Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 250 | Χρηματιστηριακές επισημάνσεις

Χρηματιστηριακές επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

Η χρηματιστηριακή αγορά, καταγράφει ασταμάτητη άνοδο, από την 29/9/2022 (ο ΓΔ στις 788,46 μονάδες) μέχρι και την 1/3/2023. Το συνολικό κέρδος για το Γενικό Δείκτη, φτάνει στο +43,7%. Η άνοδος που διαρκεί 5 ολόκληρους μήνες, εκπλήσσει και εντυπωσιάζει. Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται 5 συνεχόμενοι ανοδικοί μήνες. Ακόμη και στα χρόνια της κρίσης. Βέβαια, δεν είναι συχνό φαινόμενο, όμως, έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Συνέβη στην αρχή του 2019. Επτά συνεχόμενοι ανοδικοί μήνες, με κέρδη του ΓΔ κατά 46,7%. Βέβαια, τότε είχε προηγηθεί μία περίοδος με 5 συνεχόμενους πτωτικούς μήνες. Συνέβη στις αρχές του 2017, με 5 συνεχόμενους ανοδικούς μήνες και κέρδη 34,6%. Συνέβη και το 2013, με 5 συνεχόμενους μήνες και κέρδη 37,0% περίπου. Συνέβη και το 2012 με 7 συνεχόμενους μήνες, με κέρδη 69% περίπου. Συνέβη αρκετές ακόμη φορές, από το 1988 μέχρι και σήμερα.

Σημειώνονταν διόρθωση κάθε φορά που η ανοδική περίοδος τελείωνε; Όχι απαραίτητα. Άλλες φορές συνέβη, άλλες δε συνέβη. Η ύπαρξη μεγάλων κερδών, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εκδήλωση μιας διόρθωσης. Όμως, δεν είναι απαραίτητο να συμβεί έτσι. Υπάρχουν πολλοί ακόμη παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση μιας διόρθωσης. Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αποτρέπουν την εκδήλωση μιας διόρθωσης.

 

****


Σήμερα, λίγο πριν από την έκδοση του τεύχους (2/3/2023), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί μέχρι και 2,40%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνονται στις μετοχές που έχουν κερδίσει περισσότερο. Η διαδικασία αυτή είναι φυσιολογική. Το πιο πιθανό είναι να ξεπεραστεί εύκολα.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, άνοδοι, τόσο ισχυρές και ανατρεπτικές, όσο αυτή που εκδηλώθηκε κατά τους προηγούμενους μήνες, ούτε δημιουργούνται, αλλά ούτε και ολοκληρώνονται εύκολα. Η δημιουργία τους, βασίζεται σε συγκεκριμένες θεμελιώδεις καταστάσεις. Το ίδιο και η ολοκλήρωσή τους.

 

****

 

Ως πιο πιθανό αποτέλεσμα αυτής της πτώσης -η οποία άργησε να συμβεί- θεωρούμε ότι θα είναι ο περιορισμός του ρυθμού ανόδου της αγοράς. Αυτό δεν είναι κακό. Άλλωστε, η αγορά ήδη βρέθηκε σε ένα νέο επίπεδο, γύρω από το οποίο θα πρέπει να δημιουργήσει μια βάση. Για να κινηθεί στο επόμενο επίπεδο, θα πρέπει να έχουν αποσαφηνιστεί τα ζητήματα των “εκλογικών σεναρίων”, η πορεία των αγορών του εξωτερικού, ενώ θα πρέπει παράλληλα να αποσαφηνιστεί η πορεία της κερδοφορίας των επιχειρήσεων κατά το τρέχον έτος.

 

****

 

Τα μεγέθη που δημοσιεύτηκαν στο Axia Numbers του Ιανουαρίου (δεν προλάβαμε την έκδοση του Φεβρουαρίου), δείχνουν ότι τα νούμερα των ενεργών και των νέων επενδυτών, παραμένουν χαμηλά. Παρά τη φαινομενικά εντυπωσιακή αύξηση κατά το μήνα Ιανουάριο (24.422 ενεργές μερίδες, έναντι 18.374 τον Δεκέμβριο του 2022 και 1.138 νέες,  έναντι 747  το Δεκέμβριο), αν δούμε τους αριθμούς σε ένα μεγαλύτερο βάθος ετών, δε θα μείνουμε ενθουσιασμένοι, αφού δεν εμφανίζεται κάποια μεγάλη αύξηση. Δείτε εδώ. Αυτό, δεν είναι θετικό.  Βέβαια, κάποιοι μπορούν να υποθέσουν ότι “καλύτερα έτσι, αφού το νέο χρήμα θα μπει αργότερα και υψηλότερα”, όμως, αυτή η σκέψη δεν είναι σωστή. Για να διατηρηθεί μια αγορά σε υψηλά επίπεδα, θα πρέπει να υπάρχουν κερδισμένοι επενδυτές. Αν οι “νέοι” μπουν ψηλά, για να πάρουν, πιο ακριβά, τις μετοχές των “παλιών”, το σύστημα θα καταρρεύσει αμέσως. Οι μεγάλες ανοδικές αγορές στήνονται πάνω σε κέρδη πολλών.

