικές επιδόσεις στα proforma μεγέθη - Προτεινόμενη επιστροφή κεφαλαίου € 0,20

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
IDEAL HOLDINGS:  Ικανοποιητικές επιδόσεις στα proforma μεγέθη - Προτεινόμενη επιστροφή κεφαλαίου € 0,20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IDEAL HOLDINGS

 

Ικανοποιητικές επιδόσεις στα proforma μεγέθη - Προτεινόμενη επιστροφή κεφαλαίου € 0,20

 

Στα € 174,7 εκατομμύρια έφτασε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Ideal το 2022, πετυχαίνοντας αύξηση 40% σε σχέση με το 2021 και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα € 15,5 εκατ. έναντι € 10,5 εκατ. το 2021. Τα παραπάνω αναφέρονται σε μη ελεγμένα proforma (*) οικονομικά μεγέθη.

Ο τομέας της βιομηχανίας (Astir Vitogiannis, Coleus Packaging), που αποτελεί το 52,5% του κύκλου εργασιών και αφορά στην κατασκευή μεταλλικών πωμάτων, παρουσίασε αύξηση πωλήσεων 55%, λόγω της αύξησης του όγκου πωλήσεων και των υψηλότερων τιμών πώλησης. Παράλληλα η κερδοφορία διαμορφώθηκε στα € 10,8 εκατομμύρια (+60% σε σχέση με πέρυσι), διαμορφώνοντας το καθαρό περιθώριο κέρδους του τομέα στο 11,8% (από 11,4% πέρυσι).

Αντίστοιχα ο τομέας της πληροφορικής, που αποτελεί το 47,5% του κύκλου εργασιών, παρουσίασε αύξηση πωλήσεων 27% σε σχέση με πέρυσι και η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε στα € 6,5 εκατ. παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 19%.

Η προτεινόμενη επιστροφή κεφαλαίου, είναι € 0,2 ανά μετοχή έναντι επιστροφής € 0,19 που διανεμήθηκε πέρυσι.

Δείτε το δελτίο τύπου, εδώ.

 

(*): Η ιδιαιτερότητα των proforma καταστάσεων, είναι ότι στα παραπάνω μεγέθη όλες οι εταιρίες, που εξαγοράστηκαν κατά την διάρκεια του 2022, εμφανίζονται σαν να υπάρχαν στην κατοχή του Ομίλου από την αρχή του έτους, ενώ οι εταιρίες που πουλήθηκαν κατά το 2022, απουσιάζουν από τα μεγέθη του 2022 και του 2021. Δηλαδή, τα μεγέθη της εταιρίας BYTE, που αποκτήθηκε από την Ideal, στο δ΄τρίμηνο του 2022, συμμετέχουν από την 1/1/2022.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω ανάλυση των μεγεθών, μέχρι να δημοσιευθεί η ελεγμένη οικονομική έκθεση του 2022, όπου θα δημοσιευθούν τα πραγματικά στοιχεία για έτος.

 

Η πρακτική αυτή, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι μας προβληματίζει, διότι αν υποθέσουμε ότι η εταιρία συνεχίσει να πραγματοποιεί εξαγορές και εντός του 2023 (πολύ πιθανό αν σκεφτούμε την αλλαγή στρατηγικής της διοίκησης), θα δημοσιεύονται διαρκώς proforma οικονομικές καταστάσεις, που ενδεχομένως να παραπλανούν το επενδυτικό κοινό μέχρι την δημοσίευση των πραγματικών αποτελεσμάτων.

 

Εντούτοις, τα μεγέθη του 2023, εκτιμούμε ότι θα κινηθούν ανοδικά, με τις εξαγορές του 2022 (Coleus, Netbull και BYTE), να συνεισφέρουν πλήρως στα ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου.

Μετατρέψαμε την άποψή μας από “ουδέτερη”, σε “θετική”. Αυτό έγινε παρά τις επιφυλάξεις που έχουμε για τις πρακτικές της διοίκησης, τόσο στο ζήτημα των stock options, όσο και στον τρόπο που συγχωνεύει εταιρίες. Λαμβάνουμε υπόψη την ισχυρή κερδοφορία που εμφανίζει η εταιρία, ενώ γνωρίζουμε ότι, σε ανοδικές περιόδους, συχνά είναι “προσοδοφόρο” να ακολουθείς τις διοικήσεις που εφαρμόζουν “ανορθόδοξες” πρακτικές.


Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στον πίνακα εξέλιξης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Ο πίνακας αυτός, μας δείχνει πώς σχηματίζεται το μετοχικό κεφάλαιο, μέσα από τις συγχωνεύσεις των εταιριών.

Όταν η εταιρία “εξαγοράζει” μια εταιρία, στην πράξη, δε την εξαγοράζει με μετρητά, αλλά τη συγχωνεύει (μέσω απορρόφησης) και, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, εκδίδει νέες μετοχές τις οποίες δίνει προς τους μετόχους της απορροφώμενης, μετοχές.

Όταν πουλά την εταιρία (όπως έκανε πρόσφατα με την Three Cents), τότε, οι παλαιότεροι μέτοχοί της (αυτοί που τη συνεισέφεραν στον Όμιλο Ideal) θέλουν να “βγουν” από τη μετοχή της Ideal. Και τί γίνεται τότε; Τότε, αναλαμβάνει μια χρηματιστηριακή, να εκδώσει μια πολύ ωραία και “θελκτική” μελέτη, που να εξηγεί πόσο καλή είναι η εταιρία και να θέτει μία “τιμή στόχο”, μακριά από την τρέχουσα τιμή.

Βέβαια, θα πείτε ότι, τίποτα παράνομο ή ανήθικο δεν υπάρχει στα παραπάνω. Συμφωνούμε απόλυτα. Όμως δε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τη διαφάνεια των κινήσεων αυτών, αφού δε μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια τον τρόπο αποτίμησης της συγχωνευόμενης (ή απορροφούμενης) εταιρίας. Υπάρχει βέβαια ένας ελεγκτικός οίκος ο οποίος υπογράφει την αποτίμηση της απορροφούμενης εταιρίας και εκφράζει άποψη για το “δίκαιο της σχέσης ανταλλαγής”. Όμως, συνιστά αυτό εγγύηση;

 

Απλά θα επισημάνουμε ότι, από το σημερινό μετοχικό κεφάλαιο του Ομίλου Ideal, ποσοστό 90% έχει σχηματιστεί μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που προκλήθηκαν μέσω απορροφήσεων άλλων εταιριών, ενώ, περίπου 7,0% του κεφαλαίου, αφορούσε στα δικαιώματα προαίρεσης που δόθηκαν πρόσφατα, στις 3/1/2022 (χωρίς να υπάρχει κάποια επαρκής εξήγηση για τους λόγους που αυτά δόθηκαν) σε μέλη της διοίκησης, δικαιώματα που, κατά την ημερομηνία έκδοσής τους, “έφεραν” κέρδος πάνω από € 8,0 εκατομμύρια. Δείτε εδώ το σχετικό πίνακα εξέλιξης του μετοχικού κεφαλαίου.


 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή πετυχαίνει απόδοση 11,1% από την αρχή του έτους και την 31/12/2022, βρισκόταν σε 24 Αμοιβαία Κεφάλαια έναντι 25 την 31/12/2021.

Διαβάστε παλαιότερο μας άρθρο: “IDEAL HOLDINGS: Η δραστηριότητα της εταιρίας και οι επιφυλάξεις μας”, εδώ. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 250 (Μάρτιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 250, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text