Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 250 | Η πορεία του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών

Η πορεία του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η πορεία του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών

 

Οι καμπύλες του Γενικού Δείκτη και του Κινητού Μέσου Όρου συνεχίζουν να κινούνται έντονα ανοδικά, ενώ η μεταξύ τους απόσταση εξακολουθεί να διευρύνεται.

Η τιμή του Γενικού Δείκτη βρίσκεται στις 1.129,25 μονάδες, σε υψηλά επίπεδα 8,5 ετών. Η τιμή της καμπύλης του ΚΜΟ-200 βρίσκεται στις 893,62 μονάδες, τιμή που εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη της τιμής που είχε πριν από 12 μήνες. Η καθυστέρηση αυτή, οφείλεται στην ταχύτητα με την οποία κινήθηκε ανοδικά ο Γενικός Δείκτης.

 

Η καμπύλη του ΚΜΟ-200 κινείται ανοδικά με ρυθμό 1,2 έως 1,4 μονάδες την ημέρα, δηλαδή με ρυθμό που είναι από τους ταχύτερους των τελευταίων ετών (σημειώνουμε πως, όσο ανεβαίνει η τιμή του ΓΔ, τόσο θα ανεβαίνει και, σε μονάδες, ο ρυθμός ανόδου της καμπύλης του ΚΜΟ-200). Αν ο ρυθμός αυτός διατηρηθεί κατά το μήνα Μάρτιο, τότε η μηνιαία άνοδος του ΚΜΟ-200 θα ισούται, περίπου με το 2,2% έως 2,4% της τιμής του Γενικού Δείκτη.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι, ο τρόπος που κινούνται οι δύο καμπύλες, θυμίζει αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος, κατά τις οποίες καταγράφηκαν σημαντικές ανοδικές επιδόσεις.

 

Η απόσταση μεταξύ των δύο καμπυλών, υπολογίζεται (στοιχεία της 28/2/2023) στο 20,16%% (η απόσταση μεταξύ των δύο καμπυλών, πάντα υπολογίζεται ως ποσοστό επί της τιμής του Γενικού Δείκτη), ενώ βρισκόταν μόις στο 14,33% πριν από ένα μήνα.

Η ταχύτητα με την οποία διευρύνεται η απόσταση αυτή, εφ’ όσον συνεχιστεί, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν παράγοντα ανησυχίας.

Γενικά, με βάση τις παρατηρήσεις του παρελθόντος, δε μπορεί να σχηματιστεί κάποιος “κανόνας”, όμως, όταν η απόσταση αυτή διευρύνεται και γίνεται μεγαλύτερη του +25%, τότε είναι πιθανό να παρατηρηθούν τάσεις διόρθωσης.

Δείτε εδώ, διάγραμμα με την εξέλιξη της απόστασης μεταξύ των δύο καμπυλών. Από την πλευρά μας, παρακολουθούμε καθημερινά την εξέλιξη του συστήματος των δύο καμπυλών και θα σας ενημερώσουμε άμεσα, στην περίπτωση που διαπιστώσουμε κάτι “ανησυχητικό”. Προς το παρόν όμως, δεν υπάρχει κάτι που να μας ανησυχεί στην κίνηση των δύο καμπυλών.

 

Υπάρχει ενδεχόμενο “διόρθωσης” μπροστά μας;

 

Ο Φεβρουάριος υπήρξε, για τον Γενικό Δείκτη, ο 5ος συνεχόμενος ανοδικός μήνας. Κατά το διάστημα αυτό (από Οκτώβριο 2022 έως Φεβρουάριο 2023), η άνοδος έφτασε στο +42,4%. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί μέσα σε διάστημα 5 μηνών. Βεβαίως, η άνοδος αυτή συνοδεύτηκε και από μεγάλη άνοδο στην αξία των συναλλαγών, αλλά και γενικότερη βελτίωση στα ποιοτικά δεδομένα της αγοράς. Δείτε το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη κατά το τελευταίο 12μηνο, εδώ.

 

Η χρηματιστηριακή αγορά, άλλαξε πλέον “επίπεδο” τιμών και όρων λειτουργίας και -σταδιακά- αφήνει πίσω της, τις καταστάσεις και τις αποτιμήσεις της τελευταίας δεκαετίας (δείτε εδώ).

Το ότι η αγορά ανεβαίνει επί διάστημα 5 μηνών, χωρίς “ανάσα” και χωρίς διακοπή, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχεί, αφού, με τον τρόπο αυτόν επιδεικνύει τη δυναμική που έχει συσσωρεύσει. Βεβαίως, σε κάποια στιγμή, θα υπάρξει διόρθωση. Λόγω της μεγάλης ανόδου που έχει καταγραφεί, ενδεχομένως, η διόρθωση αυτή να είναι ισχυρή. Όμως, ενθυμούμενοι αντίστοιχες φάσεις του παρελθόντος, αλλά και υπολογίζοντας τη δυναμική της αγοράς, μπορούμε να υποθέσουμε ότι δύσκολα αυτή θα είναι μεγαλύτερη του -10%, ενώ εκτιμούμε ότι δεν θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ.

 

Μία διαταραχή στις αγορές του εξωτερικού και ένα “μη αρεστό” (στην αγορά) αποτέλεσμα στις εκλογές του Απριλίου, θα μπορούσαν να είναι οι δύο παράγοντες ώθησης της αγοράς σε διόρθωση. Όμως, δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα. Κατά την άποψή μας, αν συμβεί κάτι αρνητικό στις εκλογές, το “σκηνικό” και οι εξελίξεις, θα θυμίζουν την περίοδο του 1989, όταν, οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις δε μπόρεσαν να ανακόψουν τη δυναμική που ήδη είχε αρχίσει να εκδηλώνει η αγορά.

 

Εφ’ όσον δεν υπάρξει κάποια σοβαρή αναστάτωση στην κερδοφορία των εταιριών και -κυρίως- του τραπεζικού συστήματος, δεν βλέπουμε λόγους αλλαγής της πορείας του δείκτη.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 250 (Μάρτιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 250, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text