 

Καθώς η χρηματιστηριακή αγορά κινείται στα ανώτερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2014, εκτιμούμε ότι, ο “επόμενος στόχος” για την κίνηση του Γενικού Δείκτη, θα είναι η υπέρβαση των 1.369,56 μονάδων, τιμή που είχε επιτευχθεί στις 18/3/2014, στο τέλος της ανοδικής πορείας που είχε ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2012. Όταν ξεπεραστεί και αυτή η τιμή, τότε η αγορά θα έχει επιστρέψει πίσω στο 2011 και θα κοντεύει να αφήσει πίσω της, την πιο μελανή και πτωτική περίοδο της ιστορίας της. Θα μπορέσει να το πετύχει εντός του 2023; Πιστεύουμε ότι έχει πολλές πιθανότητες. Όμως, δε θα είναι τόσο εύκολο. Μία κίνηση προς τα επίπεδα αυτά, θα πρέπει να υποστηριχθεί από πολιτική ομαλότητα (που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει υπάρξει αίσιο τέλος με τα θέματα των εκλογών), αλλά και να υπάρχουν βάσιμες προβλέψεις για τη διατήρηση της κερδοφορίας των εταιριών, σε υψηλά επίπεδα.

 

 

Η Intralot εξακολουθεί να “συγκινεί” και να σκορπά ελπίδες. Μας κάνει εντύπωση ότι, ένα μεγάλο κοινό, αναμένει να γίνει, μέσω IPO (δημόσιας εγγραφής) η είσοδος της αμερικανικής θυγατρικής στον Nasdaq, ώστε να βγει η μετοχή από την κατάσταση επιτήρησης και να “παίξει” ελεύθερα στο ελληνικό ταμπλό. Κάτι που ίσως δεν έχουν αντιληφθεί όσοι επιμένουν να ελπίζουν είναι ότι, έχουν περάσει οι εποχές που η Intralot, όντως είχε μία τεχνολογία και τεχνογνωσία που δεν είχαν άλλοι και που μπορούσε εύκολα να αναλαμβάνει δουλειές από τις ανά το κόσμο κρατικές εταιρίες τζόγου. Όσο και αν προσπαθούμε να εντοπίσουμε την εταιρία, είτε μόνη της, είτε μέσω συνεργατών, στις ΗΠΑ, δυσκολευόμαστε. Καθώς τα στοιχήματα απελευθερώθηκαν πλέον στις ΗΠΑ, έχουν αναπτυχθεί άπειρες εταιρίες, που διαθέτουν και κεφάλαια και τεχνογνωσία και (τις απαραίτητες) επαφές. Το περιβάλλον έχει γίνει τρομερά ανταγωνιστικό και είναι αμφίβολο εάν, η Intralot, θα μπορούσε να διακριθεί και να καταφέρει κάτι ουσιαστικό, μέσα σ’ αυτό.

Στο μεταξύ, όσο καιρό κάποιοι περιμένουν τη “θυγατρική από τις ΗΠΑ”, δίπλα μας και γύρω μας (δηλαδή, στην Ελλάδα), γίνεται το χρηματιστηριακό πάρτι της 20ετίας!

 

 

Όπως αναφέραμε στη σελίδα των “επενδυτικών επιλογών”, επικαιροποιήσαμε τις κατηγορίες “επενδυτικής άποψης” (δείτε εδώ).

Πιο συγκεκριμένα, αναβαθμίσαμε την ΙΚΤΙΝ, από “αρνητική” σε “θετική” άποψη. Και αυτό, παρά την αρνητική γνώμη που -συχνά- εκφράζουμε για το επίπεδο αξιοπιστίας της διοίκησης. Όμως, το γεγονός ότι εναντιωνόμαστε σε πρακτικές της διοίκησης, δε σημαίνει ότι, παραβλέπουμε πως: α) Η εξαγωγική προοπτική της εταιρίας έχει βελτιωθεί -και λόγω του “ανοίγματος” της κινεζικής αγοράς. β) Η μετοχή είναι επιθετική και διακρίνεται θετικά σε ανοδικές φάσεις της αγοράς.

