Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Το τεύχος 250 και οι δύο βασικές ειδήσεις της ημέρας

Το τεύχος 250 και οι δύο βασικές ειδήσεις της ημέρας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ευχαριστώ τους συνδρομητές μας που μου ευχήθηκαν “καλή ανάρρωση” από το πρόσφατο επεισόδιο υγείας που είχα.

Από χθες το απόγευμα δεν ένιωθα καλά, το βράδυ είχα υψηλό πυρετό, ο οποίος το πρωί υποχώρησε αρκετά. Έκανα τεστ κορωνοϊού και γρίπης, τα οποία βγήκαν αρνητικά.

Μερικοί φίλοι με τους οποίους μίλησα, ισχυρίζονται πως, το όλο περιστατικό, μπορεί να οφείλεται σε υπερκόπωση, κάτι που είναι πιθανό να συνέβη, λόγω της έντονης εργασίας αυτών των εβδομάδων.

 

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα εργάστηκα -όσο μπορούσα- από το σπίτι και διόρθωσα πολλά από τα κείμενα, τα οποία σήμερα ανεβάσαμε σε μορφή “προδημοσιεύσεων”.

 

Εκτιμούμε ότι, το τεύχος που θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη 2 Μαρτίου, θα είναι από τα “καλά” τεύχη μας, τόσο λόγο της πλούσιας ύλης του, όσο και λόγω της πρωτότυπης ύλης του.

 

Το βασικό θέμα του τεύχους, θα συσχετίζεται με το θέμα του τεύχους 199.

Τότε, στο τεύχος 199, το θέμα ήταν: “Το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα μιας νέας περιόδου”.

Στο τεύχος 250, σχεδόν 5 χρόνια αργότερα, το κεντρικό θέμα θα έχει τίτλο: “Το Χρηματιστήριο στη δεύτερη φάση της νέας περιόδου”.

 

Όπως σωστά καταλάβατε, το κεντρικό θέμα του τεύχους αυτού, αποτελεί τη συνέχεια του κεντρικού θέματος του τεύχους 199.

Περιγράφει τη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, τη φάση μετά το ξεκίνημα. Η φάση αυτή είναι ανοδική.

Θα συνιστούσα να ξαναδιαβάσετε για να ξαναθυμηθείτε τα όσα γράφαμε τότε. Διαβάστε στις σελίδες 7 έως 16. Δείτε το εδώ.

 

Σε μερικά χρόνια, θα γράψουμε το “τρίτο μέρος” της σειράς αυτών των θεμάτων. Εκτιμώ ότι -πρώτα ο Θεός- θα είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε την κορυφή της μακροχρόνιας αυτής πορείας -ακριβώς όπως την είχαμε αντιληφθεί το Σεπτέμβριο του 1999 (δείτε εδώ).

Το θέμα εκείνου του τεύχους, θα έχει τίτλο: “Το Χρηματιστήριο στην κορύφωση της τρέχουσας ιστορικής του φάσης”.

Δε ξέρω πότε θα κυκλοφορήσει αυτό το τεύχος. Εκτιμώ προς τα τέλη της δεκαετίας, ή μέχρι τα μέσα της επόμενης.

Είναι βέβαιο ότι, λίγοι θα μας πιστέψουν και τότε (όπως και το 1999) και πολλοί θα μας χλευάσουν. Όπως μας χλεύασαν το 1999, όταν κυκλοφορούσαμε το εξώφυλλο με τη χρηματιστηριακή φούσκα, ή και το Μάιο του 2018, όταν κυκλοφορούσαμε το τεύχος 1999.

 

Για τη συνέχεια, δηλαδή για το πώς θα βρεθεί στο επόμενο χαμηλό, ο κύκλος αυτός που άνοιξε το 2016, για να κλείσει και να αρχίσει ο επόμενος μεγάλος κύκλος της ελληνικής οικονομίας και της χρηματιστηριακής αγοράς. Όμως, εκτιμώ ότι τότε, ακόμη κι αν ζούμε, τα χρήματα και οι κύκλοι, θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα μας ενδιαφέρει.

 

Προς το παρόν όμως, ας δούμε πώς έχουν τα πράγματα σήμερα. Εκτιμώ ότι, δύο ήταν οι μεγάλες ειδήσεις της ημέρας. Η πρωινή με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς, που δείχνει ακριβώς τη ροή των εξελίξεων που περιγράφουμε εδώ και δύο χρόνια και η δεύτερη, η ανακοίνωση του δείκτη PCE (personal consumption expenditure) πληθωρισμού, δηλαδή του δείκτη που κυρίως παρακολουθεί η FED, ο οποίος έδειξε να αυξάνεται, τόσο σε μηνιαία (εδώ), όσο και σε ετήσια (εδώ) βάση.

 

Η πρώτη είναι μία εξαιρετικά θετική είδηση και η δεύτερη μία είδηση που θα οδηγήσει σε προβληματισμό, αναφορικά με την πορεία των αγορών στο επόμενο διάστημα, αφού ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει ζωντανός και να υπενθυμίζει ότι, τέτοιες μεταβολές, όπως αυτή που σημειώθηκε κατά το 2022, δημιουργούν τάσεις που δεν εξασθενούν τόσο εύκολα.

 

Διαβάστε τα άρθρα της προδημοσίευσης. Την Τρίτη, θα υπάρξουν αρκετά ακόμη.

 

Καλό τριήμερο! Καλά Κούλουμα!

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text