Αρχική | Οικονομία | Ελληνικοί Δείκτες | Αρνητική ροή δανείων τον Ιανουάριο, μειώθηκαν κατά 1,728 δισ. ευρώ

Αρνητική ροή δανείων τον Ιανουάριο, μειώθηκαν κατά 1,728 δισ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αρνητική ροή δανείων τον Ιανουάριο, μειώθηκαν κατά 1,728 δισ. ευρώ

Σημαντικά περιορίστηκε η παροχή δανείων τόσο προς τις επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα τον Ιανουάριο, με τη συνολική χρηματοδότηση της οικονομίας να είναι αρνητική κατά 3,284 δισ. ευρώ.

Αρνητική ήταν η πορεία του δανεισμού των επιχειρήσεων κατά τον πρώτο μήνα του έτους, με το σύνολο των δανείων να υποχωρεί κατά 1,728 δισ. ευρώ και τον ετήσιο ρυθμό να υποχωρεί στο 11,3% από 12,3% που ήταν κατά τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου έτους, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως σημειώνει η ΤτΕ η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 3.284 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο του 2023, έναντι θετικής καθαρής ροής 3.491 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, τον Ιανουάριο του 2023, ήταν αρνητική κατά 1.263 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 652 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε σε 7,3% από 13,5% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα

Τον Ιανουάριο του 2023, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε 5,7% από 6,3% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 2.021 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 2.838 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιανουάριο του 2023, ήταν αρνητική κατά 1.728 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 2.949 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 11,3% από 12,3% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) μειώθηκε σε 10,6% από 11,8% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 1.405 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 2.301 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 18,0% από 16,6% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 323 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 647 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Τον Ιανουάριο του 2023, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 89 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 22 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -1,4%, από -0,9% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ιδιωτών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

Αρνητική κατά 203 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Ιανουάριο του 2023, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 132 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,4% από -2,5% τον προηγούμενο μήνα.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ(1),(2) ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Υπόλοιπα και καθαρές ροές(3) σε εκατ. ευρώ)



Πηγή: businessdaily.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text