Αναβαθμίσαμε την ΙΝΤΕΚ από “ουδέτερη”, σε “θετική” άποψη. Αυτό έγινε παρά τις επιφυλάξεις που έχουμε για τις πρακτικές της διοίκησης, τόσο στο ζήτημα των stock options, όσο και στον τρόπο που συγχωνεύει εταιρίες. Λαμβάνουμε υπόψη την ισχυρή κερδοφορία που εμφανίζει η εταιρία, ενώ γνωρίζουμε ότι, σε ανοδικές περιόδους, συχνά είναι “προσοδοφόρο” να ακολουθείς τις διοικήσεις που εφαρμόζουν “ανορθόδοξες” πρακτικές.

Υποβαθμίσαμε την ΕΛΓΕΚ, σε “ουδέτερη” από “θετική”, για το λόγο ότι, η μετοχή δε δείχνει τη δυναμική που, υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να δείχνει μια εταιρία καταναλωτικών προϊόντων, σε μία θετική φάση της οικονομίας και μάλιστα σε περιβάλλον πληθωρισμού.

Τέλος, υποβαθμίσαμε την ΙΝΤΕΡΚΟ, σε “ουδέτερη”, από “θετική”, λόγω των εξελίξεων που υπήρξαν στο χαρτοφυλάκιό της και του ενδεχόμενου να διαγραφή από το Χρηματιστήριο.

 

****

 

Αναφορικά δε με την απορρόφηση της Intercontinental ΑΕΕΑΠ, από την BriQ Properties, πρέπει να σημειώσουμε ότι η εξέλιξη αυτή μας στεναχώρησε, αφού η ΙΝΤΕΡΚΟ, ως ΑΕΕΑΠ, έδειχνε να έχει την καλύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση, αλλά και μία καλύτερη μετοχική συμπεριφορά.

Βέβαια, αντιλαμβανόμαστε την τάση που (ορθά) δημιουργείται στις εισηγμένες του κλάδου, για ύπαρξη εταιριών με μεγάλα χαρτοφυλάκια και έτσι, δικαιολογούμε τη συγχώνευση.

Αξιοσημείωτη όμως είναι η σχετική αδράνεια της αγοράς απέναντι στην είδηση. Την ημέρα της ανακοίνωσης (24/2/2023), η μετοχή της ΜΠΡΙΚ πήγε στα € 2,08 (+2,97%) για να υποχωρήσει (έως την 1/3/2023) στα € 2,04. Η μετοχή της ΙΝΤΕΡΚΟ, ανέβηκε στα € 6,80 (+5,43%), για να υποχωρήσει την επόμενη μέρα στο € 6,75, τιμή στην οποία παραμένει, χωρίς αξιόλογο όγκο συναλλαγών.

Οι μετοχές των ΑΕΕΑΠ, δε μπόρεσαν να “συγκινήσουν” τους επενδυτές και αυτό δεν είναι τυχαίο. Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές τους λόγους που συμβαίνει αυτό. Με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τα χαρτοφυλάκιά τους, δε μπορούν να προσδώσουν μακροπρόθεσμη αξία στις μετοχές τους. Ενδεχομένως αυτό να αλλάξει, καθώς θα αυξάνεται το μέγεθός τους και καθώς, οι ίδιες θα αποκτούν την πείρα της “ενηλικίωσης”.

 

 

Παραμένει ουδέτερη η θέση μας για Revoil. Η άποψη μας για την εταιρία, είναι ουδέτερη, λόγω της φύσης του κλάδου, της αστάθειας των αποτελεσμάτων -κάτι που οφείλεται στις διακυμάνσεις των τιμών των καυσίμων και της αβεβαιότητας που δημιουργείται λόγω των εξελίξεων στην ηλεκτροκίνηση. Δείτε τις εξελίξεις και την οπτική μας για την εταιρία, εδώ.

 

****

 

“Κανείς δεν έχει ανάγκη να αγοράσει”. Περίπου ένας χρόνος έχει περάσει, από την πρώτη φορά που, η αγορά, άκουσε για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή, στην εταιρία First Sentier. Εκτιμούμε ότι η συμφωνία, εάν πραγματοποιηθεί τελικά, θα πραγματοποιηθεί μόνο με τη -σημαντική- πτώση του τιμήματος. Διαφορετικά, η πώληση θα είχε ήδη κλείσει. Δείτε εδώ.

