Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 250 | ΟΤΕ: Το 2023 θα είναι μια χρονιά ιδιαίτερης μεταχείρισης

ΟΤΕ: Το 2023 θα είναι μια χρονιά ιδιαίτερης μεταχείρισης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΤΕ: Το 2023 θα είναι μια χρονιά ιδιαίτερης μεταχείρισης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΤΕ

 

Το 2023 θα είναι μια χρονιά ιδιαίτερης μεταχείρισης

 

Αύξηση πωλήσεων κατά 3,6% και μείωση καθαρής κερδοφορίας κατά 34,1%, κατέγραψε ο Όμιλος ΟΤΕ, στα αποτελέσματα του 2022. Σύμφωνα με την διάρθρωση των πωλήσεων, η αύξηση του κύκλου εργασιών προήλθε από τις θετικές επιδόσεις στην αγορά κινητής και σταθερής στην Ελλάδα (το 91% του κύκλου εργασιών) με συνολική ετήσια αύξηση 3,6%, ενώ μειωμένες ήταν οι επιδόσεις στην αγορά της Ρουμανίας (το 9% των εσόδων) με τον κύκλο εργασιών να σημειώνει πτώση κατά 2,9%.

 

Η μειωμένη καθαρή κερδοφορία του Ομίλου -την οποία είχαμε προβλέψει από τον Μάρτιο του 2021, εδώ- οφείλεται κυρίως, α) στην γενικότερη αύξηση των βασικών λειτουργικών εξόδων (έξοδα διασύνδεσης και περιαγωγής, αποδοχές προσωπικού, κόστος εμπορευμάτων, λοιπά έξοδα που συνδέονται με εγκαταστάσεις και μισθώσεις, αμοιβές τρίτων, τέλη ρυθμιστικών αρχών κ.α.), β) στα έσοδα που σχετίζονται με το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης ύψους € 121,8 εκατομμυρίων το 2021, ενώ για το σύνολο του 2022 εμφανίζονται κόστη ύψους € 39,4 εκατ. και γ) στα κέρδη από διακοπείσες δραστηριότητες, που υπήρχαν το 2021 ύψους € 103,9 εκατομμυρίων.

Η μείωση των κερδών, οδήγησε στην συρρίκνωση του καθαρού περιθωρίου κέρδους στο 11,2% έναντι 17,5% το 2021.

 

Για το 2023, η διοίκηση του ΟΤΕ αναμένει ένταση του ανταγωνισμού και βραχυπρόθεσμες πιέσεις, ωστόσο εκτιμά ότι θα καταφέρει να διατηρήσει την θέση της, στην αγορά, την εμπιστοσύνη των πελατών και την υγιή χρηματοοικονομική της θέση.

Οι στόχοι που θέτει για το 2023, είναι να αυξήσει τον αριθμό των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν οπτική ίνα στα 1,4 εκατομμύρια (911 χιλιάδες το 2022) και η επέκταση του δικτύου 5G στο 90% του πληθυσμού. Το κόστος των δρομολογημένων επενδύσεων για το 2023, αναμένεται να φτάσει στα € 640 εκατομμύρια.

Η πρόβλεψη για τις ελεύθερες ταμειακές ροές, φτάνει στα € 500 εκατομμύρια αντανακλώντας υψηλότερες πληρωμές φόρου εισοδήματος, χαμηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα, σταθερές επενδύσεις και διαρκείς βελτιώσεις στις λειτουργικές επιδόσεις.

Από το 2023, η διοίκηση αποφάσισε να αναθεωρήσει την πολιτική διανομής μερίσματος, προσφέροντας στους μετόχους, κατ΄ελάχιστον, το 50% της πρόβλεψης των ελεύθερων ταμειακών ροών και το υπόλοιπο θα διατίθεται για την επαναγορά ιδίων μετοχών, με σκοπό την ακύρωση τους μελλοντικά. Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη τακτική του Ομίλου ήταν να προσφέρει το 70% με 100% των ελεύθερων ταμειακών ροών.

Η προτεινόμενη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης του 2022, είναι € 0,5765 ανά μετοχή έναντι € 0,571 ανά μετοχή πέρυσι (+0,9%). Δείτε εδώ, την ιστορική εξέλιξη της μερισματικής απόδοσης του ΟΤΕ, από την είσοδο του στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε σχέση με την μερισματική απόδοση της αγοράς.

 

Παρά τη φετινή πτώση της κερδοφορίας, η οποία εν μέρη βασίζεται σε μη επαναλαμβανόμενα μεγέθη, πρέπει να επισημάνουμε, ότι ο ΟΤΕ διαθέτει σημαντικά θετικά χαρακτηριστικά, όπως η σταθερή αύξηση των μεγεθών (χωρίς εκπλήξεις), διανέμει ικανοποιητικό μέρισμα, καταβάλλει διαρκώς προσπάθειες για να βελτιώνει την δομή των δαπανών και εξόδων του και έχει μια στοχευμένη στρατηγική ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τον ΟΤΕ, ως μια από τις καλύτερες εταιρίες του Χρηματιστηρίου Αθηνών.Σύμφωνα με τον πίνακα των μακροχρόνιων αποδόσεων, που έχουμε δημιουργήσει για την διακράτηση μιας μετοχής με επανεπένδυση και χωρίς επανεπένδυση μερίσματος, για διάφορες χρονικές περιόδους, διαπιστώνουμε ότι όποιος επένδυσε στη μετοχή, μόνο κερδισμένος ήταν (εδώ).

 

Εντούτοις, η μετοχή του ΟΤΕ, απουσιάζει από την γενικότερη άνοδο της αγοράς, αρχικά λόγω της φημιολογίας που υπήρξε όλο αυτό το διάστημα για την πιθανή πώληση της ΟΤΕ από την Deutsche Telekom, γεγονός που εν τέλη δεν ισχύει μετά την επίσημη ανακοίνωση της ίδιας για “ανυπόστατες φήμες”, εδώ. Στην συνέχεια, η πίεση στην μετοχή ενισχύθηκε, με την δημοσίευση της μειωμένης κερδοφορίας του 2022 και της αναθεώρησης της μερισματικής πολιτικής. Σημειώνεται από από την αρχή του έτους, η μετοχή κερδίζει μόνο +1,4% ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει απόδοση 20,4%. Την 31/12/2022 βρισκόταν σε 46 Αμοιβαία Κεφάλαια από 42 την 31/12/2021 και 43 την 31/12/2020.

 

Η φετινή χρονιά θα χρειαστεί ιδιαίτερη μεταχείριση από την διοίκηση, αν αναλογιστούμε ότι το ποσοστό αύξησης των εσόδων του ΟΤΕ, παραδοσιακά, είναι ένα χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, το οποίο θα πρέπει να διαφυλαχθεί εν μέσω της αύξησης του ανταγωνισμού και των αυξημένων δαπανών για τον εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών υπηρεσιών, ώστε να σημειωθεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο καθαρής κερδοφορίας.

Δείτε το δελτίο τύπου των αποτελεσμάτων, εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 250 (Μάρτιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 250, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text