 

****

 

Με μια περίεργη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την 1/3/2023, η οποία αναπαράχθηκε απ’ όλα τα ΜΜΕ (δείτε εδώ), χωρίς να είναι βέβαιο ότι την πολυκατάλαβαν, η Frigoglass, κατεβαίνει ακόμη ένα σκαλοπάτι στην προσπάθεια εξυγίανσης και διάσωσής της, ενώ στην αγορά, με συνοδεία ενός υψηλού όγκου συναλλαγών, η μετοχή απώλεσε ένα ακόμη -20,0%. Από την πλευρά μας, παρακολουθούμε τις χρηματοπιστωτικές και κυρίως τις οικονομικές της εξελίξεις. Εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι η εταιρία δε θα αφεθεί να καταρρεύσει, αφού αποτελεί έναν βασικό συνεργάτη της Coca Cola HBC, στον ευρύτερο όμιλο της οποίας, άλλωστε, ανήκει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα μπορούσε να παραμένει, για πάντα, αλώβητο και το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, ή η θέση της στο Χρηματιστήριο. Εξακολουθούμε να διατυπώνουμε “θετική” άποψη για τη μετοχή, κάτι που εκ πρώτης όψεως φαντάζει ανορθόδοξο και επικίνδυνο, όμως, αυτό το κάναμε, αφού έχουμε εξηγήσει την επικίνδυνη φύση και τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα της μετοχής. Ήδη, από το περασμένο φθινόπωρο, επισημάναμε τους κινδύνους για ένα “dilution” στις μετοχές και υποστηρίξαμε την αποφυγή αγοράς της μετοχής της. Θα πρέπει να αναμένουμε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση της καταβολής της αποζημίωσης για τη ζημιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τα τελικά αποτελέσματα (χωρίς την αποζημίωση υπολογίζαμε σε πωλήσεις € 475 εκατομμυρίων και σε ζημιές € 6,5 εκατομμυρίων). Τελικά, ίσως υπάρξει έκπληξη.

 

 

Το τί θα πρέπει να κάνει κάποιος με τη μετοχή του ΟΤΕ, ήταν το ερώτημα που απασχόλησε περισσότερο απ’ όλα, τους συνδρομητές μας κατά το τελευταίο διάστημα. Αιτία ήταν η στασιμότητα που επιδεικνύει η μετοχή, ήδη από τα τέλη του περασμένου χρόνου, όσο και η πτώση των αποτελεσμάτων του 2022.

Το φαινόμενο της “στασιμότητας” ενός “blue chip” (η μετοχή του ΟΤΕ ήταν ένα από τα λίγα blue chips των περασμένων -δύσκολων- ετών) σε μία έντονα ανοδική φάση της αγοράς, είναι συνηθισμένο. Και εξηγείται από το γεγονός ότι, οι επενδυτές, σπεύδουν να τοποθετηθούν σε μετοχές που “έχουν μείνει πίσω” επί πολλά χρόνια. Παράλληλα, η πτώση των κερδών κατά το 2022, δεν ήταν κάτι ξαφνικό. Ήδη, από πέρυσι είχαμε επισημάνει ότι, κατά το 2022, δε θα εμφανιστούν διάφορες κατηγορίες κερδών, που είχαν εμφανιστεί κατά το 2021. Θα λέγαμε ότι, τα κέρδη του ΟΤΕ επέστρεψαν στην κανονική τους τροχιά. Και δεν είναι καθόλου άσχημα. Και ούτε μεταβλήθηκε η μερισματική πολιτική της εταιρίας. Αυτή είναι η φυσιογνωμία του ΟΤΕ. Αργοί ρυθμοί ανόδου των πωλήσεων, σταθερά ανοδική οργανική κερδοφορία και ικανοποιητικό μέρισμα. Αν σε κάποιον αρέσει η σταθερότητα, διατηρεί τις θέσεις του στη μετοχή. Αν επιθυμεί πιο “γρήγορες” -αλλά και επικίνδυνες- καταστάσεις, μετακινείται αλλού.


Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε ότι, η γνώση της μακροχρόνιας συμπεριφοράς και των τάσεων της κάθε εταιρίας, είναι πολύ σημαντική για τη διαμόρφωση μιας μακροχρόνιας επενδυτικής πολιτικής. Είναι σημαντικό να ξέρουμε τί θα πρέπει να περιμένουμε από την κάθε μετοχή. Να παρακολουθούμε προσεκτικά τους πίνακες με τα παλαιότερα στοιχεία της κάθε εταιρίας και της κάθε μετοχής. Δείτε εδώ το συγκεντρωτικό πίνακα. Εκτιμούμε ότι, όλοι οι πίνακες με όλα τα στοιχεία, θα συμπληρωθούν μέχρι τα μέσα Απριλίου.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 250 (Μάρτιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 250